LVC trumfade motståndet i tre raka

Habo förlorade under lördagen i tre raka set mot seriesuveränen Linköping. Man blandar kanske säsongens bästa spel med några riktigt dåliga perioder, och mot ett lag som LVC har man inte råd att vara annat än på topp för att hänga med i matchen. 

Habo Wolley satte direkt tonen i matchen med att side-outa hem första bollen. Därefter gick Alexander Berggren ner till servelinjen och välkomnade Linus Ekstrand tillbaks till Habo med ett serveess. Under i princip hela setet hade man sedan ledningen och vid ställningen 24-20 såg laget ut att gå mot seger. Fram till 24 presterar man riktigt bra volleyboll, och visar att laget har kapacitet att tampas med alla lag i serien.

Här fick man sig dock en ordentlig läxa att ett volleybollset går till (minst) 25. Linköping stängde igen butiken och tog fem raka poäng, innan Habo kunde kvittera till 25-25. Därefter följde en kamp som Linköping till sist gick segrande ur med 28-26 efter en anfallsmiss från Habo.

Efter sidbytet hade man återigen en bra start fram till 4-2, därefter var det dock Linköping för hela slanten. LVC spelar ut hela sitt register och gör många riktigt häftiga handlingar i både anfall och försvar, medan Habo har svårt att skapa egna poäng i anfall samtidigt som man missar väldigt mycket serve. Assisterande tränare Per Åkerstedt kommenterar:
Det kändes som att det var sex spelare på planen som tyckte synd om sig själva för att de förlorat första set. Man kan säga vad man vill om att man borde haft setet, men när man ändå förlorar det gäller det att kunna gå vidare, något man inte lyckas med här.

Efter att ha blivit utskåpade med 25-18 i andra set kom tiominuterspausen minst sagt lägligt, laget fick tillfälle att snacka ihop sig och i tredje set var det åter ett Habo i balans som stod på banan. Fram till ledning 12-11 ser det riktigt bra ut, här kommer dock Linköpings blockeringsspel igång ordentligt och serieledaren visar vilken kvalité de besitter i just det spelmomentet. Habo får svårt att ta sig förbi och hastigt och lustigt står det 14-16 som drygas ut till 15-18 och 16-20.

Trots att vi bjuds på många riktigt häftiga handlingar i försvar från Habo är Linköping nu för starka för att stoppa, de defilerar vidare mot 25-19 och vinner därmed matchen med 3-0 i set.

Scoutman Arvid Haag summerar matchen och motståndaren:
-Linköping har bra spelare på alla positioner och när något inte fungerar kan de hela tiden ta till något nytt. Deras passare Andreas Eriksson fördelar idag bollen riktigt bra, vilket gör att vårt block får svårt att hinna med. Samtidigt gör de extremt lite misstag, fem servemiss och tre anfallsmiss på hela matchen gör att vi måste vinna i princip alla poäng själva. I första set lyckas vi med det, fram till 24, men därefter får Linköping ett bättre grepp om oss och vi sänker även vår egen nivå. 

Trots den försmädliga förlusten i första set gäller det att inte deppa ihop för Habo, redan på tisdag är det match igen borta mot Hylte/Halmstad. Hylte ligger tvåa i tabellen och har gått som tåget de senaste omgångarna.

I och med den här förlusten blir det väldigt svårt för Habo att nå topp 4, således gäller det att sätta sig i respekt hos topplagen för att inte bli vald av dessa som kvartsfinalmotståndare. Habo har fortfarande inte tagit set mot Hylte, och vill man undvika att bli vald av Hallänningarna är en riktigt god insats på tisdag av yttersta vikt.

Linköping kan naturligtvis också välja Habo, men i Corren hintar de om att Södertelge ligger högst på valsedeln. Att det diskuteras kvartsfinalval i tidningarna tyder på att vi närmar oss säsongens riktiga crescendo, slutspelet. Endast sex matcher återstår nu av grundserien för Habos del.

Foto: Magnus Lilja

Habo Wolley 0 – 3 Linköping
(26-28, 18-25, 19-25)

Bästa poängplockare i Habo:
Stefan Stolic, 14p
Adnan Herco, 14p
Kenneth Rooney, 10p (MVP)

Bästa poängplockare i Linköping:
Martin Larsson, 14p
Albin Eriksson, 12p
Linus Ekstrand, 10p