Mästarnas monstersvit bruten

17 månader. Så länge gick Hylte/Halmstads damlag obesegrat. I helgen nådde den förlustfria följden elitseriematcher sitt slut.

Det var dukat för både säsongspremiär och SM-finalrepris i Halmstad Arena under söndag eftermiddag.

Örebro förlorade första set med 20-25 och hemmalaget såg i det läget ut att planenligt vara på väg att starta den nya säsongen på bästa sätt och samtidigt förlänga sin monsterlånga segersvit ytterligare. Men gästerna lyckades vända på steken totalt, vann tre raka akter och såg därmed till att Hylte/Halmstads följd av förlustfria matcher stannade vid 33.

– Jag vet inte vad som hände efter första set. Vi tyckte att vi var så mycket bättre än Örebro och ställde in skorna, sa H/H:s ungerska coach Tamas Kaszap till Hallandsposten efter matchen.

– Vi spelade riktigt bra volleyboll. Det var stabilt och vi tog till vara på chanserna. De blev frustrerade och gjorde en del missar. Det var riktigt skönt att se att vi fick hål på dem, sa i sin tur Örebro-coachen Jonas Svantesson till Nerikes Allehanda.

H/H:s landslagslibero Klara Andersson fick spela vänsterspiker i söndagens match och stod för nio poäng. Foto: Robert Boman.

546 dagar

Den högst imponerande sviten levde i totalt 546 dagar. Senaste nederlaget för H/H:s damer kom även det mot Örebro, den 4 april 2021 i SM-slutspelets första semifinalomgång.  Och räknar man enbart grundseriematcher sträckte sig sviten hela 19 månader tillbaka i tiden, till februari 2021, då Engelholm vann i tre raka set hemma i Kungsgårdshallen.

Söndagens förlust svider säkerligen i Hylte/Halmstads-lägret, men föreningen kan åtminstone glädja sig över att man fortsatt har den längsta segersviten på herrsidan. H/H herr har nämligen inte förlorat sedan den 14 mars 2021 när Örkelljunga vann kvartsfinal 1 med 3-1 i set.

Vi kan också konstatera att säsongen 2022/23 ser ut att kunna bli den jämnaste på länge. H/H dams brutna segersvit kan vara ett tecken. Ett annat är att ett enda herrlag är obesegrat efter två spelade omgångar.

Det bådar gott inför 2023 års upplaga av Grand Prix och ”kvalificeringsracet” till det samma. GP avgörs 21-22 januari i Uppsala och är tillsammans med SM det mest prestigefyllda man kan vinna inom svensk elitvolleyboll. I potten ligger både prispengar och Europacupplatser!

Vilka lag som kvalificerar sig avgörs när halva grundserien är spelad, vilket blir klart då den tionde omgången är komplett, onsdagen den 14 december. De fyra lag som där och då rankar högst på dam- respektive herrsidan erhåller Grand Prix-platser.

Att döma av hur inledningen av säsongen sett ut kan ”GP-racet” bli en riktig nagelbitare!

GÅNGA HELGENS OMGÅNG
Damer
2022-10-01
14:00 Lund 3–0 IKSU
15:00 Göteborg 3–0 Värnamo
16:30 Linköping 3–0 Gislaved

2022-10-02
14:00 Hylte/Halmstad 1–3 Örebro
16:00 Engelholm 3–0 RIG Falköping

Herrar
2022-10-01
14:30 Sollentuna 3–0 Vingåker
16:00 Falkenberg 3–0 Floby
16:30 Lund 0-3– Hylte/Halmstad

2022-10-02
16:00 Habo 3–0 Södertelge
16:30 Hylte/Halmstad 3–2 Örkelljunga

LÄNKAR
www.volleytv.se
Läs mer om VolleyTV och hur du köper säsongens paketlösningar
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr