Premiärsvepet – dag 2: Nykomlingen Uppsala skrällde i återkomsten

Efter en intensiv helg med totalt tio matcher, varav tre avgjordes under söndagen, har 20 av de totalt 22 elitserielagen ”välkomnats” in i den nya säsongen. Elitserienvolleyboll.se levererar refererat, röster och statistik från samtliga dagens drabbningar, som alla stod mellan herrlag. Häng med!

Örkelljunga 3-0 RIG Falköping
(25-17, 25-23, 25-22)
Örkelljunga VK var ett av förra säsongens stora glädjeämnen när de, mitt i en pågående generationsväxling, lade vantarna på ett Grand Prix-silver. Under den gångna sommaren lyckades klubben sedan knyta till sig ett gäng nyutexaminerade talanger från Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping, varför framtiden ser högst lovande ut för skåningarna. Just RIG Falköping utgjorde också premiärmotståndaren hemma i Forum Örkelljunga. Matchen var över i tre raka men relativt jämna set, där den portugisiske spikern Rafael Cavalcanti visade framfötterna genom att, tillsammans med ÖVK-legendaren Tomas Vilimas, vara planens poängbästa spelare med 19 “pinnar”. En skön start på säsongen för Örkelljunga, som i nästa omgång beger sig till Halland för ett klassiskt möte med Falkenberg.

Södertelge 0-3 Falkenberg
(20-25, 20-25, 23-25)
Under sommaren blev svenska volleybollgiganten Falkenbergs VBK av med flera spelare som varit bärande de senaste säsongerna; däribland landslagsspelande bröderna Johan och Daniel Gruvaeus, som båda tagit klivet utomlands för att bli proffs. Inför säsongen 2020/21 har det därför varit svårt att veta var halläningarna, som allt som oftast befinner sig i toppen av tabellen, står i jämförelse med konkurrenterna. Efter söndagens premiärseger borta mot Södertelge VBK är det möjligt att både vi och laget blev lite klokare. 3-0-vinsten till trots konstaterade FVBK-tränaren Per-Anders Sääf i en intervju med Hallands Nyheter att det finns mycket att slipa efter det ofrivilligt långa uppehållet som den allt för tidigt avslutade fjolsäsongen inneburit:
– Man måste få igång tävlingsmomentet. Det gäller för oss alla, både tränare och spelare. Man måste hitta tillbaka till jargongen när man tävlar för att vinna. Det är inte bara att trycka på en knapp i och med att uppehållet varit så långt. Jag förväntar mig att alla kommer bli bättre.

Uppsala 3-1 Vingåker
(15-25, 27-25, 25-22, 31-29)
Premiärhelgens sensation hämtar vi från Fyrishov i Uppsala, där hemmalaget med samma namn besegrade topptippade Vingåker med 3-1 i set. När VVK, som har ett spännande lagbygge efter en aktiv “silly season”, tog hem första akten i stor stil var känslan att sörmlänningarna skulle städa av motståndaren relativt snabbt. Uppsala klev nämligen in i premiärhelgen som nykomlingar, efter 15 år utanför svensk elitvolleybolls finrum. Och att de skulle rå på ett storsatsande Vingåker var det nog inte särskilt många som trodde på förhand – än mindre efter den tuffa inledningen. Men det gjorde de alltså. Hemmalaget lyfte sig rejält, både till spelet och energin. Tre oehört jämna akter senare stod klart att Uppsala hade spelat hem samtliga tre poäng som de båda kombattanterna gjorde upp om.
– Gåshud och känslostorm! Så förbannat kul att spela den här matchen. Vi kämpade tillsammans från första till sista boll, säger segerrusige lagkaptenen Adrian Norrby.

Det här var bara början

Elitseriens premiärhelg är därmed till ända. Tio härliga matcher har bockats av, varav sju spelades under den intensiva lördagen då vi bland annat fick se guldfavoriterna inleda med varsina segrar. Via den här länken kan du läsa mer om det! Kommande vecka är vi tillbaka med massvis av elitserievolleyboll, som livestreamas via Serieportalen.

Det bästa av allt? Helgens grundserieomgång var bara den första av 20!

Foto: Åke Lager

PREMIÄROMGÅNGEN
Dammatcher
2020-09-26
13:00 Hylte/Halmstad 3-0 Engelholm
14:00 IKSU 2-3 Värnamo
14:30 Sollentuna 0-3 Örebro
15:00 Lindesberg 0-3 Linköping
15:00 Lund 1-3 RIG Falköping

Herrmatcher
2020-09-26
17:00 Sollentuna 3-0 Floby
17:30 Lund 3-2 Habo

2020-09-27
16:00 Örkelljunga 3-0 RIG Falköping
16:00 Södertelge 0-3 Falkenberg
16:00 Uppsala 3-1 Vingåker

LÄNKAR
Streaming via Serieportalen
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
Spelschema damer
Spelschema herrar

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson