Vingåker vände och vann mot Habo

Habo Wolley förlorade på hemmaplan med 2-3 i set mot Vingåkers VK i en oerhört svängig match. Resultatet innebär att Habo får med sig en poäng, medan Vingåker åker hem med två.

Det var nog få medlemmar av publiken som efter första set trodde att matchen skulle utveckla sig på sättet den gjorde. Hemmalaget Habo drar först iväg i en ofantlig ledning med 14-2 efter bra servetryck och blockspel. Vingåker vaknar till något och kan hålla sig på jämn fot spelmässigt resten av setet som Habo kammar hem med 25-11.

Andra set ser till en början ut att bli en upprepning på första då Habo snabbt kopplar en ledning vid 7-2. Vingåker börjar dock få bättre resultat i sina servemottagningar, vilket gör det möjligt för passare Lukas Karlsson att koppla in sina centrar, samt att spela snabbt till kanterna. Vid ställning 11-11 är det redan reducerat och Vingåker ser ut att ha vind i seglen. Lagen följs åt med jämna siffror på poängtavlan, men bortalaget slarvar i anfallslägen och serve. Habo kryper i slutet av setet iväg med en liten ledning och passare Arvid Haag petar självsäkert in setbollen vilket ger 25-23.

Tiominuterspausen inför tredje set verkar göra susen för Vingåker denna gången inte släpper iväg Habo till någon ledning. Spelande tränare och lagkapten i Vingåker, Adam Bradbury, visar upp sin skicklighet i anfall och efter 11-11 börjar bortalaget dra ifrån. Vingåker levererar bra servar och konsekvensen blir svåra anfallslägen för Habo som också missas. Vid underläge 14-18 får Habo bättre ordning på anfallsspelet, men Vingåker vägrar ge ifrån sig ledningen. Med väl utspridda pass på Vingåkers sida lyckas man splittra Habos blockerare, och skaffar sig en ledning 19-23. Efter två missar från Habo vinner sedan Vingåker tredje set med 19-25.

Fjärde set blir en betydligt jämnare historia där de båda lagkaptenerna tävlar om att vara poängbäst. Roy Powell visar vägen för Habo med tio (!) poäng i detta set, medans Adam Bradbury plockar hem sju. Jakob Molin drar också ett tungt lass då han bidrar med sex poäng till Habo. I poängställningen genom setet skiljer det aldrig mer än något enstaka poäng mellan lagen. Habo gör ett litet ryck där ledning tas med 22-19 och hemmalaget ser ut att vara på väg till vinst. Vingåker har dock andra planer och sätter med bra servar till viss del Habo ur system. I en hård kamp som avslutning på setet slår tyvärr Habo ut, och Vingåker vinner med 24-26.

Vingåker kopplar även ett tidigt grepp om femte set och går upp i ledning 7-12, mycket tack vare stabilt blockspel, och bra servar från centern Andreas Brink. Habos egna center, Giannis Madouras, svarar med att göra två serveess i rad men det verkar redan vara försent. Trots en liten upphämtning vinner alltså Vingåker sista set med 11-15, och därmed också matchen.

Coach Alessandros kommentarer:
– Till skillnad från första set, där Vingåker egentligen inte erbjuder mycket motstånd, var matchen kämpigför oss. Vår servemottagning försämrades genom matchen, samtidigt som deras blev bättre vilket gjorde att vi var ur system när de var i system. När Vingåker har ordning på mottagningen och kan spela snabbt är de farliga.

Jag är uppenbart missnöjd över förlusten, men samtidigt känner jag också mitt lag bättre än någon annan och jag vet att det finns gränser. Vi är ett lag som måste spela bra för att vinna. Ibland lyckas vi inte, och då förlorar vi helt enkelt. Som vi har visat kan vi hålla en hög nivå, men när vi inte riktigt kommer upp dit är det kämpigt att spela. Tyvärr har vi ganska få i truppen, och också haft spelare skadade i veckan, vilket har gjort det svårare att förbereda oss ordentligt för match. Jag kan då inte beskylla laget för att inte lyckas hålla hög nivå i fem set när vi inte kunnat träna på det heller. Om vi ska försöka dra någon lärdom av matchen är det att vi måste vara ödmjuka inför utmaningarna och fortsätta jobba hårt om vi vill vara ett av topplagen.

Matchfakta: Habo Wolley – Vingåkers VK: 2-3 (25-11, 25-23, 19-25, 24-26, 11-15)