Kvartett klar för kvartsfinal

Första slutspelsfasen är avgjord! Helgen 6-7 mars stängde fyra lag sina respektive åttondelsfinalserier och säkrade avancemang till kvartsfinalspelet.

På damsidan kan vi konstatera att Värnamo slog ut Lindesberg efter två raka 3-1-segrar, samtidigt som Linköping manövrerade ut IKSU med totalt 6-0 i set.

– Det här känns så otroligt bra. Lagom till slutspelet är vi helt synkade, det känns som en helt annan sak. Helt plötsligt sitter spelet och vi har fått ihop helheten, sa Värnamocoachen Jessica Sandberg till värnamo.nu efter helgens avgörande match.

På herrsidan avancerade Lund och Södertelge till nästa slutspelssteg. Lund fick kämpa rejält i den inledande åttondelen mot Floby (3-2), men hade en betydligt behagligare resa på hemmaplan (3-0) i helgen. Södertelge imponerade i sin tur genom att inte tappa ett enda set mot utmanaren Uppsala.

– Vi hade ett bra resultat med oss (från första matchen, reds. anm.) men behövde ju ändå vinna, vilket också Uppsala behövde så båda var under press. Det var en bra insats av oss, sa Södertelges kenyanska poängkung Enock Some till Länstidningen efter lördagens tillställning.

Så avgörs kvartsfinalerna

SM-slutspelets första fas är därmed avklarad. För de förlorande åttondelsfinallagen Lindesberg, IKSU, Floby och Uppsala är elitseriesäsongen 2020/21 över. För vinnarna fortsätter den i nästa slutspelssteg; kvartsfinalspelet!

Kvartsfinalerna inleds helgen 13-14 mars och avgörs i bäst av tre matcher. Här ställs de fyra högst rankade grundserielagen mot varandra direkt; ettan mot fyran i kvart 1 samt tvåan mot trean i kvart 2. Lag 5 och lag 6 placeras i sin tur ut i kvartsfinal 3 och 4, där de nu får möta varsin vinnare från åttondelsfinalerna.

De topplag som sedermera vinner kvartsfinalserierna 1 och 2 belönas med direktplatser till semifinalspelet, medan förlorarna får en ny chans i återkvalet, där de ställs mot vinnande lag från kvartsfinalserierna 3 och 4.

Vill du veta mer om hur årets anpassade SM-slutspel avgörs och hur vi korar våra svenska mästare? Klicka här!

Kvartsfinalserierna ser ut enligt följande:

KVARTSFINALSERIER DAM
Kvartsfinal 1: Hylte/Halmstad (1) vs Gislaved (4)
Kvartsfinal 2: Engelholm (2) vs Örebro (3)
Kvartsfinal 3: Sollentuna (5) vs Värnamo (8)
Kvartsfinal 4: Lund (6) vs Linköping (7)

KVARTSFINALSERIER HERR
Kvartsfinal 1: Sollentuna (1) vs Falkenberg (4)
Kvartsfinal 2: Hylte/Halmstad (2) vs Örkelljunga (3)
Kvartsfinal 3: Habo (5) vs Södertelge (8)
Kvartsfinal 4: Vingåker (6) vs Lund (7)

Foto: Petter Borna, Magnus Lilja, Robert Boman, Daniel Lubner

LÄNKAR
Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr