Så genomförs söndagens slutspelsval

Söndagen den 11 mars fullbordas den sista grundserieomgången.
Senare samma kväll avslöjas kvartsfinalserierna.

16:00, söndagen den 11 mars, drabbar Örebro och Lindesberg samman i den sista grundseriematchen på damsidan under säsongen 2017/18. Timmen senare gör Södertelge och Tierp samt Hylte/Halmstad och Sollentuna upp i säsongens sista seriematcher på herrsidan. Direkt efter matchslut inleds slutspelsvalen. Där och då får vi reda på vilka som gör upp i kvartsfinalserierna, som inleder SM-slutspelet helgen 17-18 mars.

Upplägget är enkelt. Laget som slutar etta i grundserien väljer kvartsfinalmotståndare först. Därefter är det tvåan som väljer, och så vidare. Damlagen inleder.

När det är klart vilka lag som ingår i en matchserie publiceras det på elitserienvolleyboll.se och i Svensk volleybolls kanaler på sociala medier. Så snart som möjligt efter att samtliga slutspelsval är kompletta faller spelschemat ut på elitserienvolleyboll.se.

Linköping väljer först

Linköpings VC:s herrar är klara seriesegrare på herrsidan. De är därmed först ut att välja kvartsfinalmotståndare.

På damsidan är det än så länge öppet i racet om den åtråvärda förstaplatsen. Hylte/Halmstad sitter i förarsätet, men blott två poäng bakom jagar de regerande svenska mästarna Engelholm. Och då återstår alltså i skrivande stund två omgångar. Som extra krydda möts de två kombattanterna i en tvättäkta seriefinal tisdag kväll. 19:00 gästar H/H den svårintagliga Kungsgårdshallen. Mycket talar för att laget som går segrande ur drabbningen även spelar hem seriesegern.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till slutspel. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte final i slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Foto: Falkenbergsbild