EVS och LVC Grand Prix-mästare

Grad Prix, volleyboll-Sveriges mest prestigefulla turnering näst efter SM, avgjordes i Uppsala i helgen, 13-14 januari.

På plats för att göra upp om de åtråvärda GP-titlarna var Elitseriens åtta bästa lag (fyra dam, fyra herr). Och i dag, söndag, nådde GP-helgen sitt crescendo när 2018 års mästare skulle koras.

Actionfyllt när Linköping säkrade seger

Linköpings VC kan titulera sig Grand Prix-mästare för femte gången. Det står klart efter söndagens tajta och actionfyllda final i Fyrishov, Uppsala. Hylte/Halmstad besegrades med 3-1 i set. Siffrorna skrevs till 25-27, 25-23, 28-26, 25-23.

– Underbart skönt! GP-guld! Matchen är väldigt jämn och Hylte/Halmstad gör det bra, men vi har mycket rutin i laget som vi kan dra nytta av i sådana här lägen. Tack vara den lyckas vi behålla lugnet vilket hjälper oss i slutet av de tajta seten, sammanfattar Linköpings lagkapten Carl Ahremark, som utsågs till matchens lirare.

– Det är så nära… Klart att det är surt att vi inte tar det. Det finns inte så mycket att säga egentligen, bara att gratulera Linköping till en väldigt välspelad match. De var vassare idag helt enkelt, säger Hylte/Halmstads landslagscenter Philip “Pilen” Pettersson.

Brons till regerande mästaren

För Falkenberg, de regerande mästarna på herrsidan, slutade det med brons den här gången.
– Det märktes att det var en morgonmatch till en början. Vi startar segt, men kommer igång allt eftersom. Att spela så tidigt (matchstart 09:00) är en utmaning, men vi gick verkligen in för att vinna och jag tycker vi sköter det bra. Alla i laget bidrar till vinsten, men framför allt Johan Gruvaeus gör ett grymt jobb på centerpositionen. Det är alltid skönt att avsluta en turnering med en vinst. Jag är en vinnarskalle som alltid kämpar oavsett vilken match det är, säger FVBK-passaren Victor Nielsen efter en stark insats som gav honom utmärkelsen matchens lirare.

Sollentunas Jakob Molin om matchen:
– Vi var taggade på att spela den här matchen och gick in med mycket energi. Tyvärr tappade vi flytet efter första set. Det kändes som luften gick ur oss. Jag tycker dock att många av våra spelare gör ett bra jobb. Sen så krigade Falkenberg verkligen i försvar och hade det där lilla extra som krävdes för att vinna.

Foto: falkenbergsbild.se

Giganten Engelholm tog nytt guld

För Engelholm slutade det med guldjubel för fjärde året i följd. Skåningarna besegrade värsta rivalen Hylte/Halmstad i tre raka och övertygande set. Siffrorna talar sitt tydliga språk: 25-20, 25-13, 25-11.

EVS anfördes av landslagspassaren Fanny Andersson som dikterade tempot på spelet med sina precisa leveranser till medspelarna.
– Det känns sjukt! Det här blir alltså fjärde raka GP-guldet för Engelholm, och tredje året i rad för min del. Vårt servande idag är verkligen bra, det hjälper oss pressa bort Hylte/Halmstad från nät. Det fällde avgörandet. Att vi lyckas spela så bra som vi gör beror på att vi spelar som ett lag, säger guldmedaljören efter matchen.

Stor segerorganisatör blev 17-åriga (!) centern Tilde Thun som utsågs till matchens lirare. Så sent som igår, lördag, landade hon på Arlanda efter EM-kvaläventyret med U19-landslaget i Ukraina.
– Jag landade vid 15-tiden, så det vara bara att åka direkt till hallen och spela semifinalen mot Örebro. Jag var inte alls beredd på det här, trodde inte att jag skulle hinna hit. Sjukt roligt!

Hylte/Halmstadscoachen Tony Westman om finalen:
– Jag tycker ändå att vi gjorde ett helt okej första set. Vi behövde bara göra några få justeringar inför andra set, men sen vet jag inte riktigt vad som hände. Engelholm gav oss stora problem med sina servar, vilket gjorde det svårare för oss i anfallsspelet. Det känns som att det inte riktigt var någon i vårt lag som klev fram och tog ledarrollen när det behövdes som mest.

Foto: falkenbergsbild.se

Länsderby i bronsbataljen

För Örebros del slutade det med bronsmedalj. Tredjeprismatchen mot länsrivalen Lindesberg slutade 3-1-seger. Lagen möttes i bronsmatchen även under förra årets upplaga av GP. Där och då stod Lindesberg som segrare efter 3-1 i set. Det här var med andra ord något av en revansch.

– Vi höjde oss idag jämfört med gårdagens match. Vi har ett relativt nytt lag och spelet stämmer bättre och bättre för varje dag som går. Det finns dock stunder i dag som vi faller in i deras tempo, men vi har ändå styrkan att lägga in en växel till och vinna detta, säger Örebroliberon Sofie Sjöberg.

– Det kändes inte så bra idag, det var som om vi hade gett upp redan innan matchen. Finns inte så mycket att säga om matchen egentligen. Nu vet vi vad vi ska jobba på och nu är det bara hem och träna på det, säger Lindesbergs lagkapten Linnea Skogsberg.

Foto: falkenbergsbild.se

DELTAGANDE LAG I ELITTURNERINGEN
Herrar:
Linköping, Hylte/Halmstad, Falkenberg och Sollentuna.
Damer:
Engelholm, Hylte/Halmstad, Örebro och Lindesberg.
Titelförsvarare: Falkenberg (h) och Engelholm (d).

SPELSCHEMA & RESULTAT
Lördag 13 januari
10:00 – Semifinal 1 herrar: Hylte/Halmstad 3-1 Sollentuna
12:30 – Semifinal 2 herrar: Linköping 3-0 Falkenberg
15:30 – Semifinal 1 damer: Hylte/Halmstad 3-0 Lindesberg
18:00 – Semifnal 2 damer: Engelholm 3-1 Örebro
Spelschema, statistik, livescore med mera: GRAND PRIX – DAMER, GRAND PRIX – HERRAR

Söndag 8 januari
09:00 – Bronsmatch herrar: Sollentuna 0-3 Falkenberg
11:30 – Bronsmatch damer: Lindesberg 0-3 Örebro
14:30 – Finalmatch herrar: Hylte/Halmstad 1-3 Linköping
16:30 – Finalmatch damer: Hylte/Halmstad 0-3 Engelholm
Spelschema, statistik, livescore med mera: GRAND PRIX – DAMER, GRAND PRIX – HERRAR

Foto: falkenbergsbild.se

FAKTA – GRAND PRIX
Datum: 13-14 januari, 2018.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Falkenberg (herr)
Spelschema, statistik, livescore med mera: GRAND PRIX – DAMER, GRAND PRIX – HERRAR
För mer information om Grand Prix, klicka in på www.grandprixvolleyboll.se.

Grand Prix räknas som den mest prestigefulla turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. Falkenbergs VBK är regerande mästare på herrsidan, Engelholms VS är motsvarande på damsidan. 2018 års upplaga av Grand Prix blir den 21:a i ordningen. De fyra dam- respektive herrlag som efter halva grundserien rankar högst i Elitserien kvalificerar sig för den prestigefulla turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten. GP avgörs via semifinaler, bronsmatcher och finaler. I semifinalerna spelar serieledaren mot seriefyran samt serietvåan mot serietrean.

ELITSERIEN
Elitserien damer
Elitserien herrar
www.elitserienvolleyboll.se

ELITSERIEDATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas