Slutspelshelg: Fem av åtta kvartsfinalserier kan avgöras

SM-slutspelet dundrar vidare! Helgen 25-26 mars kan fem av de totalt åtta kvartsfinalserierna beseglas. Till det adderar vi två dramatiska och potentiellt avgörande Playdown-drabbningar. Elitserienvolleyboll.se levererar förutsättningar samt länkar till livesändningar, livescore, spelschema med mera.

Kvartsfinalspelet drog igång på alla cylindrar för snart en vecka sedan och fortsatte sedan onsdag/torsdag med en andra omgång. Så här långt har elitseriesäsongens mest kritiska fas infriat de högt ställda förväntningarna. Vi har bjudits på skrällar, starka individuella prestationer, heta känslor och tuffa bataljer.

Och i helgen väntar med största sannolikhet mer av den varan, kryddat med en rejäl skopa dramatik. För kommande dagar kan nämligen hela fem lag avancera till semifinal. Åtta kvartar står på menyn; tre på lördag och ytterligare fem på söndag.

Förutsättningarna är som följer:

 • STÄLLNING I KVARTSFINALER – DAM
  Grundserieplacering inom parentes.
  • (1) Engelholm 2-0 Lund (8)
   Match 1: 3-0 EVS
   Match 2: 3-0 EVS
   Kommentar: Grundserievinnaren Engelholm går vidare till semifinal vid seger i söndagens hemmamatch mot derbyrivalen Lund. Guldfavoriten från Skåne ser återigen så där ruggigt stark ut i alla lagdelar och spelmoment, precis som man gjorde när Grand Prix-titeln bärgades i Uppsala i januari.
  • (2) Örebro 2-0 Sollentuna (7) 
   Match 1: 3-0 Örebro
   Match 2: 3-1 Örebro
   Kommentar: Fjolårets SM-silvermedaljörer i Örebro avancerar till semifinal om man vinner hemma i Idrottshuset på söndag. Coach Jonas Svantesson har rullat runt på mycket folk och visat upp närkingarnas imponerande bredd.
  • (3) Hylte/Halmstad 1-1 Gislaved (6)
   Match 1: 3-2 GVK
   Match 2: 3-1 H/H
   Kommentar: Gislaved bet ifrån i den inledande hemmamatchen för en vecka sedan och åsamkade regerande svenska mästaren H/H första förlusten sedan november 2022. Hallänningarnas segersvit stannade därmed vid 14 matcher, men kanske påbörjade man en ny när matchserien kvitterades i onsdags.
  • (4) Linköping 2-0 Göteborg (5)
   Match 1: 3-2 LVC
   Match 2: 3-0 LVC
   Kommentar: Inför att den på pappret jämnaste matchserien på damsidan skulle dra igång för en vecka sedan målades match 1 upp som nyckeln. Linköping knep segern på bortaplan i skilje och imponerade sedan hemma i onsdags genom att vinna i tre raka. Ny LVC-triumf på lördag betyder att elitserienykomlingen Göteborg är utslagna ur SM-slutspelet.
 • STÄLLNING I KVARTSFINALER – HERR
  Grundserieplacering inom parentes.
  • (1) Hylte/Halmstad 2-0 Örkelljunga (8)
   Match 1: 3-0 H/H
   Match 2: 3-1 H/H
   Kommentar: Hylte/Halmstad har ännu inte förlorat en match den här säsongen. Seriesegraren har som väntat gått upp i 2-0-ledning i matchserien mot ÖVK, även om skåningarna stretat emot och gjort sitt bästa för att skaka förhandsfavoriten. Vinner hallänningarna söndagens drabbning är semifinalplatsen säkrad och laget ett steg närmare att spela hem tredje raka SM-titeln.
  • (2) Falkenberg 1-1 Sollentuna (7)
   Match 1: 3-1 SVK
   Match 2: 3-2 FVBK
   Kommentar: Herrsidan av Elitserien har varit ovanligt jämn den här säsongen, bakom grundseriesuveränen Hylte/Halmstad. Kvartsfinalserien mellan tvåan Falkenberg och sjuan Sollentuna illustrerar detta väl. 1-1 i matcher efter att lagen spelat hem varsina hemmasegrar. Mycket talar för att det fortsatt blir tuffa och tajta drabbningar mellan kombattanterna – och att just hemmaplansfördel för FVBK kan komma att väga tungt. Vinnaren av lördagens tillställning skaffar sig “matchboll” i kampen om en plats i semifinalerna.
  • (3) Habo 2-0 Floby (5)
   Match 1: 3-0 Habo
   Match 2: 3-0 Habo
   Kommentar: Derbyfesten Habo-Floby fortsätter på söndag då de förstnämnda har chans att stänga matchserien på hemmaplan. Räkna med rejält tryck på läktaren och att gästande Floby kommer spela med stor desperation för att säsongen inte ska ta slut.
  • (4) Lund 1-1 Vingåker (6)
   Match 1: 3-1 Lund
   Match 2: 3-2 VVK
   Kommentar: Här har vi en matchserie som mycket väl kan gå hela vägen till fem drabbningar. Tajt, svängigt och vansinnigt underhållande; en dröm för oss volleyälskare. Dessutom ett gäng spektakulära spelare som briljerar. 1-1 i matcher hittills – och vi vill bara ha mer. Skönt då att vi inte behöver vänta länge. Lördag 16:00 drabbar de samma igen i Idrottshallen i Lund.

IKSU och Uppsala illa ute i Playdown

Parallellt med SM-slutspelet avgörs även Playdown och Elitseriekvalet, där det spikas vilka 22 lag som spelar i svensk elitvolleybolls finrum säsongen 2023/24.

I Playdown möts de två elitserielag som placerade sig lägst i grundserien 2022/23. Matchserierna avgörs i bäst av tre matcher, och efter förra helgens Playdown-premiär sitter Värnamos damer och Södertelges herrar i förarsätet; båda med chans att avgöra på hemmaplan kommande dagar.

Värnamo vann 3-1 borta mot IKSU i den första matchen lagen emellan. Ny seger hemma i Sporthallen på lördag säkrar elitseriekontraktet.

Södertelge stod i sin tur för en mäktig vändning i första Playdown-omgången på bortaplan mot Uppsala (23-25, 20-25, 25-19, 25-23, 15-13). Får vi en ny härlig holmgång när matchserien kan avgöras på söndag?

De lag som sedermera förlorar Playdown-serierna tvingas till Elitseriekval där Lindesbergs damer och Malmös herrar aspirerar på att ta klivet upp från division 1.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
 • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med när säsongen avgörs!

HELGENS MATCHER

2023-03-25
DAMER
15:00 – Värnamo – IKSU (Playdown)
16:00 – Linköping – Göteborg

HERRAR
15:00 – Falkenberg – Sollentuna
16:00 – Lund – Vingåker

2023-03-26
DAMER
14:00 – Hylte/Halmstad – Gislaved
15:00 – Örebro – Sollentuna
16:00 – Engelholm – Lund

HERRAR
16:00 – Södertelge – Uppsala (Playdown)
16:00 – Habo – Floby
16:30 – Hylte/Halmstad – Örkelljunga

LÄNKAR
Spelschema Playdown Dam
Spelschema Playdown Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade