SM-slutspelet: Engelholm och Hylte/Halmstad gör upp om guldet

Engelholms VS är klart för SM-final för tredje året i följd. Väl där utmanas de regerande svenska mästarna av guldtippade Hylte/Halmstad.

Ett Lindesberg med kniven mot strupen inledde starkt i Kungsgårdshallen under söndag eftermiddag. Gästerna gick fram till en välbehövlig 1-0-ledning efter 25-21 i första set och väckte på allvar hoppet om att hålla liv i matchserien. Så blev dock inte fallet. EVS växlade upp och spelade i ett huj hem tre raka akter (25-16, 25-14, 25-16) och säkrade på sätt finalavancemang. Notoriska poängmaskinen Carnae Dillard smällde in 19 bollar, men var för en gångs skull inte poängbäst. Lagkamraten Janae Vander Ploeg triumferade nämligen med hela 25 pinnar.
– Linde är ett tufft lag att bryta ner, det har de visat i den här matchserien. Vi missade mycket serve i första set i dag och blev straffade direkt. Men knutarna löste sig och vi fick spelet att rulla åt rätt håll, sammanfattar EVS-coachen Per-Anders Sääf.

När finalserien dundrar igång, måndagen den 17 april, är det Hylte/Halmstad som står på andra sidan nätet. Halläningarna hade tre tuffa matcher mot Örebro under den gångna veckan och lyckades med konststycket att gå segrande ur samtliga. I dagens drabbning slutade det med 3-1-triumf – och man såg till att stänga matchserien med stil via mäktiga 25-10.

Att SM-finalen står mellan just EVS och H/H är inget som överraskar Sääf.
– Inte särskilt oväntat. Det har funnits med i beräkningarna länge, både för oss och för dem skulle jag tro. Vi ser fram emot att göra upp om guldet.

EVS fullkomligt stormade genom grundserien. 19 segrar av 20 möjliga blev det. Enda plumpen i protokollet kom mot just Hylte/Halmstad. Lagen möttes också i en välspelad Grand Prix-final i början av januari. Där och då avgick Engelholm med segern efter en stenhård femsetare. Mycket talar alltså för att vi har en lång och spännande matchserie att se fram emot. Under upptaktsträffen, som arrangerades i Falköping i början av oktober, stod klart att majoriteten av elitseriecoacherna trodde på H/H-guld. Nu återstår att se om de hade rätt.

Kampen om bronset avgörs genom två matcher mellan länsrivalerna Örebro och Lindesberg. Matcherna lagen emellan brukar vara både hetlevrade och svängiga. Att de sammanlagt fyra derbydusterna under grundserien slutade med två segrar vardera talar sitt tydliga språk.

FINAL 1:5
Engelholms VS vs. Hylte/Halmstad
2017-04-17, 16:00 – Kungsgårdshallen, Ängelholm

BRONSMATCH 1:2
Lindesberg VBK vs. Örebro Volley
2017-04-18, 19:00 – Lindesberg Arena, Lindesberg

SEMIFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lindesberg VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Örebro Volley

HERRAR
Linköpings VC 2-1 Örkelljunga
Hylte/Halmstad 0-3 Falkenberg

KVARTSFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lunds VK
Hylte/Halmstad 3-0 Gislaveds VK
Örebro Volley 3-0 Sollentuna VK
Lindesberg Volley 3-0 Svedala VBK

HERRAR
Linköpings VC 3-0 Södertelge VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna
Falkenbergs VBK 3-1 Tierp
Örkelljunga VK 3-0 Habo

LÄS MER
Spelschema – damer
Spelschema – herrar
Så spelas SM-slutspelet 2017
www.elitserienvolleyboll.se