Södertelge VBK vände och vann mot Habo Wolley

Det blev under söndagskvällen en något snöplig förlust för Habo Wolley när man tappar en 0-2 ledning mot Södertelge. Under säsongen har Södertelge spelat hela nio stycken femsetsmatcher, och bevisligen har en del lärdomar plockats upp på vägen.

Hemmalaget Södertelge har i inledningen av matchen vissa problem med att sätta sina servar och Habo får ett litet försprång vid 11-14. Linus Ekstrand leder då Habo till ytterligare fyra poäng i en effektiv serveserie. Sjupoängsledningen håller sig resten av setet då Södertelge inte riktigt lyckas förvalta sina chanser. Jakob Molin och Roy Powell gör vad som krävs på kanterna för att ta poäng och till sist vinner Habo setet med 17-25 efter anfallsmiss av Södertelges Dan Groenveld.

Andra set blir en nästan en repris av första. Södertelge har svårt att skapa konsekvent framgång i anfallsspelet och Habo behöver inte göra några hjälteinsatser för att komma upp i ledning 8-14. Carsten Möller i Södertelge skapar lite energi i form utav två serveess, men Habo låter sig inte bli av med ledningen. Linus Ekstrand står för smarta handlingar och tar sju poäng i detta set. Även här vinner Habo med 17-25.

I början av tredje set ser Södertelge betydligt mer taggade ut, och det är istället Habo som börjar missa. Av Södertelges första nio poäng har Habo skänkt dem sex stycken genom egna misstag. Trots försprånget är Habo strax ikapp och tredje set blir härifrån en jämn historia. Inget av lagen får mer än ett poängs ledning och ställningen är lika hela vägen upp till 25-25. Det blir då Södertelge som vinner setet med 27-25 efter att Habo missar två anfall i rad.

Fjärde set inleds jämnt, och vid ställning 16-16 är det tydligt att Dan Groenveld har vaknat till ordentligt. Kanadensaren står relativt ensam i poängprotokollet för fjärde set, medan Habo samtidigt lyckas sprida ut poängen bland alla anfallare i större skala. Den jämna inledningen på setet fortsätter att prägla setet fram till 21-22. Groenveld visar då verkligen sina förmågor och tar fyra raka anfallspoäng och avgörs därför setet med 25-22.

När femte och avgörande set inleds har Habo nu haft svårigheter att få kontroll på bollen i vid försvarsspel. Blockspelet klaffar inte heller riktigt, och dessa problem visar sig även i femte set. Ett par småslarviga misstag från Habos sida gör att Södertelge får ett litet försprång. Bara i detta set har Habo fyra servemissar vilket bidrar till att Södertelge till slut vinner med 15-13.

Coach Alessandros kommentarer:
Vi spelade aldrig riktigt bra idag. Det var tydligen att det var laget som spelade “minst sämst” som hamnade i ledningen. Det var en match av inte speciellt bra volleyboll där Södertelge spelade dåligt, men vi spelade ännu sämre. Man kan säga att det blev en tävling om vem som skulle sjabbla till det mest. Det enda som fungerade för oss någorlunda matchen igenom var vår Side-Out. Men givetvis, när vi sjabblar till den så hade vi heller inget annat som fungerade och då förlorade vi. Vi har bara oss själva att skylla för den här förlusten. Södertelge spelar mer eller mindre likadant varje match, så det var upp till oss att själva att ta tag i situationen och vinna. Något som vi aldrig gjorde.

Matchfakta: Södertelge VBK – Habo Wolley: 3-2 (17-25, 17-25, 27-25, 25-22, 15-13)