Fyra lag säkrar sista semifinalplatserna

Tredje slutspelsfasen av fem är avgjord! Under de gångna dagarna stängde fyra lag sina respektive återkvalsserier och lade därmed beslag på de återstående semifinalbiljetterna!

Av de 20 lag som klev in i SM-slutspelet för en knapp månad sedan återstår nu bara åtta. Under tisdagens, onsdagens och torsdagens direkt avgörande drabbningar fullbordades återkvalet och ytterligare fyra lag slogs ut.

På damsidan tvingades femteseedade Sollentuna och sjätterankade Lund kapitulera. De sistnämnda stred tappert och höll jämna steg i många set mot topplaget Örebro, men fick ändå se sig besegrade i två raka matcher (1-3, 0-3).

Sollentunas matchserie mot fjärdeseedade Gislaved var ännu jämnare, särskilt i match 1 där tre av fyra set avgjordes med minsta möjliga marginal, men GVK stod ändå som segrare i båda bataljerna lagen emellan (3-1, 3-1).

På herrsidan blev det femteseedade Habo och sjätterankade Vingåker som fick lämna. Habo var först ut, men de avslutade sannerligen med flaggan i topp mot seriesegrande Sollentuna, som fick slita rejält för avancemanget. Habo kvitterade nämligen matchserien via 3-1 på bortaplan i Arena Satelliten under onsdagskvällen och tvingade därmed fram ett avgörande Golden set som spelades direkt efter att match 2 avslutats. Väl där var dock SVK det starkare laget (15-10).

Vingåker fick i sin tur ge sig i kamp med tredjeseedade Örkelljunga som vann i två raka matcher (3-0, 3-1), varav den senare avgjordes efter en tät duell i Forum Örkelljunga under torsdagskvällen (25-23, 25-21, 23-25, 25-23).

Semifinalserierna spikade

Damlagen Örebro och Gislaved samt herrlagen Sollentuna och Örkelljunga avancerar alltså till nästa slutspelsrunda. Där ansluter de nu en sedan tidigare semifinalklar kvartett. På damsidan utgörs de av seriesegrande Hylte/Halmstad samt regerande svenska mästaren Engelholm, medan halländska storklubbarna Falkenberg och Hylte/Halmstad är motsvarande lag på herrsidan.

Och det är snabba ryck som gäller. Semifinalspelet startar redan under påskhelgen, med totalt fyra matcher fördelat på lördag, söndag och måndag (se länkar till spelschemat längre ner i artikeln).

Matchserierna avgörs i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 2 och 3. Vinnarna kvalificerar sig för SM-final, medan förlorarna kommer göra upp om bronset.

Semifinalserierna ser ut som följer:

DAMSEMIFINALER
Hylte/Halmstad (1) vs Örebro (3)
Engelholm (2) vs Gislaved (4)


HERRSEMIFINALER
Örkelljunga (3) vs Falkenberg (4)
Sollentuna (1) vs Hylte/Halmstad (2)

Foto: Anders Tegenrot, Robert Boman, Daniel Lubner

LÄNKAR
• Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr