IKSU och Uppsala kvalsegrare – säkrade fortsatt elitseriespel

IKSU:s damer och Uppsalas herrar spelar vidare i svensk elitvolleybolls finrum. Det står klart efter helgens avgörande elitseriekval.

IKSU var först ut att säkra nytt kontrakt när de under lördagen gick segrande ur en ny stentuff femsetare med elitserieaspirerande division 1-laget Lindesberg. Umeålaget inledde starkt och vann de två två första akterna övertygande, men fick sedan se gästerna både reducera och kvittera tillställningen minst lika säkert.

Om “Linde” sedan hade lyckats fullborda vändningen hade kvalserien mellan lagen avgjorts via ett högdramatisk golden set till 15. Men så blev alltså inte fallet. IKSU samlade ihop sig och gick från underläge 2-3 till 11-3-ledning i skiljesetet. Lindesberg gjorde ett sista tappert försök att ta sig ikapp, men hemmalaget knöt ihop säcken via 15-10.

Siffrorna skrevs till 25-14, 25-14, 19-25, 14-25, 15-10. Därmed finns alltså norrländsk representation i svensk elitvolleybolls finrum även kommande säsong.

IKSU jublar efter säkrat elitseriekontrakt. Foto: IKSU.

Visade vägen i sista elitseriematchen

Uppsalas herrar fick i sin tur en bekvämare resa dagen därpå. Precis som IKSU hade upplänningarna en 3-2-seger i ryggen inför söndagens returmöte med division 1-utmanaren Malmö. Det över 300 högljudda supportrarna som hade tagit plats på Fyrishovs läktare agerade “planens sjunde spelare” och bar fram hemmalaget till en relativt klar 3-0-triumf (25-16, 25-23, 25-21).

UVBS engelske passare Alex Jenkins gjorde sin sista elitseriematch och lyftes fram som tungan på vågen. Efter en tuff säsong kan Uppsala nu andas ut.

Elitseriekvalets matchserier avgjordes i bäst av två matcher och föregicks även av Playdown-spel där Värnamos damer och Södertelges herrar fixade fortsatt elitseriespel. Längs vägen har vi kunnat njuta av rafflande volleyboll – hela 6 av 9 kval- och Playdown-drabbningar avgjordes via femsetare. Nu är så slutligen spikat vilka 22 lag som får spela i svensk elitvolleybolls finrum säsongen 2023/24.

LÄNKAR
Spelschema Elitseriekval Dam
Spelschema Elitseriekval Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade