Så avgörs elitseriesäsongen 2023/24

En ny elitseriesäsong väntar runt hörnet. Häng med när vi tar oss en titt på premiäromgången, serieupplägget och ett gäng nyckeldatum!

Topplagen från förra upplagan av Elitserien tjuvstartade tävlingssäsongen redan gångna helgen i och med premiärupplagan av Svenska Supercupen som avgjordes i Falköping. Engelholms VS damer och Hylte/Halmstad Volleys herrar lade där beslag på säsongens första titlar i konkurrens med Hylte/Halmstad dam respektive Habo.

Resten av lagen i svensk elitvolleybolls finrum står otåligt kvar och stampar i startblocken i väntan på att få göra säsongsdebut. Aktiviteten är febril, med trupper som spikas, spelare som drillas och försäsongsläger och träningsmatcher som avverkas på löpande band. Allt för att vässa formen och hitta rätt i spelsystemet inför att startskottet ljuder.

För nästan samtliga sker detta helgen 23-24 september då den första grundserieomgången bjuder på hela tio actionfyllda matcher.

Premiärhelgens tillställningar ser ut som följer:

Dammatcher
2022-09-23
14:00 Hylte/Halmstad – Gislaved
14:00 IKSU – Örebro
15:00 Göteborg – Lund
16:00 Linköping – RIG Falköping

Herrmatcher
2021-09-23
14:00 Vingåker – Örkelljunga
14:30 Floby – Sollentuna
14:30 RIG Falköping – Lund
16:30 Hylte/Halmstad – Uppsala

2021-09-24
14:00 Hylte/Halmstad – RIG Falköping
16:00 Habo – Malmö

Kort om serieupplägget

Elitseriestartfältet 2023/24 består i sin helhet av elva damlag och lika många herrlag från totalt 18 olika föreningar. Sedan förra säsongen har två nykomlingar anslutit i form av Lindesbergs VBK:s damer och Malmö VK:s herrar.

Från och med 2023/24 finns en ”gyllene trippel” av troféer att lägga beslag på. Utöver nyinstiftade Svenska Supercupen tävlar man även om Grand Prix- och SM-titlarna.

Grundserien utgör elitseriesäsongens första fas. Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger totalt 20 matcher per lag.

RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som utbildar sig på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium, kan fortsatt inte degraderas från Elitserien och kan heller inte kvalificera sig för SM-slutspel eller Grand Prix.

De åtta bästa grundserielagen kvalificerar sig sedermera för vårens SM-slutspel, som avgörs genom kvartsfinaler, semifinaler samt brons- och finalserier. De två lägst rankade grundserielagen gör i sin tur upp om att slippa elitseriekval.

Så avgörs SM-slutspelet 2024

Nyckeldatum att hålla koll på

23-24 september: Säsongspremiär för Elitserien.
4-5 november: U23-SM i Lund. Spelledigt för elitserielagen.
3 december: “GP-strecket” dras. Alla lag har har där och då spelat tio grundseriematcher, vilket innebär att halva grundserien avverkats. Där och då får vi veta vilka fyra damlag och fyra herrlag som kvalificerat sig för Grand Prix 2024, där titlar, Europacupplatser och prispengar står på spel.
20-21 januari: 2024 års upplaga av Grand Prix avgörs via semifinaler och medaljmatcher i Fyrishov, Uppsala.
10 mars: Den 20:e och sista grundserieomgången blir komplett och topplagen väljer sina slutspelsmotståndare.
16 mars – månadsskiftet april/maj: SM-slutspelet avgörs. Svenska mästare koras i slutet av april.

Här finns mer info om Elitseriens upplägg och hur säsongen 2023/24 avgörs.

Information om säsongens sändningar på VolleyTV hittar du här!

Volleybollvänner, nu laddar vi!

LÄNKAR
Om elitseriesäsongen 2023/24
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar