Derbydags: Lindesberg vs Örebro

Säsongens andra derby står för dörren, matchstart kl 16.00 i Lindesberg arena på söndag.

Lindesberg har efter fem spelade matcher skrapat ihop 9 poäng, efter 3 vinster och 2 förluster, och ligger med det just nu på en 3:e plats i elitserien. Vinsterna har kommit mot RIG Falköping, Gislaved och Lund och alla dessa har varit med 3-0 i set(!). Förlusterna har kommit mot HylteHalmstad (3-1) och i det förra derbyt mot Örebro volley (3-0) i en match som från Lindes sida inte var särskilt välspelad. Det har sett betydligt bättre ut i andra matcher och vi får absolut förvänta oss ett annat lag i söndagens match såklart stärkta av sin hemmaplan och hemmapublik kommer Lindesberg med Nette Peit i spetsen att prestera betydligt bättre volleyboll. Nämnda Nette Peit är hittills lagets bästa poängplockare med 75 poäng totalt (15 serveäss, 58 anfallspoäng, 2 block) och innehar därmed en 5:e plats i den totala poängligan. På 11:e plats kommer sen Martina Konecna med 55 poäng (6 serveäss, 44 anfallspoäng, 5 block) och det är tydligt att det är dessa två som producerar mest poäng i laget och är därmed väldigt viktiga. Laget kämpar en del med servemottagningen men när den väl sitter så har de båda centrarna Freja Morén och Elsa Arrestad en stor roll i nätspelet och de är definitivt några som vi måste se upp extra med i våra möten med Lindesberg denna säsong.

Örebro volley mötte senast Svedala på hemmaplan och lyckades vinna matchen med 3-0 och befäste därmed vår position som 2:a i serien med 15 poäng efter 6 spelade matcher och endast en förlust hittills. Vår poängmässigt bästa spelare hittills är Jóna som har dragit in 97 poäng (5 serveäss, 85 anfallspoäng, 7 block) hittills och med det ligger på en 2:a plats i den totala poängligan med endast Engelholms Carnae Dillard framför sig. På en 6:e plats i poängligan och som ledare av serveligan hittar vi Iida med 66 poäng, varav hela 18 stycken är serveäss (46 anfallspoäng, 2 block) och även Aida placerar sig högt på listan (plats 10) med 60 poäng (8 serveäss, 43 anfallspoäng, 9 block) och hon är den bäst placerade svenska spelaren i poängligan. Den senaste tidens förkylningar börjar nu lägga sig och hela laget är i full träning och nivån på träningarna är väldigt hög. Under veckan har vi tränat en hel del på anfall för både våra centrar och spikers och vi avslutar nu veckan med spel samt fokus på taktik inför söndagens match. I vårt förra möte vann vi serve- & mottagningsmatchen rätt rejält och det är såklart något som kommer vara viktigt även denna gång, det blir dessutom svårare för oss nu då Linde har fördelen av att spela i sin hemmahall där de är mest vana att både serva och spela mottagning. Men mest avgörande tror jag att anfallsspelet kommer vara, det lag som producerar mest egna poäng i anfallet står som segrare på söndag eftermiddag/kväll. Vi hoppas såklart att många Örebroare väljer att åka norröver för att heja fram oss till seger och ett stort steg närmare vinterns stora event, Grand Prix i Uppsala den 7-8 januari 2017.

Text: Matilda Wikander, Örebro