Habo besegrade Falkenberg i svängig match

Habo Wolley bryter Falkenbergs segersvit efter fem mycket spännande och känslofyllda set i Habo Sporthall! I och med segern för hemmalaget med 3-2 upprepar sig resultatet från försäsongsmatchen.

Matchen inleds med energi från Habos sida! Bra servetryck, hög energinivå och otroligt lönsamt blockspel är några av nyckelfaktorerna för vinst till Habo ikväll. Det tar ett antal bollar innan Falkenberg, framförallt ledda av Hayden Madison, kommer igång med det spel som man är van att se från dem. Trots att Hayden visar upp sina kvalitéer och tar hela 8 anfallspoäng i första set, så har Falkenberg problem med att sätta servar och att komma förbi Habos block. Med 6 blockpoäng i första set håller sig Habo kvar på ganska jämn nivå, trots att Falkenberg kopplar ett litet grepp i mitten av setet. Vid ledning i kritiskt skede för Falkenberg med 16-18 gör nyimporterade Jean Prado Silva två misstag i rad, och Habo kan både gå förbi och om med hjälp av nya blockpoäng och serveess. I slutet av setet handlar nästan allt bara om Habo som vinner med 25-21.

Om slutet av första set “bara handlade om Habo”, så är det ingenting emot vad som karakteriserar andra set. Inledningen är dock hyfsat jämn och de båda lagen följs åt upp till 15-14. Oscar Hult byts då in som servare, och skapar en serveserie där Habo plockar sju(!) raka poäng! Tuffa servar tillsammans med flera vinnande block från Jens Persson, och otroligt beslutsamt anfallsspel från Jakob Molin gör detta möjligt. Ett irriterat Falkenberg lyckas få med sig två poäng till, men Habo kan ganska enkelt spela hem resten av poängen och kniper setet med 25-16.

Tredje set blir en betydligt jämnare historia där återigen Habos block visar sig effektivt och ger 7 poäng totalt. Vid 16-14 till Habo byter Falkenberg ut Jean Prado Silva och sätter istället in Johan Gruvaeus. Johan visar i slutet av setet vad han går för och lyckas med väldigt bra servar och hårda anfall rubba Habo, som vid det här laget har skaffat sig matchbollar vid 24-21. Habo får chanser att avgöra, men efter kommunikationsmissar och lite tvekande så är det istället Falkenberg som tar hem setet med 26-28.

Vid tillfällen som dessa där man som lag inte lyckas avgöra, och istället förlorar det set man kunde vunnit, är det lätt att “luften går ur” och matchsituationen vänder. Habo kollapsar dock inte i fjärde set i någon bemärkelse, men Falkenberg får ändå luft under vingarna. Med stabil servemottagning kan bortalaget koppla in sina centrar mer i anfallsspelet och Habo, trots stora kämparinsatser från bl.a. kapten Roy Powell, lyckas inte hålla sig i nivå. Falkenberg vinner setet med 22-25.

Femte och avgörande set blir en känslofylld historia där båda lagen visar hur mycket de vill vinna. Linus Ekstrand kommer in på plan istället för Stefan Stolic och tar direkt poäng samt håller god nivå i servemottagningen. Trots att lagkaptenen i Falkenberg, Pedro Mendes, är ostoppbar framme vid nät har bortalagets servare svårt att hitta planen. I en nervkittlande avslutning av matchen går först Roy Powell ner för att serva vid 13-12 och lyckas, aningen tursamt, skapa ett serveess genom en nät-rull. Vid nu matchavgörande läge skapar Roy en kanonserve som bortalaget inte klarar av hålla på sina sida. Bollen går istället över nät, till en så kallad “straffspark” för Arvid Haag. Full av iver att avgöra matchen slår dock Arvid bollen millimetrar utanför baslinjen och Falkenberg reducerar till 14-13. Sista bollen för matchen avgör till slut Linus Ekstrand, som läser ett överlägg från passare Victor Nielsen, och lyckas blocka Habo till matchvinst!

Coach Alessandros kommentarer efter matchen:
– Först och främst står det klart att vi spelar mot en väldigt kompetent motståndare! Falkenberg har vunnit alla matcher, även mot favorittippade Linköping. Det faktum att vi lyckas skaffa 2-0 överläge och matchbollar vid 24-21 tyder på att vi har gjort en jäkligt bra insats. Även fast vi inte vinner matchen då, så spelar vi ändå jämnt i fjärde set och till slut också bra i femte. Just nu är jag dock inte nöjd. Vi kastar bort möjligheten till en 3-0 seger på grund av kommunikationsmisstag. Vi förlorar inte tredje set för att vi har sämre teknik eller är i dålig form, utan för att vi helt enkelt gör bort oss. Givetvis är jag glad över att vi vann, men det är onödigt att riskera förlust på det sättet. Det ska dock bli kul att möta Falkenberg tre gånger till under seriens gång!

Matchfakta: Habo Wolley – Falkenbergs VBK: (25-21, 25-16. 26-28, 22-25, 15-13)

Bäste poängplockare i Habo Wolley:
Roy Powell – 22 poäng
Giannis Madouras – 15 poäng
Jens Persson – 11 poäng

Bäste poängplockare i Falkenbergs VBK:
Madison Hayden – 22 poäng
Pedro Mendes – 15 poäng
Fayez Alloush – 12 poäng

Text: Elias Carlsson, Habo Wolley