Så avgörs elitseriesäsongen 2022/23

En ny elitseriesäsong väntar runt hörnet. Häng med när vi tar oss en titt på premiäromgången, serieupplägget och ett gäng nyckeldatum!

Elva damlag och lika många herrlag från 18 olika föreningar slipar i skrivande stund på formen inför säsongsstarten. Aktiviteten är febril. Trupper spikas, spelare drillas och försäsongsläger och träningsmatcher avverkas på löpande band.

24-25 september är skådespelet igång med dunder och brak – ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tio actionfyllda matcher.

Bland lagen som laddar hittar vi bland annat Göteborg Volleybollklubb, som i våras kvalade sig upp till Elitserien på Lindesbergs bekostnad. Klubben laddar nu för fullt:

– Känslan är bra! Vi har lyckats behålla stora delar av fjolårslaget, värvat nytt och även fått tillbaka några spelare från tidigare säsonger. Det är bra fart på träningarna och stämningen är god. Sedan i början av augusti har vi varit igång och jobbat hårt på vårt grundspel och taktik. Däremot har vi inte matchat mot några lag ännu – det får vänta till premiären, säger Jens Widmark, lagets coach.

Foto: Monica Hamsten

Nykomlingen får dock stå kvar i startblocken längre än de flesta av motståndarna. Som ett av två lag – regerande mästaren Hylte/Halmstad är det andra – står Göteborg över första omgången. Premiären blir istället lördagen den 1 oktober när man hemmaspelar mot Värnamo.

– Som nykomlingar måste vi så klart vara ödmjuka inför uppgiften. Samtidigt är vi inte här för att be om ursäkt eller för att bara överleva; vi vill kunna utmana alla vi möter. Sedan har vi inte superkoll på de andra lagen ännu då trupperna inte avslöjats i sin helhet. Tittar man på tidigare säsonger så har Värnamo inte tillhört toppen, så det är ett lag vi måste plocka poäng mot om vi vill hålla oss på den övre halvan, fortsätter Widmark.

Men dessförinnan väntar alltså den stora premiärhelgen, som i sin helhet ser ut som följer:

Dammatcher
2022-09-24
15:00 Engelholm – Värnamo
17:00 Sollentuna – Örebro
17:00 IKSU – Linköping
17:00 RIG Falköping – Lund

Herrmatcher
2021-09-24
14:00 Vingåker – Habo
14:30 RIG Falköping – Lund
15:00 Floby – Sollentuna

2021-09-25
14:30 RIG Falköping – Uppsala
16:00 Örkelljunga – Falkenberg
16:00 Södertelge – Hylte/Halmstad

Kort om serieupplägget

Grundserien utgör elitseriesäsongens första fas. Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger totalt 20 matcher per lag.

RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som utbildar sig på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium, kan fortsatt inte degraderas från Elitserien och kan heller inte kvalificera sig för SM-slutspel eller Grand Prix.

De åtta bästa grundserielagen kvalificerar sig sedermera för vårens SM-slutspel, som avgörs genom kvartsfinaler, semifinaler samt brons- och finalserier. De två lägst rankade grundserielagen gör i sin tur upp om att slippa kvala sig kvar i svensk elitvolleybolls finrum.

Nyckeldatum att hålla koll på

• 24-25 september: Säsongspremiär för Elitserien.
• 5-6 november: U23-SM i Lund. Spelledigt för elitserielagen.
• 14 december: Halva grundserien spelad – alla lag har spelat tio matcher. ”GP-strecket” dras, vilket innebär att vi får veta vilka fyra damlag och fyra herrlag som kvalificerar sig för Grand Prix, som är den mest prestigefulla turneringen i svensk elitvolleyboll näst efter SM.
• 21-22 januari: 2023 års upplaga av Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. De kvalificerade lagen gör upp om prispengar och en plats i Europacupspel.
• 12 mars: Den 20:e och sista grundserieomgången blir komplett.
• 18 mars – månadsskiftet april/maj: SM-slutspelet avgörs. Preliminärt startdatum för elitseriesäsongens stora crescendo är den 18 mars. Beroende på hur långa finalserierna blir koras 2023 års svenska mästare i slutet av april eller i månadsskiftet till maj.

Här finns mer info om Elitseriens upplägg och hur säsongen 2022/23 avgörs.

Volleybollvänner, nu laddar vi!

LÄNKAR
Om elitseriesäsongen 2023/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr