Sääf och Aparicio årets coacher

Efter att elitseriecoachernas röster räknats och sammanställts står klart att utmärkelsen Årets coach går till Engelholms Per-Anders Sääf och Falkenbergs Patrick Aparicio på dam- respektive herrsidan.

Per-Anders Sääf har varit med i Engelholms satsning sedan 2014, och har sedan dess hunnit coacha sitt lag till två SM-guld av två möjliga, och i stort dominerat Elitserien rakt igenom. Han har gjort sig känd för hårt träningsschema med fokus på serve och servemottag, och ett bemyndigande av sina spelare med målet att fostra ett lag med stark mentalitet. På frågan om hur det känns att ha blivit utnämnd till Årets coach svarar han med typiskt lugn.
– Det är roligt att få den här utmärkelsen, vi gör ju som vi alltid gjort där vi har ett nytt lag som vi bygger upp från grunden.

Engelholm var knappast lika favorittippade i år som tidigare, då ett stort manfall lämnade laget i ett lite mer osäkert läge med många nya och unga spelare. Då har Sääf visat prov på sin gedigna erfarenhet genom att lägga extra vikt vid ledarskap och kommunikation.
– Varje lag har sina olika personligheter och samband inom laget. Det gäller att bygga upp någonting som håller mot slutet.

Tidigare i år kammade EVS hem både seriesegern och GP-guldet. Och i går säkrade klubben dessutom avancemang till SM-final för tredje året i följd. Det är onekligen så att Engelholm byggt något som håller även denna säsong.

Aparicio överträffar förväntningarna

Falkenbergs situation var inte helt olik Engelholms när säsongen drog igång. Efter att ha vunnit allt som gick att vinna förra säsongen fick laget bygga om från grunden, i en situation där både Hylte/Halmstad och Linköping flyttade fram sina positioner starkt via intressanta adderingar till sina respektive trupper. Och visst, både LVC och H/H placerade sig framför när grundserien räknades ihop, men Falkenberg har ändå visat prov på sin fantastiska vinnarkultur genom att spela hem både NCC (Nordiska Mästerskapen) och Grand Prix.

– I och med att årets trupp till stor del består av både nya och yngre spelare hade vi ett helt annat läge med lägre förväntningar när vi klev in i den här säsongen, konstaterar coach Aparicio. Men vi har bildat ett starkt lag och titlarna har betytt mycket.

På frågan om hur det känns att få utmärkelsen Årets coach svarar han att det inte alls var väntat och att han känner stolthet.
– Det är en stor ära, inte minst eftersom det är tränarna som röstar fram den här utmärkelsen, och de vet vad vi går igenom.

Falkenberg har rusat fram genom slutspelet och Aparicio står nu redo inför klubbens tolfte raka SM-final med sin unga, hungriga trupp.
– Det är en utmaning efter en annan. Killarna har trott på det här från början.

Nya vinnare presenteras

Noterbart är att elitseriecoacherna gick på fansens linje. När Elitserienvolleyboll.se under förra veckan arrangerade en “folkomröstning”, där fansen tilläts rösta fram sina favoriter i var och en av kategorierna, vann både Sääf och Aparicio med relativt bred marginal. Läs mer om det här!

I morgon, tisdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Årets utmärkelsen, den här gången i kategorin Årets rookie. Se detaljerat schema nedan:
Måndag (10/4): Årets coach – dam och herr
Tisdag (11/4): Årets rookie – dam och herr
Onsdag (12/4): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (13/4): Årets lag – damer
Fredag (14/4): Årets lag – herrar


LISTA: Nominerade coacher och spelare

ÅRETS SPELARE
Damer:
Carnae Dillard, Engelholm
Tiana Dockery, Hylte/Halmstad
Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstad
Matilda Altin, Sollentuna
Sofie Sjöberg, Örebro

Herrar:
Erik Sundberg, Linköping
Alexandro Luna, Hylte/Halmstad
Johan Eriksson, Falkenberg
Shun Imamura, Örkelljunga
Staffan Blomgren, Sollentuna
Thomas Lyon, Tierp

ÅRETS ROOKIE
Damer:
Michaela Eriksson, Svedala
Matilda Altin, Sollentuna
Stina Rix, Hylte/Halmstad
Julia Axelsson, Engelholm
Elsa Arrestad, Lindesberg
Alexandra Nyström, Sollentuna

Herrar:
Daniel Gruvaeus, Falkenberg
Jakob Molin, Habo
Victor Nielsen, Falkenberg

ÅRETS COACH
Damer:
Daniel Magnusson, Gislaved
Per-Anders Sääf, Engelholm
Tony Westman, Hylte/Halmstad

Herrar:
Alessandro Lodi, Habo
Johan Isacsson, Linköping
Matthew Young, Hylte/Halmstad
Patrick Aparicio, Falkenberg
Vladan Ceremidzic, Sollentuna

HISTORIK: Vinnare 2016
Årets spelare – dam: Isabelle Haak, Engelholm
Årets spelare – herr: Dardan Lushtaku, Falkenberg
Årets genombrott – dam: Filippa Hansson, Svedala
Årets genombrott – herr: Victor Nielsen, RIG Falköping
Årets coach – dam: Matilda Wikander, Örebro
Årets coach – herr: Patrick Aparicio, Falkenberg