Alla kvartsfinalserier avgjorda

Ännu en slutspelsfas är lagd till handlingarna! Elitserienvolleyboll.se tar en titt på de dramatiska kvällarna som passerat och blickar sedan fram mot fortsättningen av elitseriesäsongens stora crescendo.

Endast tre lag, samtliga på damsidan, lyckades stänga sina matchserier den gångna helgen; seriesegrande Hylte/Halmstad, regerande svenska mästaren Engelholm samt deras skånska rival Lund. När vi klev in i innevarande vecka levde därför fortfarande hela fem av åtta kvartsfinalserier. Nu, några dagar senare, har samtliga avgjorts!

Under onsdagens och torsdagens direkt avgörande drabbningar säkrade ytterligare fem lag avancemang till efterföljande rundor:

• I kvartsfinalserie 3 gjorde femteseedade Sollentuna damsidan komplett i och med onsdagens 3-0-seger mot åttonderankade Värnamo, som därmed är utslaget ur SM-slutspelet. I återkvalet som startar kommande helg väntar nu Gislaved i bäst av två matcher, där en semifinalplats ligger i potten!

• Habo blev under onsdagen första herrlag att vinna sin kvartsfinalserie. Laget slutade femma i grundserien men pressades hårt av åttonderankade utmanaren Södertelge, som vann den inledande kvartsfinalen för drygt en och en halv vecka sedan. Med kniven mot strupen visade dock Habo styrka genom att vända matchserien via två raka 3-0-segrar, varför SVBK:s elitseriesäsong nu är över. För Habo väntar tufft återkval där självaste grundseriesegraren Sollentuna väntar på andra sidan nät.

• SM-guldtippade Hylte/Halmstad, rankade tvåa inför slutspelet, blev i sin tur första herrlag att säkra semifinalplats. Detta efter tre härligt svängiga och underhållande drabbningar mot tredjeseedade Örkelljunga. I onsdagens direkt avgörande batalj skrevs segersiffrorna till 25-22, 25-17, 22-25, 25-16 till fördel för Grand Prix-mästaren från Halland. ÖVK får en ny chans att nå semifinalspel via återkvalet, där Vingåker kommer stå för motståndet med start på lördag.

• Just sjätteseedade Vingåker var först ut att säkra avancemang under torsdagskvällen. Sörmlänningarna imponerade stort hemma i Sporthallen där matchserien mot Lund både kvitterades och avgjordes till deras fördel. Medan slutspelsäventyret är över Lund fortsätter det in i återkvalet för VVK, som nu alltså ställs mot Örkelljunga i kamp om en plats i semifinalerna.

• Den åttonde och sista kvartsfinalserien var också den hetaste och jämnaste. I två av de tre matcherna mellan seriesegrande Sollentuna och fjärdeseedade Falkenberg krävdes skiljeset för att separera lagen. När krutröken hade lagt sig i Arena Satelliten under torsdagskvällen stod Falkenberg som segrare och med säkrat semifinalavancemang som belöning för bedriften. Sollentuna, som gick obesegrade genom samtliga 20 grundseriematcher, tvingas därmed alltså gå vägen via återkval mot Habo för att hålla SM-gulddrömmen vid liv. Lyckas de ta sig vidare till semifinal hamnar de dessutom nu på andra sidan slutspelsträdet, där självaste andrarankade Hylte/Halmstad blir motståndaren i en eventuell semifinal.

Återkvalet inleds kommande helg

SM-slutspelets andra fas är därmed fullbordad. För en kvartett bestående av damlagen Värnamo och Linköping samt herrlagen Lund och Södertelge är elitseriesäsongen 2020/21 över.

För kvarvarande sex damlag och sex herrlag fortsätter jakten på SM-titlarna, där nästa anhalt utgörs av återkvalsfasen. Fyra av lagen, två på damsidan och två på herrsidan, hoppar dock över det här steget i egenskap av segrare i kvartsfinalserierna 1 och 2, där de högre seedade lagen från grundserien gjorde upp om direktplatser till semifinalspelet.

I återkvalet, som startar helgen 27-28 mars, ska nu övriga åtta lag göra upp om de sista semifinalplatserna i bäst av två matcher.

Vill du veta mer om hur årets anpassade SM-slutspel avgörs och hur vi korar våra svenska mästare? Klicka här!

Kommande matchserier ser ut enligt följande:

SM-SLUTSPEL DAM
Återkval 1: Örebro (3) vs Lund (6)
Återkval 2: Gislaved (4) vs Sollentuna (5)
Semifinal 1: Hylte/Halmstad vs segraren i återkval 1
Semifinal 2: Engelholm vs segraren i återkval 2

SM-SLUTSPEL HERR
Återkval 1: Örkelljunga (3) vs Vingåker (6)
Återkval 2: Sollentuna (1) vs Habo (5)
Semifinal 1: Falkenberg (4) vs vinnaren i återkval 1
Semifinal 2: Hylte/Halmstad (2) vs vinnaren i återkval 2

LÄNKAR
• Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr