Dukat för slutspelsfest

ÄNTLIGEN!
I helgen dundrar SM-slutspelet igång. Sammanlagt åtta kvartsfinaldrabbningar står på menyn.

Som vi har väntat. Både nätet och nerverna är på helspänn när elitseriesäsongen 2016/17 går in i sin mest kritiska fas. Samtliga åtta kvartsfinalserier går av stapeln; fem under lördagen, tre under söndagen.


DAMER

Sollentuna vs. Örebro
2017-03-18 – 14:30
Livesänding
Livescore
INFÖR: Örebro Volley nådde finalspel under fjolåret, men fick se sig besegrade med 0-3 i finalserien mot ett suveränt Engelholm. I år är siktet inställt på att gå hela vägen.
– Att gå för annat än guld känns konstigt, sa Örebro-coachen Matilda Wikander, efter söndagens slutspelsval.

På andra sidan nätet väntar Sollentuna VK, som slutade sjua i grundserien. Stockholmarna får räknas som underdog i och med att Örebro spelat hem segern i samtliga fyra duster som lagen haft den här säsongen. SVK:s Viktoria Nordström är dock positiv:
– Efter varje möte har vi tagit med oss nya lärdomar och varje gång känns segern ett steg närmare. Vi ser fram emot att spela första kvartsfinalen hemma i Arena Satelliten nu på lördag.


Gislaved vs. Hylte/Halmstad
2017-03-19 – 14:00
Livesänding: Volleykanalen
Livescore
INFÖR: Hylte/Halmstad, som röstades fram som guldfavorit inför säsongen, kliver in i slutspelet med tre raka segrar i ryggen. Under förra veckan vann man dessutom i en träningsmatch mot danska storlaget Holte, som nyligen fick kliva högst upp på pallen när Öresundsligan avgjordes.
– En fin skalp inför slutspelet, konstaterade H/H-coachen Tony Westman tidigare i veckan.

Efter söndagens slutspelsval stod klart att serietvåan utmanar rivalen Gislaved i kvarten. Lagen möttes så sent som förra helgen – där och då slutade det med klar 3-0-seger för halläningarna, som bär favoritskapet.


Svedala vs. Lindesberg
2017-03-19 – 15:00
Livescore
INFÖR: Lindesberg har gjort flera intressanta adderingar under de senaste veckorna. Marjorie Giordano och Agne Zakarauskaite Landin fyller på med både spetskompetens och rutin i en annars ung trupp. Inte konstigt då att lagets 18-åriga (!) lagkapten har en bra känsla i kroppen inför vad som komma skall:
– Vi kan gå hela vägen, så känner jag. Lätt är det inte och om vi vinner över Svedala får vi troligtvis spela semifinal mot Engelholm. Det blir ju svårast tänkbara. De matcherna kommer i så fall att bli väldigt tuffa att spela, men jag tror absolut att vi kan ta hem det, säger hon till LindeNytt.

Svedala har inte riktigt kommit upp i samma standard som under den framgångsrika fjolårssäsongen. Med det sagt kan vi konstatera att laget visat en uppåtgående trend sedan ett par internationella nyförvärv förstärkte truppen. När lagen möttes för knappt två veckor sedan avgick Linde med en klar 3-0-seger.


Lunds vs. Engelholm
2017-03-19 – 17:30
Livescore
INFÖR: Seriesegrande Engelholm valde Lunds VK som motståndare i kvartsfinalspelet. Vi kan med andra ord se fram emot ett härligt Skånederby.

EVS har gått som tåget den här säsongen. GP-guld, final i Öresundsligan och 19 segrar av 20 möjliga i grundserien. Minst sagt imponerande siffror. Siktet är inställt på att spela hem tredje SM-guldet i följd:
– Äntligen slutspel! Energin i gruppen börjar verkligen gå upp nu när vi vet vad som väntar runt hörnet, säger EVS-coachen Per-Anders Sääf.

Lund gör sitt första SM-slutspel någonsin på damsidan. Fyra meriterande segrar blev det under grundserien, bland annat mot derbyrivalen Svedala. Mot EVS har det däremot gått tyngre, precis som för många andra av seriens lag. Lund och EVS möttes så sent som förra helgen, i den allra sista grundserieomgången. Där och då avgick de regerande svenska mästarna med en stabil 3-0-seger.


HERRAR

Tierp vs. Falkenberg
2017-03-18 – 15:00
Livesänding
Livescore
INFÖR: Regerande svenska mästarna Falkenbergs VBK har en svängig säsong bakom sig. Även om stabiliteten inte alltid funnits där vet vi dock att högstanivån är fantastisk. Under 2017 har laget redan hunnit spela hem två titlar: Grand Prix Volleyboll och Nordiska mästerskapen (Nevza Club Championships). I Elitserien slutade laget på en tredjeplats. Nu är man dock framme vid säsongens höjdpunkt, konstaterar FVBK-coachen Patrick Aparicio:
– Nu börjar säsongen på riktigt och det ser vi fram emot.

På pappret ser det onekligen tufft ut för utmanaren Tierp. 29 poäng skiljde det mellan lagen när grundserien räknades ihop. “Upplands stolthet” kliver dock in i slutspelet med stort självförtroende efter en stark avslutning. Slutspelsplatsen säkrades som bekant i den allra sista omgången efter en rafflande femsetare på bortaplan mot Sollentuna, där Tierp slutligen drog det längsta strået:
– Vi var det sista laget som tog en slutspelsplats så vi är underdogs. Vi har förlorat två gånger mot Falkenberg den här säsongen och behöver överprestera för att gå vidare, men jag tycker att vi har spelat bra den sista tiden, så vi kan nog kunna rubba dem, säger vänsterspikern William Lind till UNT.se.


Södertelge vs. Linköping
2017-03-18 – 16:00
Livescore
INFÖR: Efter en imponerande vinter som slutade med serieseger kliver Linköpings VC in i slutspelet som favoriter. 24 segrar på 26 försök och blott 14 setförluster talar sitt tydliga språk. Succécoachen Johan Isacsson tar dock inget för givet och höjer ett varningens finger inför kvarten mot Södertelge:
– Kvartsfinal är alltid kvartsfinal, mycket kan hända. De har spelat bra i slutet och är sannolikt bättre än vad tabellplaceringen säger, så det gäller att vi är på tårna.

Och det ligger något i det Isacsson säger. Södertelge slutade visserligen på en sjundeplats i grundserien, men har vid upprepade tillfällen visat att man kan slåss med landets absoluta toppklubbar. Hela tio av lagets grundseriematcher gick till fem set.
– Att slå dem är ingen omöjlig grej att göra, konstaterar SVBK-centern Albert Johansson.


Habo vs. Örkelljunga
2017-03-18 – 16:30
Livesändning
Livescore
INFÖR: Kvartsfinalserien mellan Örkelljunga och Habo hör till slutspelets mest ovissa. Ser man till tidigare möten under säsongen är det 3-1-fördel för ÖVK, som slutade elva poäng före Habo i tabellen.
– Det blir stentufft! Hemmaplansfördelen känns otroligt viktig för vår del. De stod för en imponerande insats mot Falkenberg i den sista omgången och kommer sannolikt kliva in i slutspelet med stort självförtroende, så det gäller att vi är beredda och redo att ta fajten, sa ÖVK-coachen Jonas Svantesson tidigare i veckan.

Habo får räknas som säsongens uppstickare. Faktum är att laget var med i den absoluta toppstriden en månad in på säsongen. Strax innan jul började det dock gå trögare och laget missade Grand Prix-slutspelet efter förlust i den avgörande matchen mot Falkenberg. Att man kan utmana toppklubbarna i det kommande slutspelet råder dock inget tvivel om. 3-1-skalpen mot de regerande svenska mästarna i den avslutande serieomgången understryker den saken.


Sollentuna vs Hylte/Halmstad
2017-03-18 – 17:00
Livesänding
Livescore
INFÖR: Ett namnkunnigt Hylte/Halmstad bestående av flera landslagsspelare kliver in i kvartsfinalserien som favoriter. Laget slutade på andra plats i grundserien, sju poäng bakom segrande LVC. Nytillträdde coachen Kristian Wrethander ser fram emot helgens bravader:
– Det är det här spelarna har kämpat för hela säsongen, vi ser verkligen fram emot att kliva in i slutspelet.

SVK:s lagkapten Staffan Blomgren inför första drabbningen:
– Hylte/Halmstad är ett grundsäkert lag med starka anfallare, så som landslagsspelaren Viktor Lindberg och brassen Alexandro Luna, så för att få hål på dem behövs tålamod och stabilt sideoutspel. Efter att ha vilat några startspelare i de sista omgångarna är vi laddade att visa att ingen tar lätta poäng i vår arena!


Kvartsfinaler

DAMER
Engelholms VS vs. Lunds VK
Hylte/Halmstad vs. Gislaveds VK
Örebro Volley vs. Sollentuna VK
Lindesberg Volley vs. Svedala VBK

HERRAR
Linköpings VC vs. Södertelge VBK
Hylte/Halmstad vs. Sollentuna
Falkenbergs VBK vs. Tierp
Örkelljunga VK vs. Habo

Läs mer

KLART: Här är kvartsfinalserierna i SM-slutspelet
Så spelas SM-slutspelet 2017
Spelschema – damer
Spelschema – herrar