Så avgörs SM-slutspelet 2020

Hur korar vi våra svenska mästare? Häng med när elitserienvolleyboll.se går igenom SM-slutspelet, steg för steg!

Slutspelet tar vid direkt efter avslutad grundserie och pågår från onsdagen den 4 mars till slutet av april, då svenska mästare koras.

Volleybollens slutspelsupplägg skiljer sig i mångt och mycket från andra idrotters motsvarigheter. Det är bland annat utformat för att bjuda publiken på många och jämna matchserier där alla lag har något att spela för.

Slutspelet har totalt fem faser. Det inleds med åttondelsfinaler och fortsätter sedan med kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler. Mer information om var och en av slutspelsfaserna finns längre ner i artikeln.

Nytt för i år

Nytt för i år är bland annat att samtliga elitserielag bortsett från RIG Falköping, laget bestående av volleybollstudenterna vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium, deltar i slutspelet. Totalt är det alltså tio damlag och tio herrlag som finns med och slåss om SM-gulden.

Tidigare år har de lägst rankade lagen från grundseriespelet skickats direkt till elitseriekval, men i år får de alltså vara en del av elitseriesäsongens stora crescendo, där de har allt att spela för. Här, i SM-slutspelets inledande fas, åttondelsfinalspelet, ges bottenlagen chansen att revanschera sig för sina tunga höst- och vintersäsonger. Seger i matchserien som avgörs i bäst av tre matcher innebär nämligen att man slipper kvala neråt, samtidigt som det kan betyda starten på en djupdykning i SM-slutspelet. I förlängningen kan det vända upp och ner på en säsong som tidigare var att betrakta som mer eller mindre misslyckad.

Lagen som går segrande ur åttondelsfinalerna lägger beslag på de två sista kvartsfinalplatserna, medan förlorarna får ställa in sig på elitseriekval för att försöka behålla sina platser i svensk elitvolleybolls finrum.

I de efterföljande kvartsfinalerna väntar sedan sannolikt jämna matchserier. Redan i det här steget drabbar nämligen topplagen från grundserien samman med varandra. I kvart 1 ställs ettan mot fyran och i kvart 2 är det tvåan mot trean. Vinnarna från respektive matchserie kvalificerar sig för semifinal, medan förlorarna får en ny chans i återkvalet där de ställs mot vinnarna i kvart 3 och kvart 4, två matchserier där de lägre rankade grundserielagen gör upp.

Upp till 68 slutspelsmatcher livesänds

Elitserienvolleyboll.se och elitserieklubbarna gick nyligen ut med den glada nyheten att upp till 68 (!) slutspelsmatcher sänds här på elitserienvolleyboll.se under mars och april, då elitseriesäsongen når sitt crescendo. Det innebär bland annat att ALLA avgörande matcher under hela slutspelet TV-produceras, dessutom livesänds alla matcher från SM-finalserierna! Produktionsbolaget Sportsground har tagit fram Slutspelspaketet, som ger köparen tillgång till alla sändningar. Läs mer och köp Slutspelspaketet via den här länken!


SM-slutspelet 2020 – fas för fas

Åttondelsfinalspelet | 4-12 mars
SM-slutspelets inledande fas utgörs av åttondelsfinalspelet. Till de två åttondelsfinalerna går de fyra lag som slutar på platserna 7-10 i grundserien. Lag 7 spelar mot lag 10 och lag 8 spelar mot lag 9. Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 1 och 3. Lägre seedat lag spelar på hemmaplan match 2. Vinnaren av respektive matchserie kvalificerar sig för kvartsfinal, medan förlorarna får sikta in sig kvalspel för att behålla sin elitserieplats.

Åttondelsfinalserierna:
1: Lag 7 vs Lag 10.
2: Lag 8 vs Lag 9.

Kvartsfinalspelet | 14-26 mars
SM-slutspelets andra fas utgörs av kvartsfinalspelet. Hit kvalificerar sig de lag slutar på platserna 1-6 i grundserien, samt de två lag som går segrande ur åttondelsfinalserierna. Lag 1 spelar mot lag 4, lag 2 mot lag 3, lag 5 mot vinnaren i åttondel 2 och lag 6 mot vinnaren i åttondel 1.

Kvartsfinalerna avgörs i bäst av fem matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 1, 3 och 5. Lägre seedat lag spelar på hemmaplan i match 2 och 4.

Vinnande lag i kvartsfinalserierna 1 och 2 kvalificerar sig för semifinalspel, medan förlorarna får en ny chans i återkvalet (se nästa avsnitt). Vinnande lag i kvartsfinalserierna 3 och 4 kvalificerar sig för återkval, medan förlorande lag är utslagna ur SM-slutspelet.

Kvartsfinalserierna:
1: Lag 1 vs Lag 4
2: Lag 2 vs Lag 3
3: Lag 5 vs vinnaren från åttondel 2 (lag 8 eller 9)
4: Lag 6 vs vinnaren från åttondel 1 (lag 7 eller 10)

Återkval | 28 mars – 2 april
Återkvalsserierna avgörs i bäst av tre matcher. Här spelar förlorande lag från kvart 1 och 2 mot vinnande lag från kvart 3 och 4. Matchserierna avgörs i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 1 och 3 medan lägre seedat lag spelar hemma match 2. Vinnande lag kvalificerar sig för semifinal, medan förlorande lag är utslagna ur SM-slutspelet.

Återkvalsserierna:
1: Förlorande lag från kvart 2 vs segrande lag från kvart 4
2: Förlorande lag från kvart 1 vs segrande lag från kvart 3

Semifinalspelet | 4-16 april
Semifinalspelet avgörs i bäst av fem matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 1, 3 och 5. Lägre seedat lag spelar på hemmaplan match 2 och 4. Vinnarna i semifinalerna går till SM-final. Förlorarna gör upp om bronset.

Semifinalserierna:
1: Vinnare kvartsfinal 1 vs vinnare återkval 1
2: Vinnare kvartsfinal 2 vs vinnare återkval 2

Bronsspelet | 22-26 april
Bronsmedaljörerna koras i bäst av två matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 2, medan lägre seedat lag spelar på hemmaplan match 1. Vid oavgjort resultat efter två spelade matcher, det vill säga att lagen vunnit varsin match, avgörs det hela genom ett ”Golden set” som spelas direkt efter att bronsmatch 2 avslutats.

Bronsserien:
Förlorare semifinal 1 vs Förlorare semifinal 2

Finalspelet | 18-30 april
SM-finalerna spelas i bäst av fem matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 1, 3 och 5. Lägre seedat lag spelar på hemmaplan match 2 och 4. Vinnarna av finalserierna kröns till svenska mästare.

Finalserien:
Vinnare av semifinal 1 – Vinnare av semifinal 2

Montage: Joakim Bengtsson. Foto: Robert Boman, Daniel Lubner