Falkenberg till final för tolfte (!) året i följd

Falkenbergs VBK befäster sin ställning som en enorm maktfaktor inom svensk volleyboll. Klubben är framme i sin tolfte (!) raka SM-final efter en 3-2-rysare och sammanlagt 3-0 i matcher mot derbyrivalen Hylte/Halmstad.

När de båda Hallandsklubbarna dundrade igång semifinalserien för en dryg vecka sedan var det nog många som såg Falkenberg som något av en underdog. Finalspel var visserligen ingen otrolighet för serietrean, men att de skulle ta sig dit via tre raka segrar var det sannolikt få som trodde. Men så blev det alltså.

3-0 i matcher. Tre stenhårda matcher. Två av dem gick hela vägen till fem set. Bland annat den sista, som spelades under söndagen.

Hylte/Halmstad hade planens både bästa (Alexandro Luna, 28) och näst bästa (Viktor Lindberg, 21) poängplockare, men vad hjälpte det när de egna misstagen var för många? Laget får nu sikta in sig på att spela hem bronset.
– Andra matchen och denna tycker jag att vi ska vinna. Men det har varit kännetecknet under hela säsongen, att man inte har fokus under hela matcherna och tappar fyra-fem poäng i rad bara på misstag och det går inte. I sista set har vi sju egna missar, det är halva setet. Det går inte att hantera oavsett hur bra grejer man gör. Själva läxan under säsongen ska ha gjorts bättre, sammanfattar H/H-coachen Kristian Wrethander besviket i en intervju med Hallandsposten.

Regerande svenska mästarna Falkenberg har en svängig säsong bakom sig. Även om stabiliteten inte alltid funnits där har högstanivån varit fantastisk. Under 2017 har laget redan hunnit spela hem två titlar: Grand Prix Volleyboll och Nordiska mästerskapen (Nevza Club Championships). I grundserien slutade laget på en tredjeplats. Väl i slutspel tog man sig an Tierp i kvartsfinalen, som slutade med avancemang efter 3-1 i matcher. Och nu är klubben alltså framme i sin tolfte raka SM-final.

Vilket lag som blir FVBK:s motståndare återstår att se. I nuläget lutar det åt att det blir seriesegrande Linköpings VC, som har matchboll i semifinalserien mot Örkelljunga efter dagens övertygande 3-0-seger (25-21, 25-22, 25-13).

Tidigare under kvällen blev det klart att Engelholm och Hylte/Halmstad gör upp om guldet på damsidan. Läs mer om det här!

SEMIFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lindesberg VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Örebro Volley

HERRAR
Linköpings VC 2-1 Örkelljunga
Hylte/Halmstad 0-3 Falkenberg

KVARTSFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lunds VK
Hylte/Halmstad 3-0 Gislaveds VK
Örebro Volley 3-0 Sollentuna VK
Lindesberg Volley 3-0 Svedala VBK

HERRAR
Linköpings VC 3-0 Södertelge VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna
Falkenbergs VBK 3-1 Tierp
Örkelljunga VK 3-0 Habo

LÄS MER
Spelschema – damer
Spelschema – herrar
Så spelas SM-slutspelet 2017
www.elitserienvolleyboll.se