Elitserien Sollentuna Volleyboll

Premiär för fortsättningsserierna – dessa lag gör upp

Det vankas premiär för det nya slutspelsupplägget när Playoff- och Playoff In-matcher spelas för fullt under helgen. Vi går igenom vilka lag som möts närmast och levererar info om streaming.

Lagen på dam- och herrsidan är nu indelade i två grupper, Playoff och Playoff In. Respektive lag har med sig ett visst antal poäng, baserat på placeringen i grundserien, med sig in i fortsättningsserierna och nu väntar ett gruppspel inom de två serierna Playoff och Playoff In. Samtliga lag inom de två grupperna ska mötas och tabellpositionerna påverkar vägen in till slutspelet för lagen.

Med andra ord är varje match viktig framöver. Alla serier, förutom herrarnas Playoff In, innefattar fem lag vilket innebär att något lag i varje grupp kommer att få vila från en varsin omgång. Herrarnas Playoff In skjuts istället fram en omgång i och med att de spelar en omgång mindre.

DAM

Playoff
2019-02-09
12:00 – Lindesberg vs. Gislaved (Livesändning!)
14:00 – Örebro vs. Hylte Halmstad (Livesändning!)

Playoff In
2019-02-09
14:30 – Sollentuna vs. Svedala (Livesändning!)
15:00 – Lund vs. Degerfors (Livesändning!)

Livescore från samtliga dammatcher!

HERR

Playoff
2019-02-09
15:30 – Hylte/Halmstad vs. Örkelljunga (Livesändning!)
2019-02-10
17:00 – Falkenberg vs. Sollentuna (Livesändning!)

Playoff In
2019-02-16
14:00 – Vingåker vs. Södertelge (Livesändning!)
2019-02-17
15:00 – Lund vs. Habo (Livesändning!)
*Eftersom Playoff In-gruppen är ett lag färre blir det alltså en omgång mindre och därför skjuts denna serie fram till nästa helg.

Livescore från samtliga herrmatcher!

Info om årets slutspel
Fortsättningsserierna går under namnen Playoff och Playoff In och här delas dam- och herrsidan upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen från grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 1-5. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10 på damsidan och 6-9 på herrsidan.

Respektive lag som spelar i fortsättningsserien tar med sig ett visst antal poäng från grundserien baserade på lagets tabellplacering. De högst rankade lagen i både Playoff och Playoff In – det vill säga lag 1 och lag 6 – startar med 8 poäng, lag 2 och lag 7 startar med 6 poäng, lag 3 och lag 8 startar med 4 poäng, lag 4 och lag 9 startar med 2 poäng och lag 5 och lag 10 startar med 0 poäng.

Den totala poängen efter fortsättningsserierna avgör vägen vidare i slutspelet. Till de två åttondelsfinalerna går det lägst rankade laget från Playoffspelet (lag 5) samt de tre högst rankade lagen från Playoff In (lag 6-8). Lagen som slutar på plats fyra och fem (lag 9 och 10) i Playoff In-spelet deltar inte i SM-slutspelet. De fyra bästa lagen i playoffserien går direkt till SM-kvartsfinal, där de ställs mot varandra. Vinnarna där går till semifinal. Förlorande lag är ej utslagna ur SM-slutspelet, istället har de chans till ”återkval” genom kvartsfinalserierna 3 och 4, där de ställs mot de vinnande lagen från åttondelsfinalspelet. Lagen som vinner kvart 1 och 2 är i sin tur klara för semifinalspelet. Läs mer om slutspelsträdet här.

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
3 februari: Sista grundserieomgången fullbordas
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel

Foto: Robert Boman/Falkenbergsbild.se