Sollentuna redo för slutspel

Elitseriens slutspel drar igång på lördag. Både SVK:s dam- och herrlag spelar åttondelsfinal, damerna mot Linköping och herrarna mot Vingåker. Lagen är nöjda med sitt spel i fortsättningsserien och spelet har gått framåt sedan i höstas.

Elitserieslutspelet har gjorts om sedan förra säsongen. Skillnaden är att man skapat en åttondelsfinal, trots endast åtta lag. I praktiken skulle man kunna se det som att man skapat en “kvartfinal del 2”. Av åtta lag kommer två lag slås ut redan i åttondelsfinal, två går från åttondels till kvartsfinal två kommer behöva spela två kvartsfinalomgångar och två lag går som vanligt från kvart till semi, utan extra steg. Ett komplicerat system men som kommer skapa fler jämna matcher i slutspelet.

– Vi har vunnit två av fyra matcher mot topp 4-lagen så vi har goda förutsättningar för att vara med och slåss om titel i år, säger herrtränare Lauri Hakala. Men för att nå guldet måste vi upprepa den bedriften tre matcher i rad och det måste göras både i kvartsfinal, semifinal och final och det är där vi behöver bli bättre. Kontinuerlig framgång krävs för att vinna en serie.

Sollentunatränaren är inte nöjd med lagets spel mot Hylte/Halmstad i sista matchen inför slutspelet och menar att man hade kunnat göra mycket bättre av sig mot dom regerande svenska mästarna.
– Det positiva vi tar med oss från Hylte/Halmstadmatchen är att vi aldrig ger upp, säger Lauri Hakala. Ihärdighet är ett av våra kärnvärdet i laget och i den här fortsättningsserien visar vi tydligt att vi står för det.

Noterbart är att herrlaget för första gången på över ett år, sedan december 2017, har alla spelare i truppen skadefria.

Damlagets åttondelsfinalmotståndare blev klar redan med två matcher kvar. Laget vann två av fyra matcher i fortsättningsserien, ett resultat som passare Alessandra Roventini inte är nöjd med då hon inte tycker det är representativt för lagets utveckling.
– Matchen mot Degerfors blev ett litet bakslag, säger italienskan. Jag tror tyvärr att vi tappade huvudet lite och redan var inställda på åttondelsfinalerna. Vi har utvecklat vårt spel väldigt mycket sedan i höstas. Vi spelar snabbare och är effektivare på varje position.

Passaren står med i Svensk Volleybolls “Bästa laget” för fortsättningsserien och hon menar att hennes spel har mognat över hennes tre år i SVK.
– Jag har gått framåt mycket mentalt och tekniskt som en passare under min tid i Sollentuna. Tränarna har fokuserat på olika aspekter av spelet och alla har bidragit på olika sätt. Jag är nöjd med min nivå nu och känner mig bekväm på planen vilket jag tror kommer bidra med lugn i slutspelet, avslutar Alessandra Roventini.

Text: Michael Jestin
Foto: Emma Trepte