I spåkulan: Dubbla SM-guld till Hylte/Halmstad – igen

Det kommer firas stora volleybollframgångar i Halland våren 2023. I alla fall om man ska tro elitseriecoachernas guldtips!

Premiäromgången 24-25 september som bjuder på hela tio matcher är bara ett par dagar bort. För att peppa i gång avslöjar elitserienvolleyboll.se idag coachernas traditionsenliga Guld- och GP-tips.

Huvudtränarna för de totalt 22 elitserielagen har fått utse sina favoriter till SM-guldet samt tippat vilka fyra dam- och herrlag som kvalificerar sig för 2023 års upplaga av Grand Prix i Uppsala.

Fortsatt H/H-dominans

Hylte/Halmstad har tagit dubbla mästartecken två säsonger i följd – och att döma av coachernas titelprofetior kommer historien upprepa sig. På såväl dam- som herrsidan råder bred enighet om att den halländska föreningen bär ett tungt favoritskap.

Bland herrlagscoacherna tror alla utom en på nytt Hylte/Halmstads-guld, medan damlagscoacherna är snäppet mer oense. Här har även Engelholm och Örebro fått varsin röst.

Från gångna vårens SM-guldfirande i Falkhallen, Falkenberg.

Almir Ljutovac, coach för H/H:s herrar, om favoritskapet och möjligheten att ta ”tredje raka”:
– Jag lägger ingen värdering i vad andra tycker och tänker om oss. Vi vet vad vi har för mål – och de är högt satta. Vi vill försvara titlarna, inga konstigheter, men det är lättare sagt än gjort. Precis som inför förra säsongen har det varit stor ruljangs; vi har väl tappat typ 10 av 13 spelare sedan i våras. Det gäller att få in de nya i systemet, tänket och kulturen och det är inget som sker av sig självt.

Det är tydligt vad andra förväntar sig av er, men vad har ni för förväntningar på er själva?
– Målet är ju som sagt att försvara titlarna, men för att nå det måste vi klara av alla delmål längs vägen och sätta hur vi ska spela och agera. Just nu handlar väldigt lite om slutmålet, det är mer att utvecklas från vecka till vecka som gäller.

Hur ser du på truppen ni fått ihop?
– Förra årets trupp var nog en av de bästa på flera år i Elitserien. Med tanke på det tycker jag att vi gjort ett sjukt bra jobb med att hitta ersättare på olika positioner. Sedan kommer vi så klart spela annorlunda när vi nu har andra spelare; vi har blivit av med vissa kvaliteter men på ett väldigt bra sätt ersatt det med nya.

Landslagsstjärnan förstärker

Att resultatet av tippningen ser ut som det gör är kanske inte så konstigt. Trupperna ser återigen slagkraftiga ut och andas mästarambition. Till H/H:s damer har exempelvis en viss landslagskapten anslutit. Jonna Wasserfaller är nämligen tillbaka i H/H-tröjan. I den har hon redan spelat fyra säsonger, åren 2014 – 2017.

– Känns jättekul att vara tillbaka i Hylte/Halmstad. Det är som hemma för mig – gick snabbt att komma in i allt igen, säger Jonna.

Den Degerforsfostrade centern är en av Elitseriens stora profiler med all sin erfarenhet och de många tunga meriterna. Så sent som i somras var hon med och bärgade European Silver League-titeln med damlandslaget inför ett fullsatt Idrottshallen i Lund; en framgång Jonna var högst bidragande till med sitt starka blockspel och den fruktade serve hon besitter.

Wasserfaller om favoritskapet:
– Klubben har ju varit dominant de senaste åren, samtidigt som truppen ser stark ut på pappret även i år, så det är inte så konstigt att vi är favoriter igen. Sedan handlar det kanske lite om att coacherna i de andra lagen gärna lägger pressen på någon annan också. Men vi har inga problem att hantera det. Jag tror bara att vi stärks av att spela under press. Vi vill så klart vara med och slåss om allt som går att vinna.

Jonna Wasserfaller i landslagsdressen. Foto: Robert Boman

Grand Prix-tipset

När det gäller GP-tipset, där coacherna fått gissa vilka fyra dam- och herrlag som kvalificerar sig för 2023 års upplaga av Grand Prix, ser resultatet ut som följer (antal röster inom parentes):

Damlag: Hylte/Halmstad (10), Örebro (10), Linköping (10), Engelholm (8), Göteborg (1).

Herrlag: Hylte/Halmstad (10), Floby (7), Falkenberg (6), Habo (6), Vingåker (4), Lund (4), Sollentuna (2), Örkelljunga (1)

Grand Prix avgörs i Uppsala 21-22 januari, då både Europacupplatser och prispengar står på spel.

Fullspäckad premiärhelg

Och nu, volleybollvänner, laddar vi!

Väntan är snart över, både för oss och alla elitserielag som i skrivande stund gör sig redo för att inleda volleybollsäsongen 2022/23.  

Tio matcher står alltså på menyn under kommande helg. Har du inte möjlighet att ta plats på läktaren visas alla drabbningar på www.volleytv.se. Skaffa ett streamingkonto och häng med hela säsongen – från premiäromgången, hela vägen fram till att vi korar svenska mästare våren 2023!

PREMIÄROMGÅNGEN
Dammatcher
2022-09-24
15:00 Engelholm – Värnamo
17:00 Sollentuna – Örebro
17:00 IKSU – Linköping
17:00 RIG Falköping – Lund

Herrmatcher
2022-09-24
14:00 Vingåker – Habo
14:30 RIG Falköping – Lund
15:00 Floby – Sollentuna

2022-09-25
14:30 RIG Falköping – Uppsala
16:00 Örkelljunga – Falkenberg
16:00 Södertelge – Hylte/Halmstad

LÄNKAR
www.volleytv.se
Läs mer om VolleyTV och hur du köper säsongens paketlösningar
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr