Dukat för slutspelspremiär

Äntligen! Helgen 18-19 mars dundrar SM-slutspelet igång. Sammanlagt åtta kvartsfinaldrabbningar står på menyn. Till det adderar vi dramatiska möten i Playdown-spelet som har premiär parallellt. Elitserienvolleyboll.se levererar länkar till livesändningar, livescore, spelschema med mera.

Som vi har längtat! Både nätet och nerverna är på helspänn när elitseriesäsongen 2022/23 går in i sin mest kritiska fas. Samtliga åtta kvartsfinalserier går av stapeln i helgen; sex under lördagen, två under söndagen.

Efter slutspelsvalen i söndags står alltså klart att det är följande matchserier vi har att se fram emot, där semifinalplatserna ligger i potten:

 • KVARTSFINALER – DAM
  • Engelholm (1) vs Lund (8)
  • Örebro (2) vs Sollentuna (7) 
  • Hylte Halmstad (3) vs Gislaved (6)
  • Linköping (4) vs Göteborg (5)
 • KVARTSFINALER – HERR
  • Hylte Halmstad (1) vs Örkelljunga (8)
  • Falkenberg (2) vs Sollentuna (7)
  • Habo (3) vs Floby (5)
  • Lund (4) vs Vingåker (6)
   Grundserieplacering inom parentes.

“Kommer gå för det!”

Slutspelet rivstartar onekligen med både rivalmöten och derbyn. Vi håller ett extra öga på de på pappret jämnaste matchserierna.

På damsidan har vi matchningen mellan fyran Linköping och femman Göteborg. De sistnämnda är elitserienykomlingar men har under säsongen lyckats ta sig till både Grand Prix och nu SM-slutspel.

Göteborg inleder på hemmaplan 15:00 på lördag i vad som blir en tung nyckelmatch. Så här sa lagets tränare Jens Widmark i söndagens livestudio när det stod klart att LVC blir slutspelsmotståndare:

– Vi gick in i säsongen med ganska högt uppsatta mål, och de har vi uppfyllt. Men det klart, står vi i en kvartsfinal kommer vi gå för det. Vi vet att vi har truppen och vi har bra koll på Linköping, som vi har all anledning att försöka ta revansch på. De är ett bra lag och det står 1-1 i inbördes möten under grundserien, men sedan vann de över oss i bronsmatchen på Grand Prix där vi inte kom upp i nivå. Vi har en tuff utmaning framför oss, men vi har alla möjligheter att vinna mot dem.

“Nu det roligaste börjar!”

På herrsidan blickar vi fram emot mötet mellan fyran Lunds VK och sexan Vingåkers VK; två lag med förstärkta trupper och stor skrällpotential när säsongen går in i sitt crescendo, men som nu står i vägen för varandra i den första slutspelsomgången.

VVK-coachen Lukas Karlsson delade med sig av sina tankar i söndagens livestudio då slutspelsvalen avslöjades:

– Det känns inspirerande att möta Lund. Vi har bra form, som många andra lite skavanker i sluttampen av grundserien, men i detta nu är vi friska och utan skador. Formkurvan har pekat uppåt ganska länge, även om vi fick oss en rejäl lektion av Hylte/Halmstad för ett par veckor sedan. Det var nyttigt och gav oss många svar på vad vi behöver förbättra inför slutspelet. Vi vet att vi har hög potential, hög nivå i oss, men har varit alldeles för ojämna hittills under säsongen. August Borna har förstärkt Lund efter jul och gett dem ytterligare en dimension; deras startuppställning är ganska komplett. Vi har respekt för helheten i våra motståndare och vår servepress blir nyckeln för att slå dem. Grundserien i all ära, men det är slutspelet och de tajta matchserierna man vill spela. Det är nu det roligaste börjar!

Martin Bergman och hans Lunds VK tar sig an Vingåker VK i kvarten. Foto: Robert Boman.

Premiär även i Playdown

Parallellt med SM-slutspelet avgörs Playdown och sedermera även Elitseriekvalet, där det spikas vilka 22 lag som spelar i svensk elitvolleybolls finrum säsongen 2023/24.

I Playdown möts de två elitserielag som placerade sig lägst i grundserien 2022/23. De utgörs i år av:

 • Damlag: Värnamo – IKSU
 • Herrlag: Södertelge – Uppsala

Playdown avgörs i bäst av tre matcher och vinnaren behåller sin elitserieplats, medan förloraren tvingas till Elitseriekval.

Båda Playdown-serierna inleds i helgen, med dammatch på lördag och herrmatch på söndag, vilket ger oss totalt tio dramatiska drabbningar att njuta av lördag och söndag!

Här kan du läsa om hur Playdown och Elitseriekvalet avgörs!

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
 • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med när säsongen avgörs!

HELGENS MATCHER

2023-03-18
DAMER
14:00 – IKSU – Värnamo (Playdown)
15:00 – Engelholm – Lund
15:00 – Göteborg – Linköping
17:00 – Sollentuna – Örebro

HERRAR
14:00 – Vingåker – Lund
14:30 – Sollentuna – Falkenberg
15:00 – Floby – Habo

2023-03-19
DAMER
16:00 – Gislaved – Hylte/Halmstad

HERRAR
15:00 – Uppsala – Södertelge (Playdown)
16:00 – Örkelljunga – Hylte/Halmstad

LÄNKAR
Spelschema Playdown Dam
Spelschema Playdown Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade