Sex lag i kamp om sista GP-platserna

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

När kommande helgs totalt elva matcher är färdigspelade är den tionde elitserieomgången i princip komplett. Endast en hängmatch kommer då återstå, mellan Habo och Hylte/Halmstad – spelas onsdag den 14 december – innan exakt halva grundserien av elitseriesäsongen 2022/23 avverkats.

Den som har koll på sin volleybollkalender vet att detta är av största vikt. Det är nämligen då vi spikar vilka lag som kvalificerar sig för Grand Prix!

GP är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Varje år avgörs här Ungdoms-GP, Senior Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak i Fyrishov, Uppsala. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet.

De fyra damlag och fyra herrlag som toppar respektive elitserietabell när halva grundserien spelats, belönas med Grand Prix-platserna. Helgen 21-22 januari gör de sedan upp om GP-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Vinnarna säkrar också prispengar och Europacupplatser.

Två vakanta GP-platser inför avgörandet

Så hur ser tabelläget då ut inför helgens avgörande?

På damsidan är tre av fyra GP-platser uppbokade. Serieledande Engelholm, fjolsäsongens silvermedaljör Örebro samt nykomlingen Göteborg har alla säkrat avancemang.

Den fjärde och sista platsen sitter i skrivande stund Linköpings VC på, och mycket talar för att de kommer befästa positionen kommande dagar. Laget ligger på 17 poäng efter nio spelade matcher och har allt i egna händer inför helgens hemmamöte med nästjumbon RIG Falköping, som radar upp på andra sidan nät 15:00 under lördagen.

De enda som kan hota LVC är Gislaved som ligger två poäng bakom i tabellen. För att de ska kunna överta platsen krävs dels att LVC förlorar mot RIG, dels att GVK besegrar redan GP-klara tabelltvåan Örebro på söndag.

Även på herrsidan återstår blott en GP-plats att fajtas om. Men här är hela fyra lag med i racet. Lund, Floby, Vingåker och Sollentuna har alla chans till avancemang och befinner sig i dagsläget inom en ynka poäng.

När vi synar lagens förutsättningar för avancemang blir snabbt tydligt att det är Lund som sitter i förarsätet. Skåningarna har det på pappret mest gynnsamma spelschemat, med jumbon Uppsala som motståndare 15:00 på lördag.

Jagande Floby och Vingåker – som båda står på samma poäng (16) som Lund – möter i sin tur varandra 15:00 under lördagen i vad som kan bli en frejdig tillställning. Sollentuna står i dagsläget på 15 pinnar och har den något mer prekära uppgiften att få med sig samtliga tre poäng från söndagens bortamatch mot tabelltrean Falkenberg. Dessutom krävs att samtliga tre framförvarande lag tappar poäng för att SVK ska kunna gå om.

När krutröken lagt sig efter helgens intensiva omgång kommer ett av lagen göra GP-kvartetten komplett tillsammans med Hylte/Halmstad, Falkenberg och Habo.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher på plats från läktaren!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
  • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med hela säsongen – från premiäromgången, hela vägen fram till att vi korar svenska mästare våren 2023!

Toppbild: Magnus Lilja

HELGENS OMGÅNG
Damer
2022-12-10
15:00 Linköping – RIG Falköping
17:00 IKSU – Sollentuna
17:30 Lund – Hylte/Halmstad

2022-12-11
14:00 Örebro – Gislaved
15:00 Lund – Värnamo
16:00 Engelholm – Göteborg

Herrar
2022-12-10
15:00 Lund – Uppsala
15:00 Floby – Vingåker

2022-12-11
14:30 Hylte/Halmstad – Uppsala
16:00 Falkenberg – Sollentuna
16:00 Örkelljunga – RIG Falköping

LÄNKAR
www.volleytv.se
Läs mer om VolleyTV och hur du köper säsongens paketlösningar
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr