Örkelljunga redo inta nya borgen

ÖVK står redo för första elitseriebataljen i nya arenan, Forum Örkelljunga, när guldfavoriten Hylte/Halmstad kommer på besök på söndag. Coach Jonas Svantesson ger oss förutsättningarna.

Det blir en tuff första uppgift för ÖVK-killarna i hemmapremiären och det kanske största med denna match, premiär i nya arenan Forum. Vi har spelat och tränat där nu i ett par månader och varje gång slås man av vad annorlunda det är och hur genomtänkt och fin arena vi har i Örkelljunga.

Tyvärr har det härjat en förkylning i laget under veckan. Värst drabbad blev nyförvärvet Patrik Ödvall (förra året i Tierp) som dragit på sig en halsfluss vilket dessvärre gör att han missar hemmapremiären. Men lite förkylning kommer inte stoppa oss från att försöka prestera på topp, killarna har sett fram emot denna dag under en lång tid och kommer att ge allt och lite till.

Seriepremiären mot Vingåker spelade vi riktigt bra i de två första seten, men sedan kom det där klassiska tredje setet. Vi slappnade av lite, bjöd in Vingåker och vips så blev det match av det igen. Vi slet på bra och kunde till slut knyta ihop säcken, men vi måste ta en snabb lärdom av detta och förstå att vårt spel består till mycket av fokus och attityd.

Samarbetet mellan passaren Shun Imamura och Jakob Wijk Tegenrot var både snabbt och väldigt effektivt, särskilt kul med Jakob i och med att han varit borta från sin normala spikerposition i nästan två år.

Hylte/Halmstad ser riktigt starka ut i år och är guldfavoriter, framröstade av tränarna i elitserien. De har gjort den största och viktigaste “svenska” värvningen i år när de lyckades locka passaren Dardan Lushtaku att vända hem. Alla vet Dardans kapacitet och han kommer att ge H/H ett helt annat spel än vad de hade ifjol. Det kommer bli tufft att störa deras rytm i spelet. De ser starka ut på alla positioner, men varje match så har motståndarna något som inte fungerar och det gäller för oss att hitta det och utnyttja det till max.

För att klara av det så är det mycket som måste stämma på vår egen sida först. Störst fokus bör läggas på vårt eget spel och att hitta rytmen och ta vara på de lägen vi får. Kan vi göra det under en längre tid kommer förhoppningsvis H/H att bli frustrerade och vi kan pressa dem till lite enkla misstag.

Vår servemottagning kommer att bli viktig under hela säsongen och självklart viktig också idag. Vi vill spela ett snabbt anfallsspel och då måste vi ge Shun chansen att få visa upp sitt spelsinne och taktiska kunnande – och det börjar med en bra servemottagning. Har vi det så ligger nyckeln i att ta vara på chanserna och vara extremt aggressiva när vi får läget. Kn vi få ihop dessa bitar kommer momentum hamna hos oss under stunder i matchen och då gäller det att inte tappa initiativet.

Söndagen den 16 oktober, kl. 16:00
Örkelljunga vs Hylte/Halmstad (livesänds: https://www.onlineresultat.se/?stream=51)

Text: Jonas Svantesson, Örkelljunga