Premiärsvepet: Hemvändande stjärnor glänste

Elitseriesäsongen 2022/23 är igång! Vi blickar tillbaka på en intensiv premiärhelg som bjöd på totalt tio matcher. Häng med!

Fyra matcher på damsidan och ytterligare sex på herrsidan har de gångna dagarna invigt en ny upplaga av Elitserien. Och vi bjöds verkligen på en rivstart när ridån gick upp under lördagen, då hela sju av drabbningarna avgjordes.

Vi fick bland annat se en högdramatisk vändning i Arena Satelliten, där hemmalaget Sollentuna VK tog emot vårens SM-silvermedaljörer från Örebro. SVK startade klart starkast och tog övertygande hem de två första seten (25-20, 25-21) och hade sedan även ledning med 15-12 i akt tre, innan förhandsfavoriten på andra sidan nät hittade in i matchen på allvar.

– Det blev en väckarklocka för oss och då börjar vi spela den volleyboll vi är vana vid. Vi sliter häcken av oss och gör om i taktiken, vilket gynnar oss. Det var väl det vinnande konceptet i slutändan, sa Örebrospikern Diana Lundvall – fostrad i just Sollentuna – till Nerikes Allehanda efter matchen.

Ja, korrigeringarna gav helt klart resultat. Närkingarna lyckades vända på både setet och sedermera hela matchen via 19-25, 22-25 och slutligen 15-17 i skilje. Tidigare nämnda Lundvall, som till den här säsongen är tillbaka i Elitserien efter två proffsår i Schweiz och Finland, var poängbäst för dagen i Örebro med sina 17 “pinnar”.

Helgens övriga tre dammatcher avgjordes även de under lördagen, men blev långt ifrån så dramatiska. Topptippade Engelholms VS och Linköping VC tog varsina komfortabla 3-0-segrar; EVS hemma mot Värnamo, medan LVC gästade IKSU.

– Vi började ganska dåligt i dag, egentligen i alla set. Jag tycker det blir bättre i slutet av varje set men vi måste nog träna på att komma igång från början, sa IKSU:s libero Sandra Hjelte till Folkbladet efter matchen.

Något jämnare var då fajten mellan RIG Falköping och Lunds VK, där skåningarna fick med sig samtliga tre poäng efter 3-1 i set.

”Fick inte stopp på honom”

Allra först att serva igång säsongen 2022/23 var dock herrlagen Vingåkers VK och Habo Wolley, som inledde redan 14:00 under lördagen. Gästerna tog kommandot genom att spela hem första set med 25-19, men fick sedan se hemmalaget vända i övertygande stil. VVK svarade nämligen med tre raka setsegrar (25-13, 25-15, 25-20) och stängde därmed premiärtillställningen. Landslagsstjärnan Viktor Lindberg gjorde ingen besviken i sin återkomst i moderklubben, efter fyra framgångsrika år som utlandsproffs i Finland och tyska Bundesliga. Spikern noterades för fina 16 poäng, varav tre serveess.

Enligt Habos Algot Danielsson, intervjuad av Jönköpings-Posten, var Lindberg tungan på vågen:
– Vår serve satt inte riktigt som den skulle och sedan spelade ju Viktor Lindberg väldigt bra. Vi fick inte stopp på honom helt enkelt. Men vi går för att utvecklas och i slutspelet kommer vi att vara bra. Vi har många unga, egna spelare i laget den här säsongen och vi gjorde ingen dålig match.

Vingåkers VK:s Viktor Lindberg, här i landslagströjan. Foto: Robert Boman.

Ytterligare två herrmatcher spelades under lördagen, då vi fick se Lund bortaslå RIG Falköping i tre jämna akter, samt Floby – förra säsongens bronslag – inleda starkt hemma mot Sollentuna. Från den förstnämnda av fajterna hämtar vi också premiärhelgens största individuella poängtotal, som presterades av Lunds Przemek Smereka. Högerspikern noterades för 26 ”pinnar” på blott tre set.

Mästarnas starka start

Söndagens tre herrbataljer gjorde sedan premiärhelgen komplett. RIG Falköping, som hade ångan uppe efter lördagens premiär mot Lund, drog på sig matchmunderingen för andra dagen i följd när Uppsala kom på besök och tog då en riktig skalp genom att 3-2-besegra gästerna (31-29, 20-25, 22-25, 25-19, 15-9).

Klassikermötet mellan Örkelljunga och Falkenberg blev en kortare historia. Båda lagen är till stora delar nykomponerade inför den här säsongen – och så här långt ser det ut som att ÖVK kommit längre med ”bygget”. Hemma i Forum är skåningarna alltid svårslagna, så också den här kvällen då FVBK tvingades kapitulera i tre raka, detta trots 17 pinnar från hallänningarnas poängmaskin Faeez Alloush.

Regerande mästaren Hylte/Halmstad, favorittippade även den här säsongen, inledde i sin tur på bästa sätt genom att bortaslå Södertelge. Efter en jämn första-akt tycktes H/H lägga i både en och två växlar till, vilket gjorde deras resa fram till de tre premiärpoängen relativt bekväm.

H/H-coachen Almir Ljutovac:
– Första halvan av matchen är inte godkänd, medan andra halvan är stabil och överlag bra. Peter Lundgren kommer in och styr upp laget så vi arbetar metodiskt och kontrollerat och samtidigt spelar aggressivt när tillfälle ges. Överlag en laginsats, men Joel Anderssons fick väldigt välförtjänt pris som matchens lirare. 3-0 i premiären sitter riktigt skönt!

Dardan Lushtaku, som till den här säsongen är tillbaka för sin andra sejour i moderklubben, imponerade enormt med tio poäng från sin passarposition. Noterbart är att hela sex av dem kom på serve.

– Dardan blir så klart en av våra absoluta nyckelspelare. Fantastiskt skönt med en passare som även bidrar med massa poäng från både serve, anfall och block, fortsätter Ljutovac.

Det här var bara början

Elitseriens premiärhelg är därmed till ända. Tio härliga matcher har bockats av.

Kommande vecka är vi tillbaka med massvis av elitserievolleyboll. Bland annat ska vi välkomna ytterligare tre damlag in i spel. Guldtippade mästaren Hylte/Halmstad samt Gislaved och nykomlingen Göteborg väntar nämligen kvar i startblocken efter att ha stått över den första omgången.

Det bästa av allt? Helgens grundserieomgång var bara den första av 20!

PREMIÄROMGÅNGEN
Dammatcher
2022-09-24
15:00 Engelholm 3–0 Värnamo
17:00 Sollentuna 2–3 Örebro
17:00 IKSU 0–3 Linköping
17:00 RIG Falköping 1–3 Lund

Herrmatcher
2022-09-24
14:00 Vingåker 3–1 Habo
14:30 RIG Falköping 0–3 Lund
15:00 Floby 3–0 Sollentuna

2022-09-25
14:30 RIG Falköping 3–2 Uppsala
16:00 Örkelljunga 3–0 Falkenberg
16:00 Södertelge 0–3 Hylte/Halmstad

LÄNKAR
www.volleytv.se
Läs mer om VolleyTV och hur du köper säsongens paketlösningar
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr