Örebro besegrade nykomlingen

Linköping är nykomlingar men visade åter upp ett spel som håller väl i elitserien, Örebro fick kämpa och vann med 3-1 (25-23, 25-18, 25-27, 25-15).

Örebro har fortfarande mycket svårt att hitta en hög jämn nivå i sitt spel. Det blev åter väldigt uppenbart i höstens sista hemmamatch. Efter en jämn  inledning i första set tar Linköping över kommandot och har 11-16. Det är Linköping som styr spelet och har initiativet i princip hela setet. Örebro får dock till lite bättre servepress och gör det aningen svårare för Linköping och Örebro är ikapp vid 22-22 och tar ledningen för första gången i setet vid ställningen 24-23. Man förvaltar den setbollen och vinner setet, nästan lite överraskande sätt till hela setet, med 25-23.

Andra set domineras helt av hemmalaget och efter en stark inledning, 6-0, kommer aldrig Linköping ikapp. Örebro kontrollerar setet bra och visar stabilitet genom setet. Klar setseger med 25-18.

Örebro ser ut att gå mot en 3-0 seger med fortsatt stabilt spel en bra bit in i tredje setet. Örebro har 17-11 när det börjar kärva. Även om coach Brendan gör lite byten när Örebro drar ifrån så ska inte spelet behöva kärva på det här sättet. Inställning? Men oron sprider sig och Brendan tvingas byta tillbaka när Linköping närmar sig. Örebro har 22-18 och de flesta tror nog att matchen går mot sitt slut. Linköping ger dock inte alls upp utan spelar stabilt och med få misstag i det här läget. Man närmar sig men Örebro har matchboll både vid 24-23 och 25-24. Tre raka poäng från Linköping vänder på steken och lite snöpligt tar bortalaget, inte alls oförtjänt, setet med 25-27.

Hur skulle nu lagen reagera på detta? Skulle Örebro rasa ihop, skulle Linköping vara fortsatt hungriga eller lite nöjda? Kanske det senare? Örebro får en väldigt lätt resa inledningsvis och har hela 19-6 när hemmalaget uppenbarligen tycker matchen är över. För åter släpps Linköping in i matchen och tar ikapp nio bollar på två rotationer. Plötsligt är det 21-15 och lite nerv i matchen igen. Men längre än så kommer inte Linköping och Örebro knyter ihop ett ojämnt set och ojämnt spel med att vinna fyra raka bollar och setet med 25-15 och tar tre viktiga poäng.

Örebro vinner på ett vassare anfallsspel och en bredare trupp. Linköping har en riktigt bra förstauppställning men kanske inte så mycket att byta med. Laget imponerar dock med moget spel och rasar sällan ihop. För Örebros del gäller fortfarande att få ner de egna misstagen. De två riktigt jämna seten, det första och det tredje, utmärker sig i statistiken. Örebro bjuder på hela 11 egna misstag i de seten, inte konstigt att det blir jämnt. Örebro behöver hitta en högre jämnare stabilare nivå om man ska rubba topplagen i slutändan.

Segern innebär att laget är klart för Grand Prix spel i Uppsala den 13-14 januari, dit de fyra topplagen efter halva serien kvalificerar sig.

Det här var annars den sista hemmamatchen för i år. Nu väntar tre bortamatcher där Sollentuna står för motståndet redan på onsdag kväll.

Nästa hemmamatch

6 januari 14:00

Örebro – Svedala

/Örebro Volley

Bild: Peo Sjöberg, Ateljé Änggatan

Elitserienvolleyboll.se