Årets coach säsongen 2018/19

De vann båda utmärkelsen årets coach säsongen 2016/17 men då var Per-Anders Sääf tränare för Engelholms VS medan Patrick Aparicio styrde skutan i Falkenbergs VBK. Nu har de bytt lag sinsemellan men de prisade tränarna är fortfarande detsamma då Elitserietränarna har röstat fram Patrick Aparicio och Per-Anders Sääf till årets coacher säsongen 2018/19.

Inför denna säsong bytte både Engelholm och Falkenberg huvudtränare och det skulle bli ett byte rätt av. Per-Anders Sääf lämnade Engelholm bakom sig efter fyra raka SM-guld och innan dess vann han dessutom SM-guld med Hylte/Halmstad på både dam- och herrsidan. Inför denna säsong gick han istället till Falkenberg där han skulle forma en ung och talangfull trupp. Den första framgången kom under Grand Prix då de, som fjärdeplacerade lag, skrällde och vann hela turneringen. En av säsongens framgångar för årets coach på herrsidan.

– Oj då, roligt att det uppmärksammas när resultaten också är bra och det tycker jag vi lyckats med den här säsongen, sa Per-Anders Sääf när han nåddes av det glada beskedet.

Nu är de mitt uppe i brinnande slutspel där de ikväll ställs mot Linköping och inför tisdagens batalj leder Falkenberg kvartsfinalserien med två vinster mot en. En stark säsong för det orutinerade laget.

– Det var en omöjlig situation som helt enkelt har utvecklat sig till en fullt möjlig situation. Vi hade inte sådana här höga förväntningar på förhand med laget vi hade, jämför man med de övriga lagen var vi sämre på varje position men vi satte ribban högt och jobbade hårt från start. Grabbarna svarade bra och det är även ett fantastiskt bra jobb som klubben gjort och lappat ihop oss ekonomiskt så vi har vunnit på alla plan den här säsongen.

Årets coach tränar även årets rookie då Falkenbergs passare Oskar Von Sydow vann titeln på herrsidan. Von Sydow passade då på att säga att han tycker att Falkenberg är Elitseriens bästa lag just nu. Tränare Sääf håller till viss del med sin passare.

– Oskar är väl värd den titeln först och främst.

– Ska man titta resultatmässigt, vi chockade i GP, vi slog Hylte/Halmstad och Linköping och de slog vi sen igen, så vi har vuxit ifatt dem. Ser man rent siffermässigt sett till setten, då är vi bättre än de två bästa lagen men det är helt annorlunda när man kommer i tävlan och står mot varandra i bäst av fem. Vem levererar och vem orkar? Det är en annan typ av tävlan och allt vi gör är nytt för oss. Nu ska vi stänga den här matchserien, hur gör man det? Det har grabbarna inte varit med om tidigare så varje tillfälle blir en ny situation och en träning. Så man kan inte säga helt att vi är bäst men samtidigt kan man inte blunda för resultaten.

Med sex raka SM-titlar i ryggen är det inte första gången Sääf får ta emot utmärkelsen som årets coach av sina tränarkollegor och spelar- och tränarlegendaren menar att han är bra på att bygga vinnarkultur bland spelare som nödvändigtvis inte vunnit tidigare.

– Jag gör samma sak hela tiden och har samma resultat varje år. I Sverige har jag vunnit GP, serien, SM med både damer eller herrar. Allt det har varit med lag som inte är etablerade. Ser man till samtliga laguppställningar har kanske 60 av 70 spelare inte vunnit SM-guld innan vi gjort det tillsammans. Så det finns en förmåga att bygga upp nya spelare som aldrig vunnit tidigare.

Något han självklart planerar att göra med, just det, unga och orutinerade Falkenberg. Ikväll väntar den fjärde kvartsfinalen mot rutinerade Linköping och Sääf har planen klar.

– Vi är helt inställda på att vinna. Vinner vi inte idag så vinner vi nästa gång. Vi har inte tagit oss hit för att nöja oss. För oss är det mer en mental sak än en fråga om spelförmågan eller fysiken för där tar vi Linköping. Så det är den mentala biten vi jobbar på för att bli jämna och stämmer det så borde vi klara här, avslutade årets coach på herrsidan säsongen 2018/19.

Damtränarnas vinnare beskriver årets säsong som ett lyft

Förra säsongen hette Falkenbergs tränare Patrick Aparicio men säsongen 2018/19 tränar han Engelholms VS och är årets coach.

– Vad kul! Det känns riktigt bra faktiskt, just att det är tränarna som röstat fram det. Det är ju egentligen bara tränarna som förstår jobbet och utmaningarna vi står inför, sa han när han fick beskedet om utmärkelsen.

Hans första säsong med Engelholm innefattar hittills bara en förlust, då mot Hylte/Halmstad i pågående kvartsfinalserie, och sammanfattas på detta vis;

– Det har varit en fantastiskt bra säsong, min första med Engelholm och första säsongen för mig då jag coachar ett damlag så det har varit speciellt på det viset. Det har verkligen varit ett lyft för mig att komma till en ny förening som är så pass driven och ständigt jobbar för att utvecklas. Och att jobba med tjejerna som tagit emot mig väldigt bra har verkligen varit ett lyft!

Precis som på herrsidan kan vi konstatera att årets coach på damsidan även hittar årets rookie i truppen, detta då EVS-passaren Vilma Andersson blev framröstad av Elitserietränarna. Något huvudtränaren Aparicio instämmer med.

– Hon är en lirare och en jättetalang och jätteviktig för svensk volleyboll. Det är roligt och speciellt för en tränare att jobba med en passare, de är ju de som driver hela spelet och genomför coachens vision. Vilma tar emot information bra och sätter in det i spelet på ett bra sätt. Hon vet vad jag vill på planen och har en bra spelförståelse.

Övergången från Falkenberg till Engelholm innebar att Aparicio kom till en klubb med fyra raka SM-guld och inget annat än guldförväntningar.

– Det är klart att alla känner till läget i Engelholm, men jag kom från en vinnarkultur men landade i en ny vinnarkult. Det är en stor utmaning och många förväntningar men det har blivit en kick som jag tidigare nämnt. Vi satsar mot Europa, så vi fortsätter att vinna men strävar efter att utveckla ytterligare till nästa säsong, förklarade han.

Säsongen 2016/17 vann Patrick Aparicio utmärkelsen årets coach, även då samtidigt som Per-Anders Sääf. Amerikanen, som även har en framgångsrik spelarkarriär med bland annat två SM-guld bakom sig, resonerade kring sina egna styrkor som coach.

– Det är ganska häftigt att vinna den här utmärkelsen igen om man får säga det själv, american style, skrattade Aparicio och la till;

– Det första jag tänker på är att man som coach är lärare men att man också alltid lär sig själv. Det är tjusningen för mig. Varje säsong är en ny sådan med nya utmaningar. Jag har en känsla för att komma till vinnarpunkten men utvärderar ständigt mig själv och laget för att komma dit. Jag är bra på att bygga ett lag och få klubben att fungera och alla mot samma mål, det tror jag är en viktig del specifikt för volleyboll som är en sådan lagsport. Det handlar om laget och rollfördelning, viktigt att alla vet sin roll för att nå målet, avslutade årets coach 2018/19.

Historik årets coach

Årets coach 2016/17
Elitserien – dam: Per-Anders Sääf, Engelholms VS
Elitserien – herr: Parick Aparicio, Fallkenbergs VBK

Årets coach 2017/18
Elitserien – dam: Tony Westman, Hylte/halmstad
Elitserien – herr: Lauri Hakala, Sollentuna VK

Årets coach 2018/19
Elitserien – dam: Parick Aparicio, Engelholms VS
Elitserien – herr: Per-Anders Sääf, Fallkenbergs VBK