Falkenberg och Hylte/Halmstad är bronsmedaljörerna 2018/19

I helgen avgjordes kampen om tredjeplatsen på både herr- och damsidan. Efter att ha vunnit två raka bronsmatcher var det Falkenberg och Hylte/Halmstad som fick avsluta säsongen med en seger och tredjeplats i årets Elitserie.

Herrarna var först ut med ett avgörande då de spelade den andra bronsmatchen under lördagen. Då Falkenberg vunnit den första bronsbataljen med 1-3 var Sollentuna pressade att vinna för att tvinga fram ett avgörande under golden set. Falkenberg skulle dock visa att de ville avsluta deras starka säsong, som bland annat innefattar ett Grand Prix-guld, med en bronsmedalj. Efter att bröderna Gruvaeus och Michael Michelau stått för 18 poäng vardera, vilket var överlägset poängbäst under lördagen, kunde Falkenberg fira in ett vunnet brons på hemmaplan i Falkhallen.

Tränare Per-Anders Sääf konstaterar att hans lag ville avsluta den starka säsongen med en vinst.

– Det var det vi pratade om inför bronsmatcherna, att vi ville sluta med vinst. Det är en stor skillnad på vinst och förlust även om man slutar trea snarare än etta. Ska man ha en klubbfest ska man ju lika gärna fira något bra.

– Vi har visat hela säsongen att vi rår på alla lag, vi har vunnit flera gånger mot både Linköping och Hylte/Halmstad vilket inget annat lag mäktat med. Det blev stolpe ut att det inte blev final för oss i år, summerade Sääf säsongen för hans Falkenberg.

Två raka vinster även i damernas bronsmatch

Efter lördagens brons till Falkenberg följde damerna sedan upp med deras andra bronsmatch under söndagen. Efter att Hylte/Halmstad vunnit den första matchen med 3-2 var Lindesberg, precis som Sollentuna i herrarnas serie, pressade att vinna för att tvinga fram ett avgörande via ett golden set. Det var Lindesberg som inledde starkast och vann det första setet med 25-17. Trots tight spel och att Julia Topors 20 poäng, vilket var poängbäst för dagen, lyckades Lindesberg inte utmana Hylte/Halmstad ytterligare som därefter vann tre raka set. Därmed avslutade Hylte/Halmstad säsongen med en seger och en tredjeplats i Elitserien 2018/19.

Hylte/Halmstads sportchef Mårten Johansson såg tillbaka på helgens avgörande;

– Vi började skakigt i första setet vilket fortsatte även i det andra men på något vis krånglade vi oss ur det greppet och vände det andra setet till vinst, vilket egentligen är nyckeln till hela vinsten.

Trots en skakig inledning under söndagen lyckades de ändå säkra tredjeplatsen med två raka vinster.

– Det känns som att vi är ett bättre lag i det stora hela. Vi har kämpat med att få ihop laget sen första träningen i augusti, vi har en trupp som hade hållit för final men vi har haft för många dippar under säsongen som gör att det blir bronsmatch istället. Nu i bronsserien så undviker vi dipparna mer så vi får vara nöjda och belåtna med bronset, avslutade Johansson.

Foto: Robert Boman och Heléne Svensson/Hylte/Halmstad.