Trio division 1-lag erbjuds elitserieplatser

Iksus damer samt Flobys och Uppsalas herrar får chansen att spela i Elitserien säsongen 2020/21. Det står klart sedan Svenska Volleybollförbundet under måndag eftermiddag meddelade beslut i frågan om upp- och nedflyttning i seriesystemet.

Förbundsstyrelsen beslut innefattade bland annat att lag anmälda till kval till Elitserien ges möjlighet att ta en plats i Elitserien 2020/21. Division 1-lagen som berörs är alltså Iksu, Floby och Uppsala, som alla hade anmält sig för vårens elitseriekval.

Nu är det upp till de aktuella lagen att formellt acceptera sina erbjudna elitserieplatser. Anmälan för säsongen 2020/21 öppnar preliminärt onsdagen den 1 april och stänger fredagen den 15 maj. Arbetet med att bereda och fastställa serierna inför nästa säsong sker under de två sista veckorna i maj och kommuniceras så snart det är klart.

Frågan om upp- och nedflyttning uppstod när volleybollsäsongen blev tvungen att avbrytas i mitten av mars, mitt under pågående SM-slutspel och serieavslutningar, till följd av coronapandemin. Tävlingsledningen (TL) satte direkt igång med en utredning för att titta på alternativa lösningar. Serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) ombads lämna ett betänkande och en referensgrupp tillsattes för att bistå TL i arbetet med att bereda beslutsunderlag till förbundsstyrelsen.

– Vi har aldrig tidigare ställts inför en liknande fråga, och i tävlingsbestämmelserna fanns inga paragrafer att luta sig mot. Därför blev den här utredningen otroligt viktig. Arbetsgången har varit bra, många har fått komma till tals och gjort sina röster hörda, vilket gett oss möjligheten att skapa en samlad bild, säger Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet.

– Styrelsen landade i att det här är den bästa lösningen på den uppkomna situationen. Jag vill tacka alla inblandade för deras arbete och är glad över tålamodet och förståelsen som vår rörelse visat genom hela processen, säger Lennart Neovius, ordförande Svenska Volleybollförbundet.

Säter lät under måndagen meddela att de tackar nej till vidare spel i Elitserien. Läs mer här!

Nedan listar vi i vilka lag som erbjuds spel i Elitserien inför säsongen 2020/21.

ELITSERIEN DAMER
Engelholm
Gislaved
Hylte/Halmstad
Iksu*
Lindesberg
Linköping
Lund
RIG Falköping
Sollentuna
Svedala
Värnamo
Örebro
*Erbjuds uppflyttning från div. 1.

ELITSERIEN HERRAR
Falkenberg
Floby*
Habo
Hylte/Halmstad
Linköpings
Lund
RIG Falköping
Sollentuna
Södertelge
Uppsala*
Vingåker
Örkelljunga
*Erbjuds uppflyttning från div. 1.