SM-slutspelet avslutas med omedelbar verkan – mästare koras ej

Med anledning av coronavirusets spridning har myndigheter och regering under de senaste dagarna kontinuerligt skärpt och uppdaterat rekommendationer och beslut. Det saknas nu såväl sportsliga förutsättningar som säkra premisser för att kunna färdigställa volleybollsäsongen 2019/20.

Under måndag eftermiddag beslutade därför Svenska Volleybollförbundets krisgrupp i samråd med Tävlingsledningen att avsluta seriespelet och efterföljande kvalspel i och mellan division 1-3.

Under kvällen stod också klart att Svenska Volleybollförbundet och serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) tillsammans valt att sätta punkt för det pågående SM-slutspelet, vars två inledande kvartsfinalomgångar sedan tidigare ställts in på grund av rådande situation.

– Ett väldigt tråkigt beslut att behöva ta, men det känns självklart utifrån lagens hälsa och oron i samhället i stort. Jag vill tacka alla inblandade för den samarbetsvilja och förståelse som visats under processen, där vi tillsammans försökt hitta vägar framåt, men slutligen behövt landa  i att det här är den enda vägen som går att ta under rådande omständigheter, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

– De har blivit uppenbart att vi inte kan genomföra slutspelet på varken ett för spelare, ledare och funktionärer säkert sätt och heller inte på ett sportsligt rättvist sätt. Därmed har vi nått vägens ände. Det klart att det är urtrist att det slutar på det här viset, samtidigt är den här vägen den enda rätta med tanke på läget i samhället. Jag förstår att det här blir tufft för många av klubbarna, men hoppas att de hämtar nytt mod och blickar framåt, säger SEV:s orförande Olle Anfelt.

För första gången sedan 1962 kommer svenska mästare inte koras. Svenska Volleybollförbundet och SEV tog beslutet gemensamt. Europacupplatserna tillfaller i första hand vinnarna av 2020 års upplaga av Grand Prix, där Örebros damer och Sollentunas herrar stod som segrare.

Beslutet innebär också att det inte spelas något elitseriekval, som var planerat att avgöras under mars och april, parallellt med SM-slutspelet. Svenska Volleybollförbundet utreder skyndsamt vad som ska gälla kring upp- och nedflyttning mellan serierna och ber alla parter ha respekt för frågans komplexitet.

Svenska Volleybollförbundet uppmanar dock alla medlemsföreningar att fortsätta med sin verksamhet inom ramen för regeringens förordning om begränsning av allmänna sammankomster samt Folkhälsomyndighetens riktlinjer för evenemang som understiger 500 deltagare. Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar föreningarna att fortsätta med sin ordinarie träningsverksamhet, samt till arrangerandet av lokala tävlingar där det är möjligt. I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Folkhälsomyndigheten understryker betydelsen av att idrottsaktiviteter fortsatt arrangeras. Att avbryta dem motverkar de allmänna hälsomålen.

För mer information om hur coronaviruset påverkar Svenska Volleybollförbundets verksamhet, klicka här!