Linköpings herrar tvingas dra sig ur Elitserien

Linköpings VC:s herrar har lämnat in en formell begäran om att dra sig ur Elitserien inför nästa säsong. Anledningen är ansträngd ekonomi till följd av coronakrisen.

Linköpings VC har på senare år kunnat stoltsera med både dam- och herrlag i Svensk elitvolleybolls finrum. När elitseriesäsongen 2020/21 startar blir det dock utan föreningens herrlag, som tvingas dra sig ur landets högsta volleybolldivision. I stället siktar LVC på att börja om i division 2.

LVC:s herrar vann SM-guld så sent som 2019, men efter ett 2020 där SM-slutspelet ställdes in på grund av corona gick de miste om intäkter på närmare en halv miljon kronor.

– Vi omsätter cirka 2-2,5 miljoner kronor, så 500 000 är väldigt mycket pengar för oss. Vi har inte längre något att erbjuda till svenska spelare som kommer hit och har såklart inte heller möjlighet att ta hit utländska spelare som vi har gjort tidigare. Att vi nu går ut med att vi lägger ner ger våra spelare en chans att hitta nya klubbar, säger ordförande Bosse Kindgren till Östgöta-Correspondenten.

Foto: Robert Boman

Femfaldiga svenska mästare

Linköpings herrlag är ett av svensk volleybolls mest anrika och var under 2010-talet den stora dominanten tillsammans med Falkenberg och Hylte/Halmstad. När det kommer till titlar har det blivit fem SM-guld (2019, 2017, 2015, 2012, 2010) samt fem Grand Prix-guld (2018, 2015, 2014, 2012, 2004).

– Det är otroligt tråkigt att se hur hårt nuvarande samhällssituation slår mot flera klubbars ekonomi. Att slutspel och annat i samhället har ställts in är så klart inget i jämförelse med den större frågan att rädda liv, den skriver vi alla under på, men ur ett sportsligt perspektiv är det är det oroväckande att en toppklubb som Linköping, som är regerande svenska mästare och så sent som i höstas deltog i Europacupspel, nu tvingas lämna återbud till högsta ligan, säger Martin Kihlström. Förbundschef svenska volleybollförbundet.
– Innan midsommar kommer förhoppningsvis klubbarna få ta del av det kompensationsstöd som Riksidrottsförbundet håller på att fördela, så kanske vi slipper fler som inte klarar att hålla verksamheten igång, fortsätter Kihlström.

Dagens besked är en tung nyhet för hela volleyboll-Sverige, men framtiden ser ändå ljus ut.

– Vi ser tydligt att intresset för volleyboll växer. I seriesystemet som helhet har vi en 20-procentig ökning i antal anmälda lag inför nästa säsong. Totalt ska över 200 lag spela i Elitserien och Division 1-3-serierna säsongen 2020/21, så långsiktigt ser det mycket lovande ut och vi hoppas inom några år få återse Linköpings herrar i högsta serien igen, avslutar Kihlström.