Kampen om seriesegern lever när grundserien stänger

Elitserienvolleyboll.se levererar förutsättningar samt länkar till livesändningar och livescore inför helgens fullspäckade elitserieomgång.

Grundseriens 20:e och sista omgång är här! I helgen spikar vi seedningsordningen inför det anpassade SM-slutspelet, som presenterades tidigare i veckan och som drar igång den 3 mars med åttondelsfinaler.

Under de intensiva dagarna som följer är det upplagt för potentiella omkastningar på både den övre och undre halvan av tabellen och såväl på dam- som på herrsidan. Sju dammatcher och sju herrmatcher kombinerar för totalt 14 elitseriebataljer att se fram emot 27-28 februari. Sex spelas på lördag och ytterligare åtta på söndag.

När krutröken lagt sig på söndag kväll kommer vi ha helt klart för oss vilka lag som ställs mot varandra i kommande åttondelsfinalserier. Dessutom kan vi komma att slå fast vilka lag som går till kvartsfinalserierna 1 och 2, där de fyra högst rankade lagen i respektive serie gör upp med varandra om direktplatser till semifinalspelet.

Tittar vi högst upp i tabellerna har vi Sollentunas herrar som säkrade seriesegern förra helgen, men på damsidan lever racet om förstaplatsen in i det sista. Ledande Hylte/Halmstad, som har två matcher kvar att spela, har allt i egna händer. Blir det tre poäng i lördagens tillställning mot femman Sollentuna är saken klar. Då skulle hallänningarna till och med ha råd att förlora i tre raka set i söndagens match mot trean Örebro, tack vare lagets starka setkvot.

Tappar H/H däremot poäng, eller till och med förlorar, mot SVK är det upplagt för en rafflande söndag. I det scenariot har framför allt tvåan Engelholm men även trean Örebro chans att norpa topplaceringen i tabellen, förutsatt att resultaten går deras väg. Och då möts som sagt också just Örebro och Hylte/Halmstad på söndag.

Milstolpar kan passeras

Tar vi en titt på Elitseriens ”Milestone Tracker” ser vi flera respektabla milstolpar som ligger i “farozonen” att passeras kommande dagar:

• Jens Ahremark har blott ett block kvar till totalt 400 i sin elitseriekarriär. Passerar han gränsen i söndagens match borta mot Örkelljunga?

• Hylte/Halmstads centerveteran Philip “Pilen” Pettersson har sex setsegrar kvar till 800! Med två matcher kvar på grundserien – Örkelljunga (fredag) och Uppsala (söndag) – har han chans att komma upp i den mäktiga totalen.

• Jonna Nilsson, Örebro, har tre set kvar till totalt 500. Med två matcher i helgen är sannolikheten stor att hon når noteringen.

• Sollentunas lagkapten Staffan Blomgren, som nyligen passerade 3000 elitseriepoäng, är nu också nära att nå 200 serveess. För det krävs att han gör ytterligare två i helgens matcher där Falkenberg och Floby står för motståndet.

Alla matcher livestreamas

Samtliga matcher som spelas i Elitserien går att följa via både livescore och livestream på Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade med tabeller och spelscheman.

På volleytv.se, Elitseriens nya streamingtjänst, visas alla grundserie- och slutspelsmatcher samlat på en och samma plattform.

Läs mer om streamingalternativen och hur du registrerar ett konto!

Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER
Dammatcher
2021-02-27
15:00 Gislaved vs IKSU
15:00 Värnamo vs Örebro
16:00 Linköping vs Lindesberg
16:00 Hylte/Halmstad vs Sollentuna

2021-02-28
13:00 Örebro vs Hylte/Halmstad
13:00 Värnamo vs IKSU
15:00 Engelholm vs Sollentuna

Herrmatcher
2021-02-27
14:00 Sollentuna vs Falkenberg
15:00 Lund vs Uppsala

2021-02-28
14:00 Hylte/Halmstad vs Uppsala
15:00 Floby vs Sollentuna
16:00 Habo vs Lund
16:00 Örkelljunga vs Vingåker
17:00 Falkenberg vs Södertelge