Upplagt för rafflande slutspurt av grundserien

Elitserienvolleyboll.se levererar en matig rapport med förutsättningar samt länkar till livesändningar och livescore inför helgens elitserieomgång!

På menyn står fem damdrabbningar och fem herrbataljer, vilket alltså ger oss totalt tio matcher att se fram emot. åtta av dem spelas under den högintensiva lördagen.

Vi är inne på upploppet av grundserien och klubbarna spurtar nu mot kommande SM-slutspel som ligger planerat att dundra igång i början av mars. Inför säsongens stora crescendo gäller det att ta så hög position som möjligt i tabellen. Av det följer nämligen bättre seedning, vilket ger hemmaplansfördel i matchserier mot lägre seedade lag.

Alla lag har i skrivande stund spelat mellan 13-16 matcher. Det finns med andra ord fortfarande en hel del poäng att spela om, vilket öppnar för en spännande upplösning av grundserien.

Jaga och bli jagad

På herrsidan är det upplagt för en högintressant avslutning med flera potentiella tabellskiftningar att hålla koll på. Det går definitivt att tala om ett “mittenträsk”, där hela sex lag på platserna 4-9 finns inom nio poängs differens. Kombattanterna både jagar och blir jagade, på en och samma gång.

I toppen lever också kampen om grundseriesegern, där ledande Sollentuna har tre poäng till godo på Hylte/Halmstad som har en match mer spelad (15). SVK har alltså ett visst försprång, men då ska också sägas att rivalerna möts i nästa omgång. Och med Grand Prix-finalen i färskt minne vet vi att hallänningarna har alla möjligheter att minska luckan uppåt.

Rörligt i bott och topp

På damsidan är fältet mer fragmenterat, med en tydlig brytpunkt som går mellan femteplacerade Gislaved på 26 poäng, samt sjätteplacerade Linköping på 16 poäng. Med det sagt kan det fortfarande ske vissa förändringar under sluttampen.

Exempelvis har bottenplacerade Lindesberg börjat röra på sig efter juluppehållet. I senaste omgången blev det visserligen 0-3-förlust mot Gislaved, men dessförinnan tog laget sina två första segrar för säsongen, vilket gjort att laget kunnat börja snegla uppåt i tabellen, med siktet inställt på att lämna jumboplatsen.

I andra sidan tabellen tampas nyblivna GP-mästarna Hylte/Halmstad med Örebro om seriesegern. I dagsläget står lagen på 45 poäng vardera och med lika många vunna matcher (15), men H/H sitter för stunden i förarsätet. Dels för att man har en oslagbar setskillnad om 45-0, men framför allt för att man har en match mindre spelad än närkingarna.

Även Engelholm har i både praktik och teori chans att blanda sig i racet om förstaplatsen, men för det krävs att skåningarna tar full pott i de återstående fem matcherna, samtidigt som framförvarande tappar poäng. Och ja, konstigare saker har ju hänt. Till saken hör nämligen att EVS har kvar att möta just Hylte/Halmstad och Örebro!

Mot 1500 elitseriepoäng

Elitseriens ”Milestone Tracker” signalerar att flera respektabla milstolpar kan passeras de närmaste dagarna. Bland annat att: