GP-strecket flyttas fram

Det så kallade Grand Prix-strecket, som dras när halva Elitseriens grundserie är spelad och som samtidigt avgör vilka lag som kvalificerar sig för Grand Prix, flyttas fram till helgen 19-20 december. 

Helgen 23-24 januari avgörs 2021 års upplaga av Grand Prix i Uppsala, där de vassaste elitserielagen under två intensiva dagar ska göra upp om GP-titeln, som ger både ära, prispengar och Europacupplats.

Vilka lag som får möjlighet att tävla i den prestigefyllda turneringen avgörs när halva Elitseriens grundserie spelats, vilket markeras av att det så kallade GP-strecket dras. De fyra dam- respektive herrlag som där och då rankar högst i elitserietabellen kvalificerar sig för mästerskapet.

Säsongen 2020/21 skulle GP-strecket ha dragits efter den tionde grundserieomgången som avgörs 5-6 december, men till följd av matchflyttar som tvingats fram av pågående pandemi skjuts nu datumet fram.

Tabellen haltar, framför allt på herrsidan, och kommer inte hinna färdigställas till kommande helg. Istället är målet att alla “hängmatcher” ska spelas senast helgen 19-20 december och att GP-strecket ska kunna dras där och då.

Även om vissa lag i praktiken redan säkrat GP-avancemang är det av vikt att halva grundserien är färdigspelad när GP-strecket dras definitivt. Seedningsordningen till mästerskapet avgörs nämligen av lagens tabellplacering vid halvsäsong.

Om det efter helgen 19-20 december fortfarande finns hängmatcher som ännu inte spelats och vars resultat kan påverka möjligheten att avgöra vilka lag som går till GP 2021, kommer GP-strecket flyttas fram ytterligare.

VÄNLIGEN NOTERA
I och med att grundserien för många lag “vänder” med start helgen 12-13 december kommer elitserietabellen från och med då inte längre ge en korrekt bild över vilka lag som kvalificerar sig för Grand Prix, och inte heller spegla den faktiska seedningsordning topplagen emellan. Svenska Volleybollförbundet jobbar för att till aktuell helg ta fram en alternativ tabell som visar “GP-racet” på ett rätt och riktigt sätt.

OM GRAND PRIX
Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998. Sollentuna VK:s herrar och Örebro Volleys damer är regerande mästare efter sina triumfer i januari 2020. 2021 års upplaga avgörs 23-24 januari i Fyrishov, Uppsala. Officiell sajt: www.grandprixvolleyboll.se.

LÄNKAR
• Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21
• Spelschema damer
• Spelschema herrar
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se