Han är Säsongens elitseriedomare

Stefan Bernström har av spelare och coacher röstats fram som Säsongens domare i Elitserien!

Med flera tunga uppdrag i de största europeiska klubblagsturneringarna och mästerskapen är Stefan Bernström en av Svensk volleybolls mest välrenommerade rättskipare genom tiderna.

För sina insatser har han vid ett par tillfällen belönats med hedersbetygelsen Årets domare, som utses av Svenska Volleybollförbundets Referensgrupp Domare. Nu dekoreras han ytterligare.

Som en del av Säsongens utmärkelser i Elitserien har han av spelare och coacher röstats fram som Säsongens elitseriedomare!

– Skitkul! Att det är spelare och coacher som röstat ger lite extra tyngd. Kul att de värdesätter mig och mina insatser. Stort tack till alla som röstat. En stor ära att få utmärkelsen; jag tar med ödmjukhet emot den och kommer fortsätta göra mitt allra bästa, varje match, säger Stefan Bernström.

Varför har de röstat på dig, tror du?
– Oavsett om det är en seriematch i lägre divisioner, en grundseriematch i Elitserien, SM-finaler eller stora Champions League-drabbningar, försöker jag alltid göra mitt bästa och vara så noggrann det bara går. Förhoppningsvis har spelare och ledare sett det.

Det är en på många sätt speciell säsong. Hur har den varit för dig, och hur ser du på dina insatser?
– Känslan är att det gått bra. Inga stora katastrofer och jag har fått fina uppdrag internationellt, med en stor turnering i Polen och en Champions League-kvartsfinal mellan Trentino och Berlin, så något gör jag ju rätt. Sedan har det varit en annorlunda säsong, med betydligt färre matcher – ungefär hälften så många – att döma på grund av pandemin. Jag är en träningsprodukt, inte en talang, och behöver många matcher för att inte tappa rytmen. Därför har det varit ännu viktigare än vanligt att hålla fokus och skärpan uppe när det är dags för spel.

Foto: CEV

Vad händer nu närmaste tiden för din del?
– Tillsammans med Magnus Hagström dömer jag första SM-finalen mellan Falkenberg och Hylte/Halmstad kommande helg, sedan är det ytterligare finaler veckan därpå. Därefter är väl säsongen slut. Jag fyller 55 samma dag som en eventuell tredje SM-final spelas, och att jag är uppe i den åldern innebär att min 18-åriga karriär som internationell domare närmar sig slutet enligt CEV:s reglemente. Jag får döma internationellt fram till årsskiftet 2021/22, men det kanske händer att det förlängs på grund av pandemin. Drömmen hade varit att få avsluta med att döma EM-slutspelet som avgörs senare i år. Jag var med 2019 och det var en otroligt inspirerande och häftig upplevelse; en milstolpe och något jag jobbat länge för. Min förhoppning och ambition är att nå dit igen, men det är mycket som ska falla på plats.

Vad vill du säga till andra som funderar på att välja domarbanan?
– Att det är fantastiskt roligt! Det här är mitt 35:e år som utbildad domare, mitt 25:e år som elitseriedomare och det 18:e året som internationell domare, och det om något visar väl den saken. Som domare träffar man nya underbara människor och får vara med om otroligt roliga volleybollupplevelser. Man får mycket tillbaka för arbetet man lägger ner och det finns möjlighet att göra internationell karriär så som jag gjort. Förhoppningsvis har jag inspirerat någon att göra en liknande resa!

Foto: CEV