20 mars 2022:

Inför SM-semifinalerna:

Semifinalerna och finalerna spelas i bäst av fem matcher.
Det högst seedade laget spelar hemma match 1, match 3 och (ev) match 5.

SM-semifinalerna:
startar 2-3 april

Damer:
Hylte Halmstad – Linköping
Örebro – Engelholm

Damernas spelschema finns här.

Herrar:
Hylte Halmstad – Floby
Falkenberg – Vingåker

Herrarnas spelschema finns här.

—–

6 mars 2022:

Inför SM-kvartsfinalerna:

De åtta bäst placerade lagen i elitserien har gått till SM-slutspel.
De tre bäst placerade lagen valde motståndare i kvartsfinalspelet, i turordning.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher.
Det lägre seedade laget spelar match 1 och match 4 (ev) på hemmaplan.

SM-kvartsfinalerna:

Damer:
Hylte Halmstad – Värnamo
Örebro – Sollentuna
Engelholm – Lund
Linköping – IKSU Umeå

Damernas spelschema finns här.

Herrar:
Hylte Halmstad – Örkelljunga
Falkenberg – Uppsala
Habo – Vingåker
Floby – Sollentuna

Herrarnas spelschema finns här.

Damerna
Först: Hylte Halmstad valde Värnamo.
Sedan: Örebro valde Sollentuna.
Sist: Engelholm valde Lund.
Därmed får Linköping möta IKSU Umeå.

Kommentarer:

Karin Eldh, lagkapten, Linköping:
– Vi är redo att anta utmaningen. Vi var fjärde laget och får acceptera att ta det laget som blev över. Det är bara att ta tåget upp till Umeå och göra det bästa vi kan göra där uppe och sedan här nere i Linköping veckan efteråt. Vi känner att vi har förbättrats de senaste matcherna. Vi är ett ganska ungt lag som nu är mentalt starkare, bättre tekniskt och fungerar bättre som lag. Det blir väldigt kul med slutspel. Allt kan hända där. Vi har inga förväntningar mer än att göra vårt bästa se hur långt det kan räcka.

Fanny Andersson, lagkapten, Sollentuna:
– Klart att det blir tufft. Vi vet ändå att vi har slagit Örebro tidigare den här säsongen, även om det var andra omständigheter då och att de har ett nytt proffs och så. Men det är bara att köra. Det ska bli kul och då förmedlar jag hela lagets känsla.

Jessica Sandberg, tränare, Värnamo:
– Det blev precis som väntat. Alla valde det närmaste laget i kvartsfinalerna. Vi visste det redan för tre omgångar sedan, så vi har tränat med Hylte Halmstad framför ögonen i tre veckor nu känns det som. Det blir tufft. De har ju inte förlorat en enda match hittills. Vi är bättre än någonsin och det tuffa motståndet gör att vi måste spela på topp.

L-G Granberg, tränare, IKSU:
– Vårt mål denna säsong var att ta oss till kvartsfinal. Detta har vi klarat av. Vi möter ett svårt motstånd. Långa damer med bra anfall och block. Vi spänner bågen och har inget att förlora. Helt klart underdogs men tror på oss själva och ska sälja oss dyrt. Klassiker: ta en boll i taget. Blir oerhört roligt att få spela slutspel med detta lag.

Stina Rix, lagkapten, Lund:
– Ska bli väldigt kul. Vi är så taggade och kommer köra all in. Kommer bli tufft och det är mycket som står på spel, men allt kan hända. Det här är ju det längsta vi gått i klubbens historia. Det är vi stolta över, men vi har heller ingen anledning att nöja oss med det. Vi kommer fajtas med alt vi har i slutspelet.

Jonas Svantesson, tränare, Örebro:
– Ska bli jätteroligt. Sollentuna är bra för oss. Det är ett bra lag och ett bollskickligt lag. Alberto har organiserat det till sitt yttersta med bra grundvolleyboll helt enkelt. Vi får det jobbigt och det passar oss eftersom vi fortfarande är i en utvecklingsfas. Vill hinna ikapp och nå vårt mål och det är att vara med och spela till sista bollen. Vi ska göra allt i vår makt att vinna alltihop.

Per-Erik Dalqvist, tränare, Engelholm:
– Det stod mellan Lund och IKSU, men det är alldeles för dyrt att åka till Umeå. Samtidigt vet vi att vi får bra motsånd mot Lund med korta resor och mer publik. Det blir roliga matcher att spela.

Almir Ljutovac, assisterande tränare, Hylte Halmstad:
– Värnamo är ett lag vi känner till väl som vi också tror kommer bjuda upp till kamp och tvinga oss att plocka fram vårt bästa spel. Vi är väldigt spända på att dra i gång slutspelet efter att ha varit spellediga länge nu. Alla tjejerna är friska och pigga och nu med Pedro tillbaka bakom spakarna tror och hoppas vi att de får sig ytterligare en skjuts i rätt riktning när vi går in i den roligaste fasen av säsongen.

