Årets spelare i vollebollens Elitserie 2018/19

Årets spelare säsongen 2018/19

I måndags presenterades årets rookie, igår var det istället årets coach och idag kan vi presentera kanske det mest prestigefulla priset av de alla; årets spelare. Elitserietränarna har fått rösta fram vilka de anser är säsongens bästa spelare och resultaten är inne, Engelholms Mary-Kate Marshall och Hylte/Halmstads Nicholas Goodell är årets vinnare!

Hon är vänsterspikern som blev grundseriens bästa poängplockare och servare. Amerikanskan kom till Engelholms VS inför denna säsong och som vinnare av utmärkelsen årets spelare kan vi konstatera att hon gjort intryck på volleybollscenen.

– Vad roligt, det känns fantastiskt! Just nu fokuserar jag på kvällens match och mina lagkamrater och att ta en match i taget men det här känns superkul, sa Mary-Kate när hon tog emot beskedet.

Säsongen 2018/19 är hennes första säsong som professionell spelare efter en universitetskarriär på Origon State University. En säsong hon beskriver som oförglömlig.

– Det har varit en otrolig och oförglömlig första säsong som proffs. Jag förväntade mig inte alls att få uppleva en sådan här säsong men jag är otroligt glad och tacksam att EVS gav mig den här chansen.

Elitserietränarna röstade alltså fram henne till årets spelare under hennes första professionella säsong och sina egna styrkor beskriver Marshall

– Att vara en stor roll i laget tror jag. Jag hade det även på college så det förberedde mig väl för min första säsong här. Jag försöker alltid att vara en bra påhejare och ledare inom laget och det känner jag att jag har fått stor hjälp från Sophie Carpenter i år, vi har båda uppmuntrat varandra och laget och verkligen hjälpt varandra, sa hon och la till;

– Jag förväntade mig verkligen inte den här utmärkelsen men får tacka tjejerna i laget och coach Patrick för att de alltid tror på laget och jobbar hårt.

Att lämna USA och universitetslivet för Ängelholm kom med utmaningar men hon tackar återigen sina lagkamrater och framförallt rumskompisarna.

– Sophie och vår andra rumskompis Taylor (Brisebois) har verkligen betytt mycket för mig här i Sverige. Det är jobbigt att vara så långt borta från familjen så det är en stor trygghet och hjälp att ha en liten mini-familj på plats, skrattade Marshall.

Vänsterspikern var även förvånad över det stora supportstödet i ”small town Ängelholm”.

– Att bo och spela i Ängelholm har verkligen varit fantastiskt och vi har haft stort stöd från supportrar på både hemma- och bortaplan och det förväntade jag mig verkligen inte från en småstad som det här.

Men än är säsongen inte slut och under tisdagskvällen väntar en potentiellt avgörande kvartsfinal. Vid vinst avancerar Marshall och Engelholm vidare till semifinal.

– Vi går in i varje match vetandes att vi vill vinna men det gäller att ta en match i taget. Vi vill visa Hylte/Halmstads hemmaplan vilka vi är som lag och hur vi spelar. Men vi har varit bra under hela säsongen att fokusera på en match i taget och inte fundera så mycket framöver. Så jag ser fram emot att se hur vi ska jobba för att ta det ikväll, avslutade årets spelare på damsidan innan hon lämnade för att fokusera på kvällens kvartsfinal.

Även herrvinnaren kommer från USA

Han är högerspikern från Pittsburg som kom till Hylte/Halmstad i mitten av förra säsongen och, precis som damernas pristagare, gjort stort intryck på kort tid. Nu kan han alltså även titulera sig som Elitseriens bästa spelare säsongen 2018/19.

– Är det sant? Oj vad roligt! Det är en stor ära och bedrift för mig men det är enkelt för mig att spela när jag får göra det i det här laget. Både i matcher men även hur vi pressar varandra att bli bättre under varje träning, sa han när han gratulerades till utmärkelsen.

När han ombeds beskriva hur säsongen varit för hans del svarar han snabbt;

– Inte färdig.

Sedan utvecklar amerikanen sina tankar;

– Jag gillar verkligen vart vi är just nu. Vi har satt mål för laget under hela säsongen och hittills har det gått bra men vi är inte nöjda än.

Han skrattar när han får frågan om sina styrkor.

– De låter mig inte passa så jag försöker att inte göra det, haha.

– Min styrka är mitt anfall. Jag jobbar hårt för att vara tillgänglig för både passare och icke-passare och att alltid vara ett alternativ.

Högerspikern har gjort drygt en och en halv säsong i Hylte/Halmstad och Sverige men han har redan nu varnat familjen hemma i USA att det kan bli fler år på svensk mark.

– Jag vet inte hur de andra lagen spelar och tränar men rent volleybollmässigt skulle jag inte ändra en sak kring hur vi tränar och förbereder oss. Sen har jag sagt till alla där hemma att om jag någonsin bestämmer mig för att inte spela och bo hemma i USA så skulle jag bo här i Sverige. Alla är väldigt öppna och välkomnande till att uppleva kulturen här så jag har trivts väldigt bra, avslutade han innan det var dags att kliva in på onsdagens träning.

Mary-Kate Marshall och Nicholas Goodell blev alltså framröstad av Elitserietränarna i respektive serier men på Svensk Volleybolls Facebook fanns det även en öppen omröstning där man kunde rösta på sin favoritspelare. Det var hundratals personer som la sin röst på de spelare de ansåg varit bäst under säsongen och med fantastiska 748 röster var det Lunds Alexandra Davenport som kammade hem publikens röster säsongen 2018/19. Bland herrarna var det Falkenbergs Michael Michelau som vann publikpriset med 333 röster.

Historik Årets spelare

Årets spelare säsongen 2016/17
Elitserien – dam: Carnae Dillard, Engelholms VS
Elitserien – herr: Erik Sundberg, Linköpings VC

Årets spelare säsongen 2017/18
Elitserien – dam: Kaleigh Nelson, Engelhoms VS
Elitserien – herr: Victor Lindberg, Hylte/Halmstad

Årets spelare säsongen 2018/19
Elitserien – dam: Mary-Kate Marshall, Engelhoms VS
Elitserien – herr: Nicholas Goodell, Hylte/Halmstad

Topp 3 – bästa damspelare enligt fansen 2018/19

Alexandra Davenport, Lund
Mary-Kate Marshall, Engelholm
Tara Daerden, Gislaved

Topp 3 – bästa herrspelare enligt fansen 2018/19

Michael Michelau, Falkenberg
Daniel Gruvaeus, Falkenberg
Oskar Von Sydow, Falkenberg