Årets Domare i elitserien: Stefan Bernström

I kvällens SM-final Falkenberg – Hylte Halmstad är det Årets Elitseriedomare som står i domarstolen.
26 år i elitserien och still going strong.
”Ryktet om min död är lite överdrivet”, säger Stefan Bernström med ett leende.

Spelarna och tränarna i elitserien har sagt sitt. Årets elitseriedomare är Stefan Bernström, 56, från Oskarström i södra Halland.

– Lite överraskad blir jag får jag säga. I år har det varit glest mellan matcherna. Jag har dömt hälften så mycket som jag brukar, men det är kul och ett bevis på uppskattning att man håller måttet ännu, säger han när han får reda på att han får utmärkelsen.

Den ärrade domarveteranen har lyckats med konststycket att göra sig populär i en roll där motsatsen är det vanliga. Få, om någon, har ett ont ord att säga om honom. I rollen som domare är det sannerligen en bedrift.

– När man är färsk domare är det svåra att få acceptans bland spelare och ledare. Efter 26 säsonger i elitserien har jag väl fått det till slut, säger han på sitt sedvanligt ödmjuka sätt.

Rutin är en nyckel. En annan är att han fortfarande tycker det är kul med volleyboll.

– Ja, det gör att det är lätt att komma till matcherna och att man är i rätt stämning när man kommer hit, säger han på plats i Halmstad Arena när han just dömt färdigt herrarnas tredje finalmatch.

Hyllningarna till Stefan är många. Här är några:

Kalle Nordén, sportchef och assisterande tränare i Floby:

– Helt korrekt utnämning. Stefan är ensam på den nivån. Han har pondus och spelförståelse. Han har logik i sitt utförande. Han har dialog när det behövs och när han inte vill ha det så skapar även det ett lugn på ett sätt som spelarna förstår.

Andréa Jacobsson, tv-kommentator:

– Jag kan verkligen förstå det valet. Tränarna röstar på honom för att han är tydlig och spelarna för att man får en relation med honom. Han har både kompetens och är en bra person i bemötande.

Bernström var uttagen att döma i damernas volleyboll-EM i somras, men en sjukdom som kom några dagar före avresan gjorde att han tvingades avstå. Vid årsskiftet gick han egentligen i pension från internationellt dömande, men nyligen ändrade regler från FIVB, det internationella förbundet, gör att hans domarkarriär kan förlängas.

Det finns alltså en chans att han kan få döma EM 2023 i stället.

– Ja, chansen finns där fortfarande. Det är min ambition att ta mig dit nu när jag kan fortsätta döma ett tag till. Så länge jag håller på internationellt så kommer jag även döma på hemmaplan. Så ryktet om min död är lite överdrivet, säger Stefan Bernström med ett leende.