Lagen som slåss om semi

Kvartsfinal tre och fyra kickade igång på både dam- och herrsidan under helgen och nu i veckan avgörs serierna och därmed vilka lag som går vidare till semi.

I och med det nya slutspelsupplägget fick lagen som förlorade sina kvartsfinalserier återkvala genom kvartsfinal tre och fyra där de ställdes mot vinnande lag ur åttondelsfinalerna. Dessa matchserier kickade igång under helgen för både dam- och herr. Matchserier som ska avgöras under veckan då vi får reda på vilka lag som går till semifinal och därmed har fortsatt chans på att vinna SM-guld säsongen 2018/19.

DAM

På damsidan utmanade Hylte/Halmstad grundserievinnarna Engelholm och tog som första lag denna säsong en vinst mot storfavoriterna. Trots detta blev det förlust för Hylte/Halmstad som istället fick sikta in sig på återkval och kvartsfinal 3 mot Gislaved. Ett Gislaved som knep tredjeplatsen i årets Grand Prix samt den sista platsen till fortsättningsseriernas Playoff. Väl där blev det dock en femteplats vilket betydde åttondelsfinal mot Svedala som de senare vann. Serien mellan Hylte/Halmstad och Gislaved inleddes under söndagen från Halmstad Arena där hemmalaget vann bekvämt med 3-0 trots två inledande tighta set. Setsiffrorna skrevs till slut till 25/23, 30/28, 25/15 och onsdagens returmöte blir därmed en måstematch för Gislaved som måste vinna för att tvinga fram en tredje och avgörande match.

Sollentuna och Lindesberg står för underhållningen i kvartsfinal fyra. Sollentuna som slog ut Linköping i åttondelsfinal med 3-1 och Lindesberg som åkte på tre raka kvartsfinalförluster mot Örebro. Det var hemmaspelande Lindesberg som startade starkast i den nya kvartsfinalserien men setsiffrorna skvallrar om en tight match. Matchen skrevs till slut till 22/25, 25/22, 25/20 och 25/13 i Lindesbergs fördel. Sollentuna har dock chans på revansch under onsdagskvällen då returmötet spelas i Arena Satelliten med start 19:00.

2019-04-03
19:00 – Sollentuna vs. Lindesberg (Livesändning!)
19:00 – Gislaved vs. Hylte/Halmstad (Livesändning!)

HERR

Tidigare fick Örkelljunga, som slitit med skador och en tunn trupp hela säsongen, se sig besegrade av Hylte/Halmstad i tre raka kvartsfinaler. Därmed fick Tony Westmans gäng sikta in sig på återkvalet och kvartsfinal 3 där de skulle ställas mot Sollentuna, ett lag de förlorat samtliga matcher mot under säsongen inför helgens duell. Söndagen skulle bjuda på en svängig match med setsiffrorna 31/33, 25/13, 22/25, 25/16 och 8/15. Gästande Sollentuna, som höll på att missa matchen på grund av en trafikolycka, vann till slut och kunde räkna in ytterligare en vinst mot Örkelljunga. Under tisdagskvällen väntar returmötet, en match som Örkelljunga måste vinna för att tvinga fram en tredje och avgörande kvartsfinal.

Den andra kvartsfinalserien är den mellan Falkenberg och Habo. Ett Falkenberg som under torsdagskvällen förra veckan fick se sig besegrade av Linköping i den femte och avgörande matchen i den tuffa kvartsfinalserien lagen sinsemellan. Falkenberg fick dock ytterligare en chans att spela vidare i slutspelet genom återkval och en ny kvartsfinalserie mot Habo. Ett Habo som vann en svängig matchserie mot Lund i åttondelsfinal. Habo inledde serien med förlust på bortaplan men vände och vann till slut tre raka matcher vilket ledde de till kvartsfinal. Väl där blev det en ny inledande förlust för Habo då årets GP-vinnare vann med 3-1 på hemmaplan i Falkenberg. Under tisdagskvällen väntar returmöte i Habo sporthall och precis som för Örkelljunga så måste Habo vinna för att ej åka ur årets slutspel.

2019-04-02
19:00 – Sollentuna vs. Örkelljunga (Livesändning!)
19:00 – Habo vs. Falkenberg (Livesändning!)

Foto: Magnus Lilja.

Läs mer om Elitseriens nya slutspelsupplägg.