Engelholm tillbaka på volleybolltronen – svenska mästare för åttonde gången

Engelholms VS bryter antagonistens dominans och tar över SM-titeln. Det står klart efter tisdagskvällens batalj i Halmstad arena där skåningarna stängde finalserien via 3-1 i set.


SM-FINAL 4:5 DAMER
Hylte/Halmstad vs Engelholm

Setsiffror: 25-16, 21-25, 19-25, 14-25
Bästa poängplockare: Aleksandra Omilaniuk, Engelholm, 18. Thelma Gretarsdottir, Hylte/Halmstad, 19.
Matchens lirare: Frida Kindbom, Engelholm. Thelma Gretarsdottir, Hylte/Halmstad.
Fullständig matchstatistik
Se matchen i repris!


Det var dock Hylte/Halmstad som inledde klart starkast i jakten på att tvinga fram en femte och direkt avgörande SM-final. Första set var över i ett huj efter att hallänningarna övertygande spelat hem det via 25-16, till hemmapublikens stora förtjusning. Men därefter tog Engelholm över.

Skåningarna vann följande tre akter relativt komfortabelt. Guldrycket i fjärde och sista set var mäktigt, när de tog elva (!) raka poäng från ställning 14-14 till seger 25-14.

EVS visade upp sin imponerande bredd i anfallsspelet, där samtliga offensiva startspelare bidrog i poängproduktionen. Landslagscentern Julia Nilsson imponerade i flera spelmoment, visade fin kemi med passaren Frida Kindbom (utsedd till matchens lirare) och noterades för 15 ”pinnar”, varav 6 blockpoäng.

– Det här betyder jättemycket. Min tredje säsong här och vi har jagar guldet varje gång. Nu fick jag äntligen ta det och det känns helt fantastiskt. Allt slit, all tid man lägger ner… man får en belöning. Det här har varit målet hela tiden. Nu är jag här, säger Nilsson när hon intervjuas av Radiosporten under guldfirandet.

Även SVT Sport med flera rapporterar om tisdagskvällens avgörande final.

Svensk elitvolleybolls giganter

Även om de regerande mästarna från Halland hade en ovanligt krokig väg till finalspelet den här gången, var det knappast någon överraskning att det var just de här två lagen som gjorde upp om SM-guldet. Finalkombattanterna har nämligen varit svensk elitvolleybolls två stora giganter på damsidan de senaste tio åren, under vilka de lagt beslag på samtliga mästartitlar.

Senast ett annat lag satt på den svenska volleybolltronen var säsongen 2012/13 då Katrineholm triumferade. Sedan dess har EVS vunnit sex guld, varav fem i följd under åren 2015-2019, och Hylte/Halmstad övriga tre (2014, 2021, 2022).

Guldvrålet! Foto: Robert Boman

Hylte/Hamstad hade chans att bli mästare för tredje året i följd, men det satte alltså rivalen från Skåne abrupt stopp för. De nu åttafaldiga svenska mästarna Engelholms VS klev in i finalspelet som favoriter efter att ha kammat hem både Grand Prix-titeln i januari och grundseriesegern, under vilken de noterades för 19 segrar av 20 möjliga. Mot vilka det enda nederlaget kom? Hylte/Halmstad, givetvis.

I de båda finallagen finns gott om lirare som aspirerar på landslagsspel under det häftiga mästerskapsåret 2023, då Sverige deltar i både European Golden League och EM-slutspel. I H/H återfinns damlandslagets lagkapten Jonna Wasserfaller samt liberon Emmy Andersson. I EVS hittar vi hela fyra blågula spelare i form av spikern Cecilia Malm, liberon Filippa Brink, samt tidigare nämnda centern Julia Nilsson och passaren Frida Kindbom.

För den som vill uppleva dem och resten av damlandslaget på hemmaplan under 2023 finns hela fyra chanser i maj och juni. Läs mer här!

Nya mästare onsdag?

Inget SM-guld på damsidan alltså, för Hylte/Halmstad. På herrsidan lever dock fortfarande hallänningarnas hopp om en tredje raka mästartitel – och den elfte totalt för klubbens herrlag. Men läget är helt klart utmanande. 

I skrivande stund leder nämligen Habo Wolley finalserien med 2-1 i matcher och det lilla men mäktiga volleyfästet vid Vätterns strand kan säkra klubbens allra första SM-guld på hemmaplan under onsdagskvällen då match 4 avgörs med start 19:00.

Det råder total slutspelsfeber i Habo, där publikkapaciteten i Habo sporthall sannolikt skulle behöva mångdubblas för att kunna ta emot alla som kommer vallfärda dit för att uppleva det fjärde kapitlet av finalspelet.

Artikeln uppdateras…

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
Spelschema och stats SM-slutspelet Dam
Spelschema och ststs SM-slutspelet Herr
Streaming: Här visas SM-finalerna!
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr

SÅ AVGÖRS SM-SLUTSPELET
De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!