Här är lagen som kvalat in till GP 2020

2020 års upplaga av Grand Prix närmar sig med stormsteg. Om drygt en månad, helgen 18-19 januari, invaderas Fyrishov, Uppsala, av volleyboll-Sverige och landets just nu åtta bästa elitserielag (fyra dam, fyra herr) som ska göra upp om de åtråvärda GP-titlarna. I dag kan grandprixvolleyboll.se presentera lagen som kvalificerat sig!

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. Falkenbergs VBK är regerande mästare på herrsidan, Engelholms VS är motsvarande på damsidan. 2020 års upplaga av Grand Prix blir den 23:e i ordningen.

De fyra dam- respektive herrlag som efter halva grundserien rankar högst i elitserietabellen kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

När helgens omgång var till ända markerade det just halvsäsong. Och GP-racet var verkligen en nagelbitare in i det sista, med ett gäng lag som slogs om tre kvarvarande platser.

När krutröken nu lagt sig efter helgens fullmatade har åtta GP-lag vaskats fram. Vi noterar bland annat att två ”nya” lag lyckats spränga sin in i oktetten sedan 2019 års upplaga.

Sollentunas succé

Sollentuna VK har varit en kraft att räkna med den här säsongen – både på dam- och herrsidan. Föreningens båda elitlag har imponerat under hösten och har nu också säkrat varsina guldbiljetter till GP-festen.

Herrlaget nådde avancemang redan innan den gångna helgens nagelbitare och kunde därmed, ur ett rent GP-perspektiv, spela avslappnat i söndagens tajta toppmöte med Örkelljunga, där det blev SVK-seger 3-2.

För damlaget kom avgörandet i den sista skälvande omgången. Laget hade allt i egna händer inför lördagens bortamatchen mot nykomlingen Värnamo – och nog kunde man skönja att det var en betydelsefull och nervig drabbning. SVK tappade första set (21-25), men samlade därefter ihop sig och tog hem de tre efterföljande akterna, varpå på GP-platsen var “hemma”.

Ett annat damlag som säkrade avancemang i nionde och sista GP-raceomgången var Hylte/Halmstad. Efter en osedvanligt motig höst, med stor ruljangs på passarpositionen, lyckades de topptippade hallänningarna ändå ge sig själva chansen att knipa den fjärde och sista platsen i kraft av lördagens urviktiga trepoängare borta mot Linköping (25-15, 25-13, 25-21). Men inte ens där och då var det helt klart. Spiken i kistan kom först i söndags när Lindesberg, som var tabelltrea (!) inför helgens avgörande, blev utan poäng mot obesegrade Engelholms VS. Det var med andra ord nervöst ända in i det sista för H/H.

Svenska mästaren missar GP

På herrsidan fanns det inför helgens omgång bara en GP-plats kvar att slåss om. Och om den var det två lag som konkurrerade; Örkelljunga VK och Linköpings VC.

De sistnämnda jagade från femteplatsen i elitserietabellen och var piskade att vinna lördagens hemmamatch mot obesegrade serieledaren Hylte/Halmstad för att hålla hoppet vid liv. Och visst bjöd LVC upp till dans, men östgötarna tvingades ändå kapitulera i tre raka akter. Därmed missar svenska mästaren 2020 års upplaga av Grand Prix.

Örkelljunga kunde alltså i sin tur räkna hem GP-avancemanget i kostym, men såg dessutom till att öka avståndet neråt genom sno åt sig en poäng i söndagens toppmöte med tabelltvåan Sollentuna.

Intressant inför fortsättningen, både vad gäller Elitserien och kommande GP-turnering, är också att ÖVK sajnat ett jagat villebråd på free agent-marknaden. Fjolårets poängkung i Elitserien, Faeez Alloush, som tidigare under hösten lämnade uppdraget som spelande tränare i Lunds VK, presenterades som Örkelljungas senaste nyförvärv inför mötet med Sollentuna. Vänsterspikern gjorde avtryck direkt och var med sina 23 poäng en starkt bidragande orsak till att den tidigare nämnda drabbningen med Sollentuna gick hela vägen till fem set. Örkelljunga är helt klart att räkna med framöver, det senaste tillskottet förstärker den bilden ytterligare.

“Stormakterna” återvänder

De senaste åren har en trio stormakter dominerat Elitserien på såväl dam- som herrsidan. Säsong ut och säsong in är de med och fajtas i toppen av elitserietabellen. På samma sätt har vi vant oss vid att uppleva dem under Grand Prix.

På damsidan är det Engelholms VS, Hylte/Halmstad och Örebro Volley vi pratar om. På herrsidan är motsvarande lag Hylte/Halmstad, Linköpings VC och Falkenbergs VBK.

I och med helgens omgång står dock klart att dominansen är bruten, åtminstone tillfälligt. Svenska mästaren LVC missar som sagt GP-festen, men i övrigt håller traditionen i sig.

När 2020 års upplaga av Senior-GP avgörs är ”supersexan” alltså istället en “superfemma”. Sett till tabelläget är Engelholms VS, som har fem raka GP-titlar i bagaget, favorit i år igen på damsidan. Laget är obesegrat och har endast sex setförluster på nio matcher. På herrsidan är det Hylte/Halmstad, med hemmasonen Marcus Nilsson i spetsen, som sett vassast ut. Nio segrar av nio möjliga är resultatet så här långt in på säsongen. Hallänningarna har fått nöja sig med silver i de två senaste upplagorna av Grand Prix – går de hela vägen den här gången?

GRAND PRIX-KLARA LAG
Damlag: Engelholm, Örebro, Sollentuna, Hylte/Halmstad
Herrlag: Hylte/Halmstad, Sollentuna, Falkenberg, Örkelljunga

GP-SEMIFINALERNA
Indelningen baseras på hur lagen rankade i elitserietabellen per den 8 december 2019, då den nionde elitserieomgången fullbordades och halva grundserien därmed var avverkad. Poäng som lagen tillgodoräknat sig i matcher mot RIG Falköping tas ej i beräkning. Ettan möter fyran och tvåan möter trean

Semifinaler – dam
15:30 – Örebro vs Sollentuna
18:o0 – Engelholm vs Hylte/Halmstad

Semifinaler – herr
10:00 – Sollentuna vs Falkenberg
12:30 – Hylte/Halmstad vs Örkelljunga

FAKTA – GRAND PRIX 2020
Datum: 18-19 januari, 2020.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Falkenberg (herr)
Officiellt turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.
Officiellt Facebookevenemang

PRESSACKREDITERING
För att som journalist och fotograf kunna bevaka Grand Prix fullt ut behövs en ackreditering eftersom det är begränsad access på vissa delar av arenan. Kontakta pressansvarig Herman Sewelén för att ansöka om ackreditering. Skicka ett mejl till herman.sewelen@volleyboll.se med namn, uppdragsgivare samt dina kontaktuppgifter.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
DAMER
Engelholms: 9 guld
Örebro: 6 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket: 2 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld
Vallentuna: 1 guld

HERRAR
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 5 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 1 guld
Habo: 1 guld