Så avgörs elitseriesäsongen 2021/22

En ny elitseriesäsong väntar runt hörnet. Häng med när vi tar oss en titt på premiäromgången, serieupplägget och ett gäng nyckeldatum!

Elva damlag och elva herrlag från 18 olika föreningar slipar i skrivande stund på formen inför säsongsstarten. 25-26 september är skådespelet igång med dunder och brak – ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tio actionfyllda matcher.

Premiärhelgen i sin helhet:

Dammatcher
2021-09-25
14:00 Gislaved vs IKSU
15:00 Lund vs Örebro
16:00 Linköping vs Sollentuna

2021-09-26
13:00 Engelholm vs IKSU
14:00 Hylte/Halmstad vs Lindesberg

Herrmatcher
2021-09-25
17:30 Lund vs Floby

2021-09-26
16:00 Uppsala vs Habo
16:00 Örkelljunga vs RIG Falköping
16:30 Hylte/Halmstad vs Södertelge
17:00 Falkenberg vs Sollentuna

Kort om serieupplägget

Grundserien utgör elitseriesäsongens första fas. Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger totalt 20 matcher per lag.

RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som utbildar sig på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium, kan fortsatt inte degraderas från Elitserien och kan heller inte kvalificera sig för SM-slutspel eller Grand Prix.

SM-slutspelet får den här gången en mer traditionell skepnad jämfört med förra säsongens upplaga, då ett nytt upplägg testades. När det till våren drar ihop sig för svensk elitvolleybolls årliga höjdpunkt går de åtta bästa grundserielagen vidare till SM-slutspelet, som avgörs genom kvartsfinaler, semifinaler samt brons- och SM-finalserier. De två lägst rankade grundserielagen gör i sin tur upp om att slippa elitseriekval nedåt.

Nyckeldatum att hålla koll på

• 25-26 september: Säsongspremiär för Elitserien.
• 6-7 november: U23-SM i Lund. Spelledigt för elitserielagen.
• 5 december: Halva grundserien spelad. ”GP-strecket” dras, vilket innebär att vi får veta vilka fyra damlag och fyra herrlag som kvalificerar sig Grand Prix, som är den mest prestigefulla turneringen i svensk elitvolleyboll näst efter SM.
• 22-23 januari: 2022 års upplaga av Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. De kvalificerade lagen gör upp om prispengar och en plats i Europacupspel.
• 27 februari: Den 20:e och sista grundserieomgången blir komplett.
• 5 mars – 1 maj: SM-slutspelet avgörs. Preliminärt startdatum för elitseriesäsongens stora crescendo är onsdagen den 2 mars. Beroende på hur långa finalserierna blir koras 2022 års svenska mästare i slutet av april eller i månadsskiftet till maj.

Publiken tillbaka på läktarna

Från och med den 29 september slopas maxtaket för publik, vilket gör att klubbarna åter kan slå upp portarna på vid gavel till arenorna och välkomna åskådare att fylla läktarna. Det efterlängtade beskedet kom under tisdagens pressträff med regeringen och Folkhälsomyndigheten, som presenterade lättnader i de restriktioner som så länge begränsat möjligheterna att uppleva idrott och kultur live.

Beroende på arrangörens publikhantering och förutsättningarna i aktuell arena får upp till 300 åskådare, och i vissa fall ännu fler, även delta redan under premiärhelgen 25-26 september. Till efterföljande omgång är maxtaket för publik sedan borta.

Volleybollsäsongen 2021/22 inleds under en pågående pandemi och genomförs under förutsättning att alla tar ansvar, även i ett läge där utvecklingen går åt rätt håll och lättnader i restriktionerna presenterats. Svenska Volleybollförbundet och serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) med klubbar kommer fortsätta jobba tillsammans för säkra matcharrangemang och med beredskap för att förutsättningarna kan ändras med kort varsel.

LÄNKAR
Om elitseriesäsongen 2021/22
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr