Vinst i Lund, Linköping väntar

Darrigt spel och ett välspelande Lunds VK gjorde det tufft för damlaget under söndagseftermiddagen. Trots poängtappet toppar SVK fortfarande Payoff In-tabellen. En tuff bortamatch är avklarad och Sollentunadamerna är nu klara för en åttondelsfinal i slutspel samt ett antal tuffa matcher och kommande helgs seriefinal mot Linköping.

Trots ett väl förberett Sollentuna VK Dam satt den långa resan kanske kvar i benen och huvudet på spelarna väl nere i Skåne. Man lyckas vinna dom två första seten relativt enkelt innan Lund lyfter sitt spel i tredje set, där främst stjärnspelare Alexandra Davenport gör en enastående insats.

– Vi börjar matchen väldigt bra men tappar tyvärr i nivå allt eftersom, säger Sollentunacentern Anita Nolsjö efter matchen. I fjärde set tappar vi vårt spel totalt och låter dom komma ikapp efter att vi haft en ledning med 19-14.

I avgörande femte set var det dock aldrig något snack om vilka som var det bästa laget. SVK ledde setet igenom och visade på stabilt spel när det verkligen gällde. Sollentunafostrade Anita Nolsjö utsågs till matchens lirare. Centern dominerade framme vid när med tre blockpoäng och nio anfallspoäng på fyra spelade set.

– Även om det är trist att vi förlorar poäng här var det väldigt härligt att vi kunde knyta ihop säcken och vinna till slut, kommenterar Anita Nolsjö.

Poängförlusten i Lund innebär att Linköpings VC knappar in på Sollentuna i toppen av tabellen. Lagen är nu klara som etta och tvåa i fortsättningsserien Playoff In vilket innebär att man kliver in i slutspelet som sjätte- respektive sjunderankade lag. Frågan nu är vilket lag som kommer vinna fortsättningsserien och därmed få hemmafördelen i slutspelets åttondelsfinal, där lagen kommer ställas mot varandra igen. Båda SVK:s drabbningar med Linköping denna säsong gick till fem set. Första matchen gick Sollentunadamernas väg och den andra Linköpings.

– Det blir en kamp om mittenfästet och ovisst in i det sista, säger tränare Niclas Bagelius om den kommande kampen dom två jämnstarka lagen emellan.

Sollentunatränaren pekar på vikten av att hålla sig skadefria för framgång i det intensiva slutspelet.

– Dom som förbereder sig bäst och får vara friska går vinnande ur drabbningen, menar Niclas Bagelius och avslutar med att påpeka dom mentala förberedelserna. Det är viktigt att hitta glädje och utmaningar i dom små delarna av spelet när man möter samma motståndare flera gånger. Där hittar vi kämparviljan.

Slutresultat: Lunds VK – SVK Dam: 2 – 3 (16-25, 20-25, 25-22, 25-22, 10-15)

Text: Michael Jestin
Foto: Emma Trepte