Herrarna
Först: Hylte Halmstad valde Örkelljunga.
Sedan: Falkenberg valde Uppsala.
Sist: Habo valde Vingåker.
Därmed får Floby möta Sollentuna.

Kommentarer:

Jakob Molin, spiker, Sollentuna:
– Kul! Floby är ett roligt lag att möta. Det är de som har vunnit båda matcherna den här säsongen så de har all press på sig och vi kan bara gå in och köra. Att vi inte blev valda av något lag är väl kanske för att de är rädda för vad vi kan skaka fram för spelare. Inte ens jag vet, haha. Jo, jag vet nog. Det blir kanske inga stora ändringar, men vi får väl se. Det ska bli extra kul för mig att få möta Jakob Wijk Tegenrot inomhus och inte bara på beachen.

Mathias Morency, coach, Habo:
– Det blir tufft. Vi har vunnit varsin match. Jag tror alla lag som tagit sig till slutspel hade varit en svår nöt att knäcka. Man behöver spela bra om man ska rå på Vingåker. De har en högerspelare som är farlig och så Dardan (Lushtaku) som en bra dag kan vara makalöst bra. Det gäller att ha koll på de här två. Det finns fler, men de två brukar stå för de flesta poängen. Men annars är det vårt eget spel som gäller. När man går in i ett slutspel måste hela gruppen fungera, och det är skön stämning i laget nu. Spelarna är uppumpade att få sätta igång slutspelet.

Michael Jestin, tränare, Uppsala:
– Ja, vi mötte ju dem precis nyss så vi har koll på dem. Men de har koll på oss också så klart. Falkenberg är ett jättebra lag. Kanske snäppet under Hylte Halmstad, men ändå ett jättebra lag. Idag hade de otroligt bra sideout och servemottagning. Ska vi kunna utmana dem behöver vi spela på absolut topp hela tiden, och vi behöver serva mycket bättre och vässa anfallsspelet. Vi behöver att Gianno Beij och Edvard Nordlund levererar i anfall, men det kommer lösa sig är jag säker på.

Peter Lundgren, spiker, Örkelljunga:
– Vi blir ordentliga underdogs så klart. De har ju inte förlorat en enda match och knappt några set heller. Men vi gillar läget. Det ska bli roligt att se hur mycket vi kan störa dem. Det här blir lite speciellt för egen del eftersom jag har tränat lite med Hylte i år och spelat där, så det ska bli skoj. Men tufft, hehe.

Lukas Karlsson
, tränare, Vingåker:
– Vi visste att det skulle bli Floby eller Habo, och Habo känns väl ganska bra tycker jag. Det är ett lag vi har slagit. Nu har de nästan ett helt nytt lag sedan dess. Vi möttes för ett par veckor sedan och då tog de en komfortabel seger, men det här känns ändå bra. Det ska bli kul med slutspel.

Kalle Nordén
, assisterande tränare, Floby:
– Det var väntat. Vi hade räknat ut själva att det skulle bli Sollentuna. Det är ett tufft motstånd med rutinerade spelare som har varit med om några slutspel. Och så några nya killar sedan bronset förra året. De är bra och ett kvitto på det är väl att de inte blev valda. De spelar sitt spel med högt tempo och många udda lösningar i anfall. Det gäller att stå upp mot det. Vi förbereder oss på en lång matchserie. Men vi har hemmaplansfördel. Vår trånga hall har gynnat vårt spel hittills och vi hoppas att det fortsätter så.

Ismo Peltoarvo, tränare, Falkenberg:
– Vi hade ju väldigt lite att välja på. Det var Sollentuna och Uppsala och då var det inte mycket att fundera på. Nu får vi en match gratis efter att vi vann mot dem idag, så att säga. Det är skönt att vara inne i den lunken redan. Förberedelserna blir lite enklare när man har ett färskt material att sätta tänderna i. Så nu gör vi samma resa tillbaka hit. Så nu har vi tränat på det också.

Almir Ljutovac
, tränare, Hylte Halmstad:
– Vi fick välja mellan Örkelljunga och Uppsala och det är i mina ögon två väldigt jämna lag, precis som tabelläget visar. Därav fick helt enkelt det geografiska avgöra. Som alltid när man möter samma lag så intensivt och många gånger under en kort period så kommer lagen till slut att känna till varandra väldigt bra och det kommer bli svårare och svårare att ta sig förbi respektive block och defense så jag tror och hoppas på en häftig serie med många långa bolldueller. Läget i laget är i övrigt väldigt bra då alla är friska och pigga.