Elitseriesäsongen 2019/20 hägrar

En ny elitseriesäsong väntar runt hörnet. Häng med när vi tar oss en titt på spelschemat och nyheterna i serieupplägget!

Elva damlag och elva herrlag förbereder sig i skrivande stund för elitseriesäsongen 2019/20. Aktiviteten är febril. Trupper spikas, spelare drillas och försäsongsläger avverkas på löpande band.

Helgen 5-6 oktober är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tolv actionfyllda matcher.

Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, bortaspelar mot Gislaved. Linköping, mästarklubben på herrsidan, inleder i sin tur under premiärdagen med hemmamatch mot Örkelljunga.

Premiäromgången ser i sin helhet ut som följer:

DAM
2019-10-05
13:00 – Linköping vs Örebro
14:00 – Gislaved vs Engelholm
14:30 – Falköping vs Sollentuna
15:00 – Lindesberg vs Svedala

2019-10-06
14:00 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna
17:00 – Värnamo vs Lund

HERR
2019-10-05
15:00 – Säter vs Habo
16:00 – Linköping vs Örkelljunga
17:00 – Falköping vs Sollentuna

2019-10-06
16:00 – Södertelge vs Lund
16:30 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna
17:00 – Falkenberg vs Vingåker

Här finns länkar till kompletta spelscheman för dam och herr!

Datum att hålla koll på

Lördagen den 5 oktober markerar alltså säsongspremiären för elitseriesäsongen 2019/20. Där och då inleds en intensiv period, sprängfylld med matcher. Helgen 2-3 november utgör den första helt spelfria helgen då U23-SM avgörs i Lund. Helgen 18-19 januari är det också spelledigt då Elitserien ger plats för 2020 års upplaga av Grand Prix som spelas i Fyrishov, Uppsala. Vilka lag som kvalificerar sig för den efter SM mest prestigefulla turneringen i svensk elitvolleyboll avgörs när halva grundserien är spelad, efter att den nionde omgången avverkats, helgen 7-8 december. De fyra lag som där och då rankar högst på dam- respektive herrsidan erhåller “guldbiljetter” till GP-helgen. Väl på plats i Upplands residensstad gör lagen sedan upp om prispengar och en plats i Europacupspel.

Den 18:e och sista grundserieomgången blir komplett söndagen den 1 mars, när Engelholm och Örkelljunga gästas av Värnamo respektive Säter; lagen som utgör nykomlingarna i kommande upplaga av Elitserien. Därefter tar SM-slutspelet vid. Preliminärt startdatum för elitseriesäsongens stora crescendo är onsdagen den 4 mars. Någon gång i slutet av april korar vi slutligen 2020 års svenska mästare i volleyboll.

Omstuvning i serieupplägget

Grundserien utgör elitseriesäsongens första fas. Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Till säsongen 2019/20 slopas fortsättningsserierna Playoff och Playoff In, som testades under den gångna säsongen. Istället tar alltså SM-slutspelet vid direkt. En annan nyhet är att elitseriesäsongens andra och mest kritiska fas inleds med det omstöpta åttondelsfinalspelet, där sjuan och tian från grundserien ställs mot varandra i den ena matchserien, och åttan och nian drabbar samman i den andra. Förlorande lag får ställa in sig på elitseriekval för att försöka behålla sin platser i svensk elitvolleybolls finrum, medan vinnarna lägger beslag på de sista två kvartsfinalplatserna. Därefter följer kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler. Se slutspelsträdet nedan.

Samtliga lag på både dam- och herrsidan spelar 19 grundseriematcher. Undantaget är RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som studerar på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium. RIG:s dam- och herrlag spelar tio grundseriematcher vardera, samtliga på hemmaplan, och deltar sedermera inte i varken SM-slutspel eller elitseriekval.

Här finns mer info om Elitseriens upplägg och premisserna på vilka RIG Falköping deltar.

Volleybollvänner, nu laddar vi!

KOMPLETT SPELSCHEMA
Damer
Herrar 
Datum och tider i spelschemat är preliminära och kan komma att flyttas.