Linköping är svenska mästare 2018/19

Igår bärgade Engelholms VS SM-guldet på damsidan efter 3-0 i matcher mot Örebro. Under måndagskvällen avgjordes även herrarnas SM-final efter en dramatisk finalmatch. Efter fyra tighta set kunde Linköpings VC till slut fira klubbens femte SM-guld efter 3-1 i set mot Hylte/Halmstad. Därmed tog Linköping revansch på fjolårets finalförlust mot just Hylte/Halmstad.

På damsidan var det Engelholms VS som blev svenska mästare under söndagen efter tre raka matcher. Herrarnas SM-finalserie skulle bli desto tightare. Precis som i fjol var det Hylte/Halmstad mot Linköping i kampen om SM-guldet. I årets finalseries första tre matcher krävdes det fem set för att skilja lagen åt och inför måndagens möte hade Linköpings VC chans att avgöra finalserien på hemmaplan.

Den fjärde finalmatchen skulle, precis som de tidigare, bjuda på stor dramatik.

I det första setet följdes lagen åt och tog nästintill varannan poäng. Efter Nicholas Goodells, tidigare framröstad av spelarna själva som Elitseriens bästa spelare säsongen 2018/19, åttonde poäng i det första setet hade Hylte/Halmstad setboll vilket David Petterson utnyttjade och punkterade det första setet som slutade 23-25.

Även set nummer två skulle visa sig bli ett tight sådant och ställningen 24-24 avslöjade att det skulle bli ett långt set. Siffrorna skulle till slut skrivas till 30-28 för hemmalaget och LVC kvitterade därmed till 1-1 i set.

I det tredje setet var Linköping inledningsvis starkare och hade som mest en ledning på 17-11. Hylte/Halmstad skulle dock visa att de inte skulle ge upp utan en kamp och skakade fram 20-20 i slutet av setet. De två lagen fortsatte dock att följas åt fram till 27-25 då Andreas Eriksson skapade en 2-1 ledning för hemmalaget.

Därmed var det ett set mellan Linköping och klubbens femte SM-guld. Precis som i tidigare set, och de tre tidigare SM-finalerna lagen emellan, var det två jämna lag som gjorde upp om poängen. I slutet av setet hade de två lagen följts åt i poängtabellen och det var till slut Wilhelm Nilsson som fick blocka in 26-24 för Linköping som därmed vann klubbens femte SM-guld och återtog SM-titeln efter fjolårets förlust mot just Hylte/Halmstad.

“En av mina största vinster i karriären”

Guldtränaren Johan Isaksson,  som bland annat vann SM-guld med Linköping 2016/17, sa direkt efter slutsignalen att detta var en av hans största vinster i karriären.

– Det är fantastiskt! Jag har historia med de här killarna, dels var jag ju här för två år sedan då vi vann och sen har jag haft många av dem i landslaget så att få vinna med det här gänget räknar jag som en av mina största vinster i min karriär.

Matchen, som bjöd på stor dramatik i de fyra seten, beskrev han på följande vis;

– Det var en bra match. Jag trodde att vi hade dem där när vi ledde med fyra eller fem poäng men de kom igen men våra grabbar klarade av att stå emot och visade karaktär som tog det hela.

Trots den inledande förlusten har Johan Isakssons gäng lyckats vända och SM-guldet bärgades efter tre raka vinster.

– Dels så har vi bra spelare i laget men sen var jag tidigare orolig över att vi drog igång säsongen ganska sent när jag kom. Men med så många landslagsspelare i truppen som var med mig under landslagssommaren så tror jag såhär i efterhand att det nog räddade oss. Vi har haft fräschare spelare på plan i matcherna, sammanfattade Isaksson.

Poängbäst på plan var Hylte/Halmstads Nicholas Goodell med 30 poäng. Martin Larsson var poängbäst för hemmalaget under måndagen med sina 24 poäng följt av Andrew McWilliams 17 men Isaksson hävdar att det är bredden som möjliggjorde Linköpings femte SM-guld.

– Det är en laginsats från vårt håll, det är allihopa från oss, avslutade Isaksson innan ytterligare ett SM-guld skulle firas i Linköping.

2019-04-21, 15:30 : Hylte/Halmstad 3-2 Linköping
2019-04-25, 19:00 : Linköping 3 – 2 Hylte/Halmstad
2019-04-27, 15:30 : Hylte/Halmstad 1 – 3 Linköping
2019-04-29, 19:00 : Linköping 3 – 1 Hylte/Halmstad (23/25, 30/28, 27/25, 26/24)

Foto: Magnus Lilja.