Linköping och Orion klara för Elitserien

Linköpings VC:s och VK Orions respektive damlag tar klivet upp i volleybollens finrum. Från och med säsongen 2017/18 spelar de i Elitserien.

Elitserien växer. I går presenterades Lunds VK som nykomling på herrsidan, och i dag står klart att ytterligare två lag ansluter till damernas motsvarighet inför säsongen 2017/18. Både Linköpings VC och VK Orion tar klivet upp från Division 1.

– Både fantastiskt roligt och lite läskigt. Vi kliver in i det här med skräckblandad förtjusning. Det är mycket känslor på samma gång. Jag har varit aktiv i den här föreningen i över 15 år som både spelare, tränare, styrelseledamot… det har varit en fantastiskt resa – och den bara fortsätter. Att som förening i en liten bruksort ta klivet upp i Elitserien är det häftigaste vi har gjort, säger Mikaela Green, ordförande i Degerforsklubben Orion.

Foto: Ruben Lamers

Orion och Degerfors utgör ett klassiskt volleybollfäste som producerat mängder av elitspelare. Trots det blir säsongen 2017/18 klubbens första i Elitserien:
– Vi har länge varit något av en plantskola, men aldrig riktigt haft kraften att ta oss upp hela vägen i och med att våra talanger försvunnit till andra klubbar. Därför känns det här extra kul. Vi må vara baserade på en liten ort, men här finns en stark volleybollkultur och vår förening är både stark och full av engagemang, fortsätter Mikaela.

Orion har gjort en minst sagt häftig resa. Säsongen 2015/16 huserade A-laget i Division 2. Knappt ett och ett halv år senare står nu alltså klart att klubben fullkomligt forsat genom seriesystemet, med avancemang två säsonger i följd.
– Otroligt häftigt! Vi har varit där och nosat förut och nu var det dags att ta klivet. Vi har både organisationen och ekonomin för det, men truppen kommer behöva förstärkas, även om den består av mycket rutin och många skickliga spelare, säger tränare Per Green.

I det absoluta närområdet finns ytterligare två elitserielag i form av Lindesberg och Örebro. Vi kan med andra ord se fram emot en hel hög heta länsderbyn nästa säsong.

Blir femte klubben med ”dubbla” lag

Linköpings VC har visserligen spelat i Elitserien tidigare, men deras resa tillbaka till volleybollens finrum är ändå inte helt olik Orions. På några få år har damlaget gått från Division 2 till Elitserien:
– Vår damverksamhet har utvecklats starkt och gått framåt på många olika sätt de senaste åren. Inte minst sportsligt, där vi arbetat oss upp division för division. Fantastiskt kul att det ger resultat, säger LVC:s sportchef  Oskar Fasting.

Säsongen 2016/17 närmar sig sitt slut för LVC:s damer. Två omgångar återstår, men redan nu står klart att de spelat hem en överlägsen serieseger i Division 1 Norra. Hittills har det blivit 18 segrar av 18 möjliga – och blott fem (!) setförluster.
– En fantastiskt prestation av laget. Att vi nu tar klivet upp känns helt overkligt. Jag brinner så enormt mycket för den här föreningen och ser den som min moderklubb, trots att jag kommer från Australien. Vi har byggt upp det här tillsammans, bit för bit. Det gör det hela extra speciellt, säger överlyckliga lagkaptenen Nikki Bishop.

Klubbens herrlag, som nyligen säkrade seriesegern och i skrivande stund gör sig redo att inleda SM-slutspelet, finns sedan länge i Elitserien och tillhör landets absoluta toppskikt.
– Från och med nästa säsong kan vi stoltsera med både dam- och herrlag i landets högsta serie. Förhoppningsvis höjer det både statusen och uppmärksamheten kring förening, kommenterar LVC:s ordförande Bo Kindgren.

LVC blir den sammanlagt femte föreningen som finns representerad på både dam- och herrsidan i Elitserien. Sedan tidigare gäller det även Hylte/Halmstad, Sollentuna, RIG Falköping och Lund.

LÄNKAR
www.elitserienvolleyboll.se
Division 1 Norra Dam
Division 1 Södra Dam

Foto: Ruben Lamers och Magnus Lilja

KONTAKT
VK Orion
Ordförande Mikaela Green
0722-239 909

Tränare Per Green
0704-970 345

Lagkapten Lillemor Ingebrand
0722-104 933

Linköpings VC
Ordförande Bo Kindgren
bossekindgren@gmail.com
0708-16 92 18

Sportchef Oskar Fasting
oskar.fasting@gmail.com
073-614 87 84

Lagkapten Nikki Bishop
nickers99@gmail.com
070-811 59 52