Allt om slutspelsracets avgörande

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Grundseriespelets tredje sista helgomgång avgörs 24-25 februari och innehåller tio nya drabbningar, varav hela åtta spelas under den härligt intensiva lördagen som bland annat bjuder dubbla derbyn på damsidan.

Det ena är en skånsk drabbning där vi ser tabellfyran Lund gästa trean Engelholm. Det andra, en länsfajt mellan Lindesberg och Örebro.

Om lite drygt två veckor, helgen 9-10 mars, når grundseriespelet sitt avgörande, varpå SM-slutspelets inledande matchserier fastställs genom att topplagen får välja sina kvartsfinalmotståndare.

Mycket både kan och kommer hända i tabellen innan dess, men redan nu går att konstatera att de flesta slutspelsplatserna är uppbokade.

En snabb översyn av läget på damsidan ger exempelvis bilden av det är två lag som tampas om den åttonde och sista platsen. Den innehas i dagsläget av Göteborg som står på 18 inspelade poäng med två matcher kvar att spela.

Då Lindesberg sedan tidigare är avhängt, samtidigt som de elitsatsande gymnasieeleverna på RIG Falköping inte deltar i slutspel, är tian IKSU det enda laget som kan utmana göteborgarna. Umeålagets läge är dock prekärt då man befinner sig hela åtta poäng bakom. Hoppet står till att man har fyra matcher kvar att spela, under vilka man alltså har chans att kamma hem 12 poäng.

Spänningen ökar också när man tittar på vilka de rivaliserande parterna har kvar att möta (tabellplacering inom parentes):

  • Göteborg: Örebro (2), Lund (4)
  • IKSU: Linköping (5), Engelholm (3), Gislaved (6), Lindesberg (11)

IKSU:s schema inte bara fylligare till antalet matcher, utan också på pappret mer överkomligt, även om det är marginellt.

Förutsatt att Göteborg går poängmässigt lottlösa från sina matcher behöver IKSU i sin tur spela hem nio poäng från sina fyra drabbningar. En tveklöst tuff uppgift – med tanke på att man nästintill behöver dubbla skörden man skrapat ihop på tidigare 16 omgångar – men inte omöjlig!

Trio tampas på herrsidan

På herrsidan säkrade tabellsexan Vingåker slutspelsavancemang förra helgen, samtidigt som Uppsala tog ett stort kliv i samma riktning när de befäste den näst sista slutspelsplatsen med en oerhört viktig 3-2-seger.

Där bakom är hela tre lag indragna i striden om den åttonde och sista “guldbiljetten” som ger entré till elitseriesäsongens crescendo. Malmö, Södertelge och Örkelljunga är i fallande ordning kombattanterna.

Samtliga kan kliva in i striden med visst lugn då man inte behöver oroa sig för nedflyttning. Något elitseriekval blir det nämligen inte på varken dam- eller herrsidan, då inga aktuella division 1-klubbar anmält intresse för att ta klivet upp.

Det som skänker extra krydda är istället att lagen befinner sig inom en poängs marginal och dessutom har gemensamt att de alla har tre matcher kvar att avverka innan krutröken lagt.

Deras spelscheman ser ut som följer(tabellplacering inom parentes):

  • Malmö: Vingåker (6), RIG Falköping (7), Örkelljunga (11)
  • Södertelge: Floby (1), Uppsala (8), RIG Falköping (7)
  • Örkelljunga: Sollentuna (5), Lund (4), Malmö (9)

Att avgöra lagens slutspelschanser baserat på deras kvarvarande motståndare är en underhållande men svår gissningslek. Vi nöjer oss med att konstatera att grundserieavslutningen är underbart oviss. Kittlande är även att slutomgångens Skånederby mellan just Malmö och ÖVK kan bli direkt avgörande.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens elitseriematcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
  • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med hela säsongen!

HELGENS OMGÅNG
Damer
2024-02-24
14:00 Gislaved – Hylte/Halmstad
14:00 IKSU – Linköping
14:30 RIG Falköping – Sollentuna
15:00 Lindesberg – Örebro
15:00 Engelholm – Lund

Herrar
2024-02-24
14:00 Vingåker – Malmö
15:00 Floby – Södertelge
17:00 RIG Falköping – Hylte/Halmstad

2024-02-25
16:00 Örkelljunga – Sollentuna
17:00 Uppsala – Habo

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